Δημ. Κουτσούμπας για Μποφίλιου: “Η Νατάσσα δε σηκώνει τ’ άδικο” (VIDEO)

Στην εκπομπή μίλησε και ο Δ.Κουτσούμπας λέγοντας για την Μποφίλιου: “Συγκλονίζεται η ίδια από αυτούς τους στίχους και για αυτό καταφέρνει να συγκλονίζει και εμάς, όταν τα λέει. Δε λογαριάζει ποτέ το πολιτικό κόστος. Εκφράζει τις πεποιθήσεις της με καθαρότητα και θάρρος. Η Νατάσσα δε σηκώνει το άδικο…”

Η Νατάσσα Μποφίλιου μίλησε στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σε μια πολύ μεστή και ενδιαφέρουσα συνέντευξη, με πολλές ενδιαφέρουσες στιγμές και παρεμβάσεις από ανθρώπου που την γνωρίζουν και μίλησαν για αυτήν.

Η Μποφίλιου μίλησε για την οικογένειά της, που “είχε την τέχνη στο αίμα της” και της έδωσε την απαραίτητη ώθηση (καθοδήγηση όπως είπε χαρακτηριστικά) αλλά και για τα ευτυχισμένα παιδικά της χρόνια, παρά το διαζύγιο των γονιών της αργότερα, το οποίο ωστόσο δε χώρισε την οικογένεια, αλλά την μεγάλωσε με άλλα μέλη και την συμπλήρωσε. Ο πατέρας της, Νίκος Μποφίλιος, θυμήθηκε τα πρώτα της βήματα και τα αντάρτικα που τραγουδούσαν μαζί, ενώ η μητέρα της σημείωσε πως η Μποφίλιου καταλήγει “ράκος” σε κάθε συναυλία, ιδρωμένη και ξιπόλυτη, γιατί τα δίνει όλα και “τσαλακώνεται”. Αλλά παραμένει η ίδια, όπως ήταν παιδί, και αυτή της δίνει ακόμα την ίδια συμβουλή: να συνεχίσει να αρνιέται…

Η Νατάσσα μίλησε για τον νέο δίσκο της, τους συνεργάτες της (και την αρχική… κεραυνοβόλο “αντιπάθεια” με τον Καραμουρατίδη, προτού γίνουν κολλητοί και αχώριστοι), για τα 17 χρόνια που είναι στο τραγούδι -με μια μικρή αναγκαστική διακοπή λόγω ασθένειας- για το ταπεινό ξεκίνημά της από ταβέρνες με ελάχιστους θαμώνες, αλλά και για το περιστατικό που πέταξε ένα παπούτσι σε μια παρέα. Ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων την αυτοσαρκαστική ατάκα της: είμαστε το ακριβώς αντίθετο από το κέφι, μην κοροϊδευόμαστε

Για την Μποφίλιου μίλησαν πολλοί συνεργάτες και φίλοι της, με αγάπη, θαυμασμό και πλήθος εγκώμια: από την Γαλάνη και τον Μαραβέγια έως τον Πορτοκάλογλου, τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Μουζουράκη και άλλους. Ξεχώρισε όμως, για ευνόητους πολιτικούς λόγους, όσα είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Είναι ταλεντάρα, αλλά όχι μόνο αυτό. Πίσω από τις ερμηνείες της κρύβεται πολλύ δουλειά, βαθιά γνώση για την ιστορία του έντεχνου, λαϊκού τραγουδιού. Αξίζει να την ακούσει κανείς στο “Νυν και Αεί” του Ξαρχάκου ή στη διαδικτυακή συναυλία που έγινε την Πρωτομαγιά, όπου ερμήνευσε με το πιάνο της το “Μέρα Μαγιού μου μίσεψες”.

Πιστεύει σε αυτά τα τραγούδια και τα ιδανικά που εκφράζουν. Η Νατάσσα συγκλονίζεται η ίδια από αυτούς τους στίχους και για αυτό καταφέρνει να συγκλονίζει και εμάς, όταν τα λέει. Δε λογαριάζει ποτέ το πολιτικό κόστος. Εκφράζει τις πεποιθήσεις της με καθαρότητα και θάρρος. Η Νατάσσα δε σηκώνει το άδικο…

Πιο πριν η ίδια είχε πει ότι αποφάσισε από μικρή να σταθεί σε μια συγκεκριμένη πλευρά της ιστορίας. Το πιο σημαντικό σε όσα λέω είναι το μήνυμα και αυτό είναι το δικό μου μήνυμα, αυτό που θέλω να με χαρακτηρίζει, ότι στέκομαι σε αυτήν την πλευρά, με τον ανυπεράσπιστο και τον αδύνατο, που θέλει να είναι ελεύθερος, που παλεύει για την αλλαγή και αντιστέκεται. Το μήνυμα αυτό έχει δοθεί και από αυτό παίρνω δύναμη. Είμαι ένας άνθρωπος που δε θα σκύψει, όσο έχει τη δύναμη να έχει ψηλά το κεφάλι, να αγωνίζεται και αυτό να με χαρακτηρίζουν -χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου πνευματικό ταγό ή διανοούμενη.

Πιο πριν είχε δηλώσει ότι δεν την ενδιαφέρει να αναμιχθεί ενεργά στην πολιτική, την ενδιαφέρει ο αγώνας στον δρόμο και τη ζωή. Αλλά δεν απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς, γιατί εμείς τους επιλέγουμε και είναι σαν να απαξιώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Ενώ όταν την ρώτησε ο Χατζηνικολάου σε ποιο βαθμό είναι ταυτισμένη με το ΚΚΕ, είπε.

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που μοιράζεται πάππου προς πάππου αυτές τις αξίες και την ιδεολογία. Δε συμφωνώ σε όλα, αλίμονο, κανείς δεν ταυτίζεται απόλυτα. Αλλά είναι μεγάλη τιμή να μιλά για μένα με τόσο γλυκά λόγια ο γραμματέας, για το ιστορικό του θέματος, αλλά και γιατί είναι τόσο γλυκός και ευγενικός. Ήταν πολύ ξαφνικό και συγκινητικό με τιμά η γλύκα των λόγων του, ότι τα λέει για μένα.

Στο κλείσιμο της εκπομπής μίλησε για τα όνειρά της, που ασφαλώς δεν είναι μόνο προσωπικά.

Ονειρεύομαι έναν δίκαιο κόσμο, με ανθρώπους που ψηλώνουν κάθε μέρα, που γίνονται καλύτεροι, ελεύθεροι και ευτυχισμένοι.

Μπορείτε να δείτε στα παρακάτω βίντεο όλη τη συνέντευξη, ενώ το αμιγώς πολιτικό κομμάτι μπορείτε να το βρείτε στο δεύτερο βίντεο, μετά το 18.20.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: