«Εγώ με την αξία μου κι όχι με ξένες πλάτες…» – Ο Κολοκοτρώνης του λαϊκού τραγουδιού

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο σπουδαίος στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής Χρήστος Κολοκοτρώνης. «Είδε» πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του λαϊκού τραγουδιού. Έγραψε κατ’ εξοχήν κοινωνικό στίχο, κάποιες φορές και με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις.

Σαν σήμερα, στις 25 του Δεκέμβρη 1922, γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού, ο στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής Χρήστος Κολοκοτρώνης.

Έγραψε στίχους σε 2.500 τραγούδια, που τραγούδησαν όλοι οι μεγάλοι τραγουδιστές του λαϊκού τραγουδιού (Καζαντζίδης, Γκρέυ, Γαβαλάς, Πάνου, Λίντα, Λύδια, Μπιθικώτσης, Μπέλλου, Διονυσίου κ.ά.), αλλά και τη μουσική σε πολλά απ’ αυτά.

Ο δημιουργός τεράστιων επιτυχιών όπως «Εγώ με την αξία μου», «Απόψε φίλα με», «Δεν βρήκα έναν άνθρωπο», «Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις», «Θεσσαλονίκη μου», «Εσύ ‘σαι η αιτία που υποφέρω», «Κάποτε κάποια μέρα», «Κοινωνία ένοχη», «Ποια καρδιά δεν θα ραΐσει», «Είδα κι έπαθα κυρά μου», «Εγώ το πλουσιόπαιδο», «Καινούργια κοινωνία» και πολλών ακόμα, έγραφε ποιήματα από μαθητής ακόμα, αυτό όμως που τον έκανε να ξεχωρίζει από τότε ήταν ότι οι στίχοι του είχαν κοινωνικό περιεχόμενο.

Στον περίπου μισό αιώνα που υπηρέτησε πιστά το λαϊκό τραγούδι, συνεργάστηκε με τους Μ. Χιώτη, Β. Τσιτσάνη, Θ. Δερβενιώτη, Στ. Χρυσίνη, Β. Καραπατάκη κ.ά., αλλά έδωσε στίχους τους και σε συνθέτες του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού. Το 1963 συνεργάστηκε  με τον Μίκη  Θεοδωράκη.

Ο Χρήστος Κολοκοτρώνης «είδε» πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του λαϊκού τραγουδιού. Έγραψε κατ’ εξοχήν κοινωνικό στίχο, κάποιες φορές και με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις. Τα θέματά του ήταν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που γεννούν οι κοινωνικές ανισότητες, το κυνήγι του μεροκάματου, η φτώχεια, η μετανάστευση, οι διακρίσεις λόγω κοινωνικών φρονημάτων, η αδικία του συστήματος της εκμετάλλευσης. Τα τραγούδια του απευθύνονταν στους εργαζόμενους, τους φτωχούς λαϊκούς ανθρώπους, μιλούσαν για τον πόνο, την αγανάκτηση, την αξιοπρέπεια, την περηφάνια, τους πόθους και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο.

Δείτε ακόμα:

«Μια καινούργια κοινωνία θε να χτίσω και τη σάπια την παλιά να τη γκρεμίσω…»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: