Σοβιετική ιστορία από το YouTube προτείνουν οι άριστοι του Liberal

Μπορεί οι “άριστοι φιλελέδες” να μας έχουν πρήξει με τους φιλόλογους του 9,7 στις πανελλήνιες, φαίνεται όμως πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία της ιστορίας, δεν έχουν μεγάλες ακαδημαϊκές απαιτήσεις.

Μπορεί οι “άριστοι φιλελέδες” να μας έχουν πρήξει με τους φιλόλογους του 9,7 στις πανελλήνιες, φαίνεται όμως πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία της ιστορίας, δεν έχουν μεγάλες ακαδημαϊκές απαιτήσεις. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την επιλογή του Liberal να δημοσιεύσει μια μετάφραση άρθρου του Bill Wirtz, ενός τζημερόψυχου, που δηλώνει “young voices advocate” (ούτε ο μεταφραστής μας διαφώτισε σε τι ακριβώς συνίσταται το “λειτούργημα”) και “αναλυτής πολιτικών” -sic- στο Consumer Choice Center.

Ο τίτλος του κειμένου “Ο YouTuber που σας μαθαίνει περισσότερα για την ΕΣΣΔ από τους καθηγητές”. Αν είχε και το “εθνομηδενιστές” μπροστά, θα ήταν τέλειο, αλλά ας μην είμαστε πλεονέκτες. Δεν ξέρουμε τι πρόβλημα έχει με τους καθηγητές που ασχολούνται με τη σοβιετική ιστορία, που σε πολλές περιπτώσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να φτιάξουν εύπεπτα αντικομμουνιστικά άρλεκιν, προσιτά και στον αμύητο. ίσως το ζήτημα είναι το ίδιο το διάβασμα, που στη Δύση (της Ελλάδας περιλαμβανομένης) είναι αντιδημοφιλής ασχολία, οπότε τι καλύτερο από το να συμπυκνώσεις τόμους ιστοριών για αγρίους μπολσεβίκους σε βιντεάκια λίγων λεπτών, όπου η “αλήθεια” εμπεδώνεται δια της επανάληψης.

Αυτό δηλαδή που κάνει ο Άγγλος YouTuber Bald and Bankrupt (καραφλός και χρεοκοπημένος, ιδανικό όνομα για πετυχημένους φιλελέδες), γυρίζοντας βιντεάκια σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που απελευθέρωσε ο Κόκκινος Στρατός αντί να τις αφήσει στα χέρια πατριωτικών κυβερνήσεων γερμανικής πειθαρχίας. Όπλο του ένα μπουκάλι βότκα που μοιράζεται με τους συνδαιτυμόνες του που έζησαν την εποχή, γιατί οι μπεκροπαρέες γράφουν ιστορία.

Ο αγνώστων λοιπών στοιχείων καραφλός Μπεν όντως χρεοκόπησε στο ΗΒ, γιατί ο καπιταλισμός είναι για τους αρχόντους. Φαίνεται όμως πως επειδή σε αυτό το σύστημα ο επιμένων νικά, έχει πιάσει την καλή, πουλώντας χρεοκοπημένο αντικομμουνισμό. Η υπηρεσία του εξάλλου είναι χρήσιμη σε μια εποχή που, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο αρθρογράφος, πολλοί έχουν μάθει ότι κομμουνισμός είναι ό,τι ενοχλεί το συντηρητικό θείο τους, κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο να υιοθετήσουν την έννοια ως κάτι δυνάμει θετικό.

Επιπλέον, ο γιουτιούμπερ μας θέλει να μας προστατεύσει από το “σταλινικό φίλο μας στο Πανεπιστήμιο” (φαίνεται πως έχει αυξηθεί επικίνδυνα ο αριθμός Κνιτών στα αγγλικά πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια) που θα πει τερατώδη πράγματα, όπως ότι χωρίς την ΕΣΣΔ θα νικούσε στον πόλεμο η Γερμανία και τέτοιες υπερβολές. Ευτυχώς όμως ο Μπεν και ο αρθρογράφος μας ανοίγουν τα μάτια, υπενθυμίζοντάς μας τα εγκλήματα του Στάλιν, όπως ότι κατέλαβε τη Φινλανδία -σε κάποιο παράλληλο σύμπαν του Netflix πιθανότατα.

Η κεντρική αγωνία βέβαια είναι ότι παρά την επιλεκτική παρουσίαση μαρτυριών, είναι δύσκολο να αποφύγεις μέρη (εδώ αναφέρεται το Κισινάου της Μολδαβίας, όπου όσοι έζησαν το σοσιαλισμό, τον νοσταλγούν, παρά τα “εγκλήματα του Λένιν και του Στάλιν” -άκου κάτι πράγματα. Για να μην μπουν λοιπόν τίποτα περίεργες ιδέες στους θεατές, τα “κατεστραμμένα σανατόρια, τα άδεια ξενοδοχεία, δρόμοι και εργοστάσια” παρουσιάζονται όχι ως συνέπεια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, αλλά ως τεκμήρια ενός οικονομικού συστήματος που “ποτέ δε δούλεψε” και “οι διαχρονικοί υπερασπιστές του οποίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν καταστρέφει μόνο την αστική τάξη, αλλά όλους τους ανθρώπους το ίδιο. Συνειδητοποιήστε το ρε, τι σας ζητάνε; Ειδικά όταν έχουν γίνει βαναυσότητες, όπως ότι “η ΕΣΣΔ κατέστρεψε το επιχειρηματικό πνεύμα”.

Με ανυπομονησία περιμένουμε πάντως τη μεταφορά του εγχειρήματος και στο ελληνόφωνο YouTube, όπου θα φιλοξενούνται πλάι σε ένα μπουκάλι τσίπουρο, αναμνήσεις από καλτσόν και οδοντόκρεμες στη Βουλγαρία ή συγκινητικές ιστορίες ταγματασφαλιτών παππούδων που αναίτια καθάρισαν οι κομμουνιστές. Πολλοί οι υποψήφιοι παρουσιαστές, με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο να είναι ίσως η καλύτερη επιλογή, αρκεί να αφήσει τα νεοταξίτικα με τις βιγκαν λεσβίες και να συγκεντρώσει τα πυρά στον πραγματικό εχθρό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: