Σινεμά ανοιχτό 19-21 Φλεβάρη: «Ο φόβος» του Κώστα Μανουσάκη – «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη

«Ο φόβος» του Κώστα Μανουσάκη – «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη: Δυο αξιόλογες προτάσεις από το «Σινεμά, Ανοιχτό», που επιχειρεί να ενώσει δημιουργούς της προηγούμενης και της νέας γενιάς, ελληνικές ταινίες του χθες και του σήμερα.

«To Onassis Culture και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα Σινεμά, Ανοιχτό. Ανοιχτό σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, σε ταινίες μικρού, μεγάλου και μεσαίου μήκους, σε ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, αλλά και σε εκείνες που δεν χωράνε σε κανένα είδος. Ένα Σινεμά Ανοιχτό σε καταξιωμένους σκηνοθέτες που χάραξαν τον δρόμο του Ελληνικού Κινηματογράφου και συνεχίζουν να εμπνέουν, αλλά και σε νέες τολμηρές φωνές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Ανοιχτό στους ανθρώπους, τις γλώσσες, τις θεματικές και τα διαφορετικά βλέμματα. Με την ευχή σύντομα να ξανασυναντηθούμε στα ανοιχτά σινεμά της Ελλάδας και του κόσμου».

Τα παραπάνω σημειώνονται ανάμεσα σε άλλα στο δελτίο τύπου του Ιδρύματος Ωνάση, που με τη συγκεκριμένη δράση επιχειρεί να ενώσει δημιουργούς της προηγούμενης και της νέας γενιάς, ελληνικές ταινίες του χθες και του σήμερα.

Οι Σύλλας Τζουμέρκας, Ζαχαρίας Μαυροειδής και Διονύσης Σαμιώτης, νικητές των Βραβείων Ίρις 2020, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Καλύτερης Ταινίας αντίστοιχα, επιλέγουν από δύο ταινίες που τους καθόρισαν και ενέπνευσαν το έργο τους.

Οι ταινίες προβάλλονται στο Onassis Channel στο YouTube, από την Παρασκευή 19 Φλεβάρη και για τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα.

Την πρώτη βδομάδα (από 19 έως 21 Φλεβάρη 2021) ο Σύλλας Τζουμέρκας (Βραβείο Ίρις 2020 Σκηνοθεσίας, για την ταινία «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών») επιλέγει τις ταινίες «Ο φόβος» του Κώστα Μανουσάκη (1966) και «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη (1999).

«Ο φόβος» είναι ο τίτλος της τρίτης, τελευταίας και καλύτερης μέχρι τότε ταινίας του Κώστα Μανουσάκη (1929-2005). «Ένα έξοχο θρίλερ χαρακτήρων και ψυχολογικών αποχρώσεων, που αναδεικνύει τα απωθημένα ένστικτα των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου του ’60», με τους Ανέστη Βλάχο, Έλλη Φωτίου, Αλέξη Δαμιανό, Μαίρη Χρονοπούλου, Έλενα Ναθαναήλ και Σπύρο Φωκά στη διανομή των ρόλων.

Η ταινία αποτέλεσε την επίσημη ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βερολίνου και έχασε το βραβείο από την «Αποστροφή» του Ρομάν Πολάνσκι. Ωστόσο, οι κριτικές ήταν αποθεωτικές. «Όμως τα πολύμηνα γυρίσματα που ήρθαν ως αποτέλεσμα της τελειομανίας του και η φήμη του ως δύσκολου συνεργάτη, λειτούργησαν αρνητικά. Παρά τα πολλά εισιτήρια, η ταινία δεν έβγαλε τα έξοδά της».

«Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» είναι, ακριβώς, το αντίθετο από τον φαστφούντ κινηματογράφο. Διαθέτει πρώτα απ’ όλα φαντασία! Διαθέτει πολύ καλό και λεπτό γούστο. Και, το μέγιστο, μυρίζει «ευωδιές του Δεκαπενταύγουστου», που λέει ο ποιητής. Μυρίζει μια γνήσια και ζωντανή Ελλάδα. Μυρίζει δημοτική ποίηση, λαϊκές ζωγραφιές του Θεόφιλου!» σημειώνει σε κριτική του στο Ριζοσπάστη, ο αξέχαστος Νίκος Αντωνάκος, λίγες μέρες πριν φύγει αναπάντεχα από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς…

Συνεχίζει: «Μην ασχοληθείτε με το θέμα. Αυτό είναι η αφορμή. Ενα «καταραμένο» και «μονόχνοτο» χωριό όπου κανένας αγροφύλακας δεν μπορεί να στεριώσει. Πάνω σε αυτόν τον απλό και ελάχιστο καμβά ξετυλίγεται όλη η ομορφιά της φύσης, του έρωτα, των ανθρώπινων σχέσεων. Ολα αυτά σε πλήρη αρμονία. Χωρίς ποτέ να ξεπέφτουν σε λαϊκισμούς και φολκλόρ. Και πίσω τους να τα στηρίζει και να τα αναδείχνει η θαυμάσια ρομαντική μουσική του Βιβάλντι («Τέσσερις εποχές»).

«Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» διαθέτει μια μοναδικότητα! Είναι μοναδική! Οσο και να προσπαθώ, δεν μπορώ να φέρω στο μυαλό μου μια παρόμοια ελληνική ταινία (και ξένη θα έλεγα)! Οι αντιρρήσεις που ακούγονται, και είναι και δικές μου αντιρρήσεις, για τη διάρκειά της (180΄), περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Είναι τόση και τέτοια η ομορφιά που εισπράττει ο θεατής, που το αντίτιμο, η πολύτιμη ώρα του, είναι το ελάχιστο που καταβάλλει!».

«Ο φόβος» και «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» θα προβάλλονται OnLine στο Onassis Channel στο YouTube από την Παρασκευή 19 Φλεβάρη έως την Κυριακή 21 Φλεβάρη 2021.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: