Οι εργαζόμενοι του ALPHA δεν είναι μόνοι τους απέναντι στον ορατό εχθρό

“Εμείς ως ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του αγώνα μέχρι τη δικαίωσή του.”

Τη συμπαράστασή τους στους τεχνικούς του Alpha, που αντιμετωπίζουν τον εργοδοτικό εκβιασμό ενάντια στις κινητοποιήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των όρων της σύμβασης τους, εκφράζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Αφού καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας του σταθμού, που πατάει σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ, καταδεικνύει και τις ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του κλάδου, που ξεπλένει την κυβέρνηση και τους καναλάρχες, σε αντίθεση με τη στάση των συνεπών δυνάμεων, που από την πρώτη στιγμή ζητούν δυναμική υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που θίγονται:

«Συνεπής στην υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων των αφεντικών συνεχίζει την επίθεσή της απέναντι στους εργαζόμενους τεχνικούς η εργοδοσία στον “ALPHA TV”, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί σαν ο “πολιορκητικός κριός” της εργοδοσίας στα ΜΜΕ συνολικά.

Πίσω από τα “νομικοφανή” έγγραφα που απέστειλε τις δύο προηγούμενες μέρες ατομικά σε κάθε έναν από τους τεχνικούς που πήραν μέρος στις στάσεις εργασίας, φαίνονται καθαρά οι στόχοι των καναλαρχών στο σύνολό τους.

Επιδιώκουν την εμπέδωση της ατομικής ευθύνης έναντι της συλλογικής, την αποκοπή από τη συλλογική οργάνωση και εκπροσώπηση σε όλες τις βαθμίδες, την παραίτηση από τα συλλογικά κατακτημένα δικαιώματα που περιλαμβάνονται σε ΣΣΕ, τη μετατροπή του συλλογικού όπλου της απεργίας σε ατομική στάση “άρνησης εργασίας”.

Επικαλούνται τη “νομιμότητα” των μνημονιακών νόμων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ -αυτός που με ένα άρθρο θα τους καταργούσε- όπως εξειδικεύτηκαν και “εκσυγχρονίστηκαν” από την κυβέρνηση της ΝΔ, τάχα για να αντιμετωπιστεί ο “αόρατος εχθρός” της πανδημίας.

Είναι φανερό όμως, γίνεται ολοένα πιο καθαρό μέρα τη μέρα ότι ο πραγματικός στόχος κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι να τσακιστεί το δικαίωμα στη δουλειά με συλλογικά συγκροτημένα δικαιώματα. Ευσεβής τους πόθος είναι να τσακίσουν τους εργαζόμενους “κατά μόνας”. Σε κάθε ξεχωριστό κλάδο, σε κάθε μαγαζί, ανά ειδικότητα, ανά πόστο, κάθε έναν και κάθε μία ξεχωριστά.

Οι αναστολές συμβάσεων, η απληρωσιά, η δοσοποίηση του δώρου Πάσχα, η τηλεργασία, η εκ περιτροπής εργασία με το 50% των αποδοχών, η εντατικοποίηση, οι απολύσεις, η δουλειά μέσα σε χώρους-υγειονομικές βόμβες, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία είναι η γενικευμένη εικόνα για τους εργαζόμενους του κλάδου, για όλους τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το κεφάλαιο παίρνει τα μέτρα του από τώρα ώστε την καπιταλιστική οικονομική κρίση, που ήδη έχει εκδηλωθεί, ομολογημένη από κυβέρνηση και ΕΕ, να τη διαχειριστούν σε όφελος του κεφαλαίου και μετά την πανδημία. Αυτό προϋποθέτει να χάσουν οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι σχεδόν τα πάντα. Να ζουν και να δουλεύουν αν υπάρχει δουλειά, με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και αντί μισθού, επιδόματα πτωχοκομείου.

Απέναντι σε αυτόν τον ορατό εχθρό λογαριάστηκαν αυτές τις μέρες -και πρέπει να συνεχίσουν- οι εργαζόμενοι τεχνικοί του “ALPHA”. Ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους!

Όμως τώρα είναι η στιγμή να ενισχυθεί και να εκφραστεί το μέτωπο των εργαζόμενων και με άλλες δυνάμεις. Πρώτα πρώτα από τους εργαζόμενους δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους του καναλιού. Το κίνημα αλληλεγγύης και συστράτευσης πρέπει να απλωθεί σε όλα τα ΜΜΕ, να συμβάλουν σε αυτό όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από την ειδικότητα και τη σημερινή τους εργασιακή κατάσταση, με κάθε τρόπο.

Οι Ενώσεις του κλάδου θα έπρεπε ήδη να έχουν οργανώσει την κοινή δράση όλων των εργαζομένων στον “ALPHA”, να έχουν ξεσηκώσει τους εργαζόμενους των άλλων ΜΜΕ σε πολύμορφη έκφραση αλληλεγγύης και να έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες παρέμβασης σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Αντί για μια τέτοια ανάπτυξη δράσης, σε αυτές τις συνθήκες, έβγαλαν “για τα μάτια του κόσμου” μια ανακοίνωση του Διασωματειακού (των προεδρείων δηλαδή σε ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΕΡ) των ΜΜΕ, αυτή της 15 Απρίλη, που όχι μόνο είναι αναντίστοιχη των περιστάσεων, αφού “νίπτει” με κάθε τρόπο κυβέρνηση και αφεντικά, αλλά ταυτόχρονα αναδείχνει περίτρανα και το δικό τους ρόλο ως κυβερνητικών εργοδοτικών συνδικαλιστών, που γίνονται λαλίστατοι όταν το απαιτούν τα συμφέροντα και οι στόχοι των πατρώνων τους.

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, οι εκλεγμένοι σε όλες τις Ενώσεις, από την πρώτη στιγμή είχαν πάρει την πρωτοβουλία να βάλουν το θέμα των εργαζομένων στον “ALPHA” σε όλα τα ΔΣ των Ενώσεων, προτείνοντας και πιέζοντάς τες να αναλάβουν δράση όχι απλά συμπαράστασης, αλλά υπεράσπισης των εργαζομένων και διεκδίκησης του δίκιου τους από την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Το τι έκαναν και κάνουν είναι γνωστό. Εμείς ως ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του αγώνα μέχρι τη δικαίωσή του.

Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο, σήμερα περισσότερο από ποτέ, ως εργαζόμενοι να μείνουμε ενωμένοι, δυνατοί, να μην κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας! Παράλληλα να προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Για την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν για τη διαχείριση της κρίσης, των ΠΝΠ, για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: