Η σφαγή του Λάντλοου – «The Union Forever»: Ο λησμονημένος Ύμνος των απεργών ανθρακωρύχων, από το Μουσικό Σύνολο Ρωμιοσύνη

Η σφαγή του Λάντλοου – Ο άγνωστος ύμνος των απεργών ανθρακωρύχων του Κολοράντο, «The Union Forever», που τραγουδούσαν οι απεργοί του Λάντλοου κατά τη διάρκεια της απεργίας, όπως το ηχογράφησε για πρώτη φορά το εξαιρετικό Μουσικό Σύνολο Ρωμιοσύνη σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου:

Τον Σεπτέμβρη του 1913 ξεκινάει η μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων στα ορυχεία της εταιρείας CFI (ιδιοκτησίας Ροκφέλερ) στο Λάντλοου του νότιου Κολοράντο, των ΗΠΑ. Οι δώδεκα χιλιάδες εργάτες των ορυχείων (ανάμεσά τους και περίπου οχτακόσιοι Έλληνες) που ζούσαν με τις οικογένειές τους σε άθλιες συνθήκες, φυλακισμένοι σε καταυλισμούς που φρουρούσαν οπλισμένοι μπράβοι της εργοδοσίας, ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας οχτάωρη δουλειά, αύξηση στο μεροκάματο και άλλα δικαιώματα. Επικεφαλής των απεργών ήταν ο συνδικαλιστής ηγέτης  Λούης Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης), στέλεχος της Ένωσης Ανθρακωρύχων.

Η απεργία κρατούσε τα ορυχεία κλειστά επί μήνες, ώσπου στις 20 του Απρίλη 1914 πνίγηκε στο αίμα από τις σφαίρες της Εθνοφρουράς του Κολοράντο και των ένοπλων μπράβων των αφεντικών, που σκότωσαν άνανδρα εκτός από απεργούς γυναίκες και μικρά παιδιά και κατάκαιγαν τα καταλύματά τους. Παράλληλα συλλαμβάνουν και δολοφονούν τον Λούη Τίκα, και αφήνουν τη σορό του άταφη για μέρες, εκτεθειμένη στην κοινή θέα για εκφοβισμό των εργατών.

Η σφαγή του Λάντλοου, όπως θα μείνει στην ιστορία η αιματοβαμμένη απεργία στα ορυχεία, θα πυροδοτήσει εργατικό ξεσηκωμό, απεργίες και εργατικές καταλήψεις αλληλεγγύης σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ. Οι ηρωικοί ανθρακωρύχοι του Λάντλοου αφού θάψουν τους νεκρούς τους επιστρέφουν στις στοές με το κεφάλι ψηλά.

Ακούστε τον λησμονημένο και άγνωστο, τουλάχιστον στη χώρα μας, ύμνο των ανθρακωρύχων του Κολοράντο, «The Union Forever», διασκευή σ’ ένα τραγούδι από τον Αμερικάνικο Εμφύλιο, το οποίο τραγουδούσαν οι απεργοί του Λάντλοου κατά τη διάρκεια της απεργίας, όπως το ηχογράφησε για πρώτη φορά το εξαιρετικό Μουσικό Σύνολο Ρωμιοσύνη σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου:

Colorado Strike -Μουσικό Σύνολο Ρωμιοσύνη

Σας παρουσιάζουμε τον λησμονημένο Υμνο των Ανθρακωρύχων του Κολοράντο «The Union Forever»μια διασκευή σε ένα τραγούδι από τον Αμερικάνικο Εμφύλιο ,το οποίο τραγουδούσαν οι απεργοί στο Colorado κατά τη διάρκεια της απεργίας όπως το ηχογράφησε για πρώτη φορά το Μουσικό Σύνολο Ρωμιοσύνη σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου.Η 20η Απρίλη του 1914, έμεινε στην ιστορία του εργατικού κινήματος ως «η σφαγή του Λάντλοου». Ηταν Δευτέρα του Πάσχα. Στον καταυλισμό των απεργών οι περισσότεροι κοιμούνταν αφού την προηγούμενη γιόρτασαν το ελληνικό Πάσχα. Οι ένοπλοι της εταιρίας απαίτησαν να τους παραδοθούν δυο Ιταλοί συνδικαλιστές. Οι απεργοί αρνήθηκαν. Τότε η πολιτειακή Εθνοφρουρά μαζί με τους ένοπλους φρουρούς της εταιρίας, επιτέθηκε στον καταυλισμό και ακολούθησε σφαγή. 20 γυναικόπαιδα και δυο συνδικαλιστές πέφτουν νεκροί. Ο ηγέτης των απεργών Λουίς Τίκας (ο Ελληνας Ηλίας Σπαντιδάκης από το Ρέθυμνο της Κρήτης) δολοφονείται άγρια από τον λοχαγό επικεφαλής της Εθνοφρουράς.Μετά τη Σφαγή ξέσπασε η μεγάλη ένοπλη εξέγερση, που αποκαλέστηκε «Πόλεμος των Δέκα Ημερών». Μέσα σε λίγες μέρες, ο αντάρτικος στρατός του συνδικάτου, κυρίως Έλληνες και Ιταλοί απεργοί, έτρεψε σε φυγή την Εθνοφρουρά και κατέλαβε ολόκληρο το Νότιο Κολοράντο.

Gepostet von Mousiko Synolo Romiosyni am Mittwoch, 22. April 2020

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: