Διαδικτυακή συναυλία των GRUP YORUM, 48 χρόνια μετά τη σφαγή στο Kizildere

Η συναυλία είχε αναφορές στις διώξεις των συντρόφων τους και ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της σφαγής του Kizildere και τη μνήμη των αγωνιστών που έπεσαν μαχόμενοι.

30 Μαρτίου 1972: Στο χωριό Kizildere της Τουρκίας, στην επαρχία Αϊδινίου, ο τουρκικός στρατός ανακαλύπτει το κρησφύγετο μιας ένοπλης ομάδας της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Τα δέκα μέλη της ομάδας, με επικεφαλής τον Mahir Cavan αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα και πέφτουν μαχόμενοι μέχρι τον τελευταίο. Η θυσία τους γίνεται σημείο αναφοράς για τον χώρο τους και το μαζικό κίνημα.

Λίγες μέρες πριν, η ομάδα ανέλαβε στην πόλη Ούνιε -στα παράλια της Μάυρης Θάλασσας- κι έφερε σε πέρας την απαγωγή τριών Βρετανών πρακτόρων που βρίσκονταν στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Η πρόθεσή τους ήταν να αποτρέψουν την εκτέλεση της θανατικής ποινής για τρεις συντρόφους τους, που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές (Deniz Gezmis, Yusuf Aslan και Huseyin Inan). Το μήνυμά τους στις τουρκικές αρχές ήταν σαφές: Κανένας πράκτορας δε θα εκτελεστεί, κανένας σύντροφος δε θα απαγχονιστεί.

Το τουρκικό κράτος δεν έδειξε καμία διάθεση για συνδιαλλαγή. Τρεις μέρες αργότερα η ΜΙΤ (η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας) βρίσκει τα χνάρια της ένοπλης ομάδας και ο τουρκικός στρατός απευθύνει τελεσίγραφο που δεν έγινε δεκτό, αδιαφορώντας για την τύχη των Βρετανών πρακτόρων που εκτελέστηκαν.

30 Μαρτίου 2020: Μέλη των Grup Yorum δίνουν μια διαδικτυακή συναυλία σε ένα Πολιτιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να φτάσει η φωνή τους και τα μηνύματα των τραγουδιών τους σε χιλιάδες κόσμο, χωρίς να πέσουν στα νύχια της αστυνομίας και των τουρκικών αρχών που τους καταδιώκουν μανιωδώς.

Μέλη του συγκροτήματος, εντός και εκτός των τουρκικών φυλακών, βρίσκονται σε απεργία πείνας, ζητώντας να μείνουν ελεύθεροι και να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια στο συγκρότημα και τους συντρόφους τους του Λαϊκού Μετώπου. Την ίδια στιγμή, το τουρκικό κράτος έχει κατ’ ουσίαν απαγάγει δύο απεργούς πείνας, επιχειρώντας να τους υποβάλει σε αναγκαστική σίτιση -που θεωρείται βασανιστήριο. Ενώ στην Ελλάδα, οι αρχές συλλαμβάνουν 11 Κούρδους αγωνιστές, κατηγορώντας τους για τρομοκρατική δράση…

Η διαδικτυακή συναυλία των Grup Yorum δε θα μπορούσε παρά να έχει αναφορές στους συντρόφους τους, αλλά και στην ιστορική επέτειο της σφαγής στο Kizildere.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: