Ο “μπαμπάς της Αμερικής” που αποδείχθηκε κατά συρροή βιαστής

Νάρκωνε και εκμεταλλευόταν σεξουαλικά τα θύματά του για δεκαετίες, υπό πλήρη συγκάλυψη και ανοχή, μέχρι την καταδίκη του για βαριά σεξουαλική επίθεση πριν λίγους μήνες, αναδεικνύοντας μια σκοτεινή αν και όχι άγνωστη πλευρά του κόσμου του θέαματος.

Τα 81 κλείνει σήμερα ο Μπιλ Κόσμπι κι είναι αμφίβολο αν θα τα γιορτάσει με δεδομένου ότι τον αναμένει το Σεπτέμβρη μια βαριά ποινή για ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα, πιθανόν ισόβια κάθειρξη, κάτι που θα σήμαινε αυξημένες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στη φυλακή. Ο φαινομενικά καλοκάγαθος ηθοποιός και συγγραφέας,  με το προσωνύμιο “Ο μπαμπάς της Αμερικής”, που μέσα από τις εκπομπές του, με έμφαση στην κωμωδία stand-up βοήθησε στο να παρουσιαστεί μια λιγότερο στερεοτυπική εικόνα των Αφροαμερικανών, έπεσε με πάταγο από το βάθρο του όταν οι φήμες περί σεξουαλικής βιαιότητες που κυκλοφορούσαν επί χρόνια επιβεβαιώθηκαν τελικά με δικαστική ετυμηγορία.

Ήδη από το 2005 είχε κατηγορηθεί από την Andrea Constand πως ένα χρόνο πριν, την είχε ναρκώσει και την είχε βιάσει, αλλά λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ενώ ήλθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την καταγγέλλουσα. Η δημοσιοποίηση της υπόθεση οδήγησε και άλλες γυναίκες να κατηγορήσουν τον Κόσμπι για παρόμοιες μεθόδους σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού, αλλά πολύ σύντομα οι σχετικές κατηγορίες ξεχνιούνταν ως το Φλεβάρη του 2014, όταν τα πρωτοσέλιδα πολλών αμερικανικών εφημερίδων γέμισαν με συνεντεύξεις των θυμάτων. Την ίδια εποχή ο κωμικός Hannibal Buress κυκλοφόρησε ένα βάιραλ βίντεο στο οποίο κατηγορούσε τον Κόσμπι ως βιαστή, οδηγώντας περισσότερα θύματα στη δημοσιότητα. Ο Κόσμπι εξακολουθούσε να μην υφίσταται δικαστική όχληση, ωστόσο ήδη η φήμη του είχε σπιλωθεί σε σημείο που μεγάλα δίκτυα όπως το NBC και ο διαδικτυακός κολοσσός Netflix ακύρωσαν σχέδια με πρωταγωνιστή τον Κόσμπι.

Στους μήνες που ακολούθησαν ο αριθμός των καταγγελλιών εκτοξεύθηκε σε πάνω από πενήντα, με τον ίδιο να τηρεί τη στάση που είχε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η σχετική φημολογία, δηλαδή την πλήρη άρνηση των κατηγοριών. Όταν δήλωσε δημόσια πως οι γυναίκες αυτές έλεγαν ψέμματα, εκείνες ανταπάντησαν με μήνυση για δυσφήμιση. Η αρχή του τέλος για τον ίδιο ήταν η δημοσιοποίηση στοιχείων από τη δικογραφία του 2005 τον Ιούλη του 2015, όπου παραδεχόταν πως είχε προμηθευτεί συνταγογραφούμενα ηρεμιστικά για να τα χορηγήσει σε γυναίκες με τις οποίες ήθελε να έρθει σε επαφή. Λίγους μήνες μετά ένας νέος εισαγγελέας στην κομητεία του Μοντγκόμερι στην Πενσυλβάνια απήγγειλε κατηγορίες βαριάς σεξουαλικής επίθεσης για την υπόθεση Constand, λίγες μέρες πριν την παραγραφή της. Η πρώτη του δίκη το 2017 δεν κατέληξε σε απόφαση λόγω κακοδικίας, Tον Απρίλη του 2018 διεξήχθη νέα δίκη, στην οποία κρίθηκε ένοχος και αναμένει την επιβολή της ποινής του τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 ετών. Αρκετοί στην Αμερική κάνουν λόγω πως η καταδίκη του Κόσμπι μετά από δεκαετίες που εγκληματούσε ανενόχλητος είναι σημάδι των αλλαγών που επέφερε η διαδικτυακή καμπάνια #metoo , που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη με αφορμή την υπόθεση σεξουαλικών παρενοχλήσεων με πρωταγωνιστή το διάσημο χολιγουντιανό παραγωγό Harvey Weinstein.

Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς κάτι τέτοιο, όσο σημαντική κι αν είναι η δημόσια ευαισθητοποίηση γι’αυτά τα θέματα (πέρα από ενστάσεις για πτυχές της ή το πολιτικό της υπόβαθρο). Η εκμετάλλευση της κοινωνικής θέσης, των γνωριμιών και της επαγγελματικής αναγνώρισης για την ικανοποίηση αρρωστημένων ενστίκτων χωρίς συνέπειες δεν είναι μόνο θέμα σεξισμού και πατριαρχικών καταλοίπων, αλλά και ζήτημα βαθιά ταξικό, όσο ξύλινο και αντιεμπορικό κι αν ακούγεται αυτό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: