Η άλλη όχθη – Πρώτος δίσκος για τον Σωτήρη Μπαλλά

Αν υπάρχει πετυχημένη συνταγή για την δημιουργία ενός δίσκου τότε ο Σωτήρης Μπαλλάς την ακολούθησε κατά γράμμα.

Αν υπάρχει πετυχημένη συνταγή για την δημιουργία ενός δίσκου τότε ο Σωτήρης Μπαλλάς την ακολούθησε κατά γράμμα.

Ο πρώτος δίσκος του Σωτήρη Μπαλλά με 15 νέα τραγούδια κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό . Μια μικρή ακουστική όαση, ας μας επιτραπεί η ποιητική αδεία, στην πολύπαθη ελληνική δισκογραφία. Μια φωνή που σε μαγεύει ερμηνεύοντας ποίηση του Μάνου Ελευθερίου και Γιάννη Π. Γιαννακόπουλου και διαλεκτούς στίχους του Διονύση Φαραού, του Δημήτρη Μηλάκα και της Μαρία Κρέτση.

Επικοινωνήσαμε με τον Σωτήρη Μπαλλά και μοιράστηκε μαζί μας τα συναισθήματα του για την κυκλοφορία της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς :

‘’ Μετά από 23 χρόνια στο τραγούδι, αυτή η συλλογική δουλειά έρχεται να δικαιώσει αρχικά μόνο τη σταθερή μου πορεία, χωρίς πολλές υποχωρήσεις, παρά την δύσκολη εποχή….είναι τραγούδια που στην συντριπτική τους πλειοψηφία γράφτηκαν μέσα στο 2018…θα υπάρξει συνέχεια…εύχομαι να ακουστούν από πολλούς, να συγκινήσουν, και να τραγουδηθούν από πολλούς νέους καλλιτέχνες’’

Τραγούδια γεμάτα εικόνες και συναισθήματα τα οποία δεν μπορείς να ξεχωρίσεις σε  αγαπημένα και μη. Είναι όλα ερμηνευμένα με αισθαντικότητα τόσο από τον ίδιο τον Σωτήρη Μπαλλά όσο και από τις δύο γυναίκες που τον συντροφεύουν σε αυτό το πρώτο του μουσικό ταξίδι, της συνεργάτιδας του  Μέλπως  Αλεξανδροπούλου στα τραγούδια ‘’ Δεν έχω πλοίο μήτε οδό’’, ‘’Ακρόπρωρα’’ και  ‘’Το μέλλον γράφεται με αγώνες ‘’ και της  μεγάλης ερμηνεύτριας Φωτεινή Βελεσιώτου η οποία συμμετέχει στο τραγούδι με το ομώνυμο τίτλο του δίσκου ‘’Η άλλη όχθη’’.

Μέσα στο δίσκο συναντάμε τραγούδια όπως ‘’Το ημερολόγιο της Άννας ‘’ το οποίο αναφέρεται στο ημερολόγιο της μικρής Άννας Φρανκ η οποία έχασε την ζωή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν – Μπέλζεν το Μάρτιο του 1945 αφού για περίπου 2 χρόνια ζούσε κρυμμένη σε ένα μικρό δωμάτιο στην Ολλανδία κρατώντας ένα μικρό ημερολόγιο.  Την μουσική υπογράφει ο Γιώργος Καραμφίλλης.

Στίχοι γραμμένοι από τον Διονύσιο Φαραό για την μικρή άτυχη Άννα Φρανκ που και στο σήμερα ακούγονται σαν να απευθύνεται σε κάθε ‘’Άννα ‘’ που η μοίρα της έφερε να ζήσει σε μια καταραμένη εποχή.

Σε ποίηση του Γιάννη Π. Γιαννακόπουλου ξεχωρίζει το τραγούδι ‘’Τα θυμωμένα στάχυα’’ από την ποιητική του συλλογή ‘’Πυρετός στο μολύβι ‘’ γραμμένο το Νοέμβρη του 2015.  Με λίγες λέξεις δίνει την αγριότητα του πολέμου, την δυστυχία της προσφυγιάς, την επανάκαμψη των φασισμών αλλά και την λύση όλων αυτών ‘’ εμπρός για να ενώσουμε όνειρα και οράματα να δώσουν μαγικό ψωμί τα θυμωμένα στάχυα’’.  Μουσική έγραψε ο Δήμος Λιπώνης.

Το τραγούδι ‘’Ξένος’’ σε στίχους της Μαρίας Κρέτση γράφει για κάποιον που γυρνά στο τόπο του και όμως αισθάνεται αποξενωμένος από αυτόν και από τους οικείους του,  υπογραμμίζοντας με πόνο το θέμα της νέας ξενιτιάς και της αποψίλωσης των νέων ανθρώπων από το τόπο τους ο οποίος τους διώχνει.

Ο δίσκος πέρα από τραγούδια με ευαίσθητα κοινωνικά μηνύματα δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει και ερωτικά κομμάτια. Τραγούδια με μελαγχολική επίγευση, υπογραμμίζουν το βάσανο του ν’ αγαπάς και τ

ην επιθυμία να αγαπιέσαι χωρίς περιορισμούς.

 

Ενώ πιο αισιόδοξο μήνυμα μας φέρνει το τραγούδι ‘’Ο Παραβάτης’’  σε στίχους πάλι του Διονύσιου Φαραού. Για ένα πρωινό που όλοι προσμένουμε να ζήσουμε που ‘’ Στον ήχο να ξυπνάω της φωνής σου, στην όψη σου αυτή τη μαγική.’’

 

Με δυσκολία επιλέξαμε τα κομμάτια αυτά από το δίσκο να σας τα παρουσιάσουμε, γιατί όπως είπαμε και στην αρχή του κειμένου, όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι καλοδουλεμένα σε όλα τους τα στοιχεία από το στίχο, την μουσική και τις υπέροχες φωνές που τα συνοδεύουν.

Όλα βρίσκονται στην σωστή τους αναλογία. Το κοινωνικό και το προσωπικό αξεδιάλυτα μεταξύ τους όπως πρέπει να ΄ναι, μπλέκονται μέσα στο δίσκο και μας παρασύρουν όπως η καθημερινότητα μας. Μια στα προσωπικά μας πάθη και μια στο κοινωνικό μας καθήκον απέναντι στα προβλήματα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: