Newstria – Για να ξεκινήσει το «ταξίδι»

«Ένα πλοίο ονόματι «Chimera» σαλπάρει. Προορισμός του η Newstria – ο τόπος της απόλυτης ευτυχίας – κρυμμένος καλά στους ναυτικούς χάρτες. Όλοι πιστεύουν πως όταν φτάσουν στη Newstria θα σωθούνε. Με τη διαφορά ότι…» – Η καμπάνια της ταινίας «Newstria» του Κώστα Σταματόπουλου σε σενάριο της Χριστίνας Μητροπούλου μόλις ξεκίνησε.

Ένα πλοίο ονόματι «Chimera» σαλπάρει. Προορισμός του η Newstria – ο τόπος της απόλυτης ευτυχίας – κρυμμένος καλά στους ναυτικούς χάρτες. Στο πλοίο αυτό ταξιδεύουν προς ένα καλύτερο αύριο, άνθρωποι οικονομικής επιφάνειας, επιχειρηματίες, μουσικοί και καλλιτέχνες, ναύτες, αχθοφόροι, μάγειρες και φυσικά ο καπετάνιος με την κόρη του.

Σιγά σιγά, τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν λίγο λάθος. Το αμπάρι ξαφνικά μπάζει νερά. Σπάνε οι λαμαρίνες στο μηχανοστάσιο. Το πλοίο γέρνει. Η κουζίνα πλημμυρίζει. Ο καπετάνιος ατάραχος κοιτάει από τη γέφυρα το πλοίο που σιγά σιγά βυθίζεται.

Όλοι πιστεύουν πως όταν φτάσουν στη Newstria θα σωθούνε. Με τη διαφορά ότι το πλοίο δε φτάνει ποτέ αλλά βουλιάζει… με έναν μοναδικό επιζώντα…

Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η ιστορία που αφηγείται η ταινία μικρού μήκους Newstria· μια ταινία του Κώστα Σταματόπουλου, σε σενάριο της Χριστίνας Μητροπούλου. Μιλάμε για «μια ακόμα ταινία», ή μήπως έχει κάτι ιδιαίτερο να μας «πει»;

«Πρόκειται για μία ιστορία, με δυνατή αφηγηματική δομή και δυνατότητα εντυπωσιακού οπτικού στυλ» σημειώνει ο σκηνοθέτης Κώστας Σταματόπουλος και συνεχίζει: «Πιστεύω ότι το «Newstria» μου επιτρέπει να δείξω μια πλευρά της ανθρώπινης αντίφασης. Η οπτική γεύση που θέλω να αφήσει η ταινία είναι ένα ταξίδι κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων. Η εξέλιξη από την απλότητα προς ένα πιο περίπλοκο και πλούσιο στυλ θα αντικατοπτρίζεται στο φωτισμό, τη χρήση χρώματος και την κίνηση της κάμερας. Πιστεύω πώς αυτό το σενάριο προσφέρεται για έναν ιδιότυπο κοινωνικό σχολιασμό και πειραματισμό στα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου αξιοποιώντας το στιλιζάρισμα και την εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που μπορεί να δημιουργηθεί. Βασική μου πρόθεση, ως σκηνοθέτης, είναι να είμαι αληθινός κρατώντας την ισορροπία ανάμεσα στον καυστικό σχολιασμό και την ευαισθησία μέσα από την ατμόσφαιρα και τους χαρακτήρες του σεναρίου».

Newstria - Για να ξεκινήσει το «ταξίδι»

Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της προ-παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι διανύει τη χρονική περίοδο κατά την οποία πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην εκτέλεση της παραγωγής σύμφωνα με τον σχεδιασμό των δημιουργών της. Και πρώτ’ απ’ όλα βέβαια να καλυφτεί το «οικονομικό πλάνο», δηλαδή ο προϋπολογισμός της.  Οι δημιουργοί δεν κρύβουν ότι έχουν στόχο να υλοποιήσουν μια μοναδική και ιδιαίτερη ταινία που θα κάνει αίσθηση στα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού και, γιατί όχι, συμπληρώνουμε εμείς, να ξεχωρίσει!

Το Newstria, έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση της κριτικής του επιτροπής.  Το κόστος που απαιτείται για την υλοποίηση της ταινίας καλύπτεται αυτή τη στιγμή μόλις στο 80%. Οι δημιουργοί της ταινίας ζητάνε την ενίσχυση των φίλων, τη δική μας, του κοινού γενικότερα για… να πιαστεί το πλάνο και για το σκοπό αυτό  έχουν ξεκινήσει καμπάνια (πληροφορίες στο τέλος).

Newstria - Για να ξεκινήσει το «ταξίδι»

Το “Hellas Liberty”

Ο χώρος που θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα (στις 28 του Σεπτέμβρη) είναι ένα πλοίο τύπου liberty. Το “Hellas Liberty”, κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι το  μοναδικό φορτηγό πλοίο τύπου liberty που σώζεται σήμερα στην Ευρώπη. Μια  ταινία εποχής, σ’ ένα πλοίο που τελικά βυθίζεται, η απαιτητική σκηνογραφία, οι κατασκευές, τα ειδικά εφέ (CGI), η ενοικίαση του πλοίου και αυτοκίνητων εποχής και τα πλούσια κοστούμια, που θα δημιουργήσουν την εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, αποτελεί πραγματική πρόκληση και απαιτεί μεγάλο «μπάτζετ».

Στην ταινία θα εμφανιστούν εξαιρετικοί και καταξιωμένοι ηθοποιοί: Δημήτρης Τζουμάκης, Μαριάνθη Σοντάκη, Άννα Λιανοπούλου, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Αλεξία Γαβρίλη, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός.

Newstria - Για να ξεκινήσει το «ταξίδι»

Newstria – Μια ταινία του Κώστα Σταματόπουλου σε σενάριο της Χριστίνας Μητροπούλου

Ο Κώστας Σταματόπουλος έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια του ιστορικού ντοκιμαντέρ  «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους.

Ενδεικτική Φιλμογραφία: (σκηνοθεσία) «Οι Παλαιστές», μικρού μήκους μυθοπλασία, συμμετοχή στο 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας. «Difficult farewells», μικρού μήκους (συμμετοχή στο My Rode Reel 2014). “Suave mare magno” Videoart, παραγωγή για τον ΟΠΑΠ. «Πρώτα η ασφάλεια», βιομηχανικό ντοκιμαντέρ, παραγωγή «Εργονομία», για τη «ΛΑΡΚΟ ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ». «Περιμένοντας τους βαρβάρους», ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) για την ΕΡΤ, 2011. «Μάθε Εργάτη Πώς», μυθοπλασία (συμμετοχή στο 34ο Φεστιβάλ Δράμας 2011, ΚΚΟ festival 2012, Canadian Labour International Film Festival) (συν-σκηνοθεσία). «Λαμπέτη», Video. Πορτραίτο της Ελλης Λαμπέτη, παραγωγή Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. «Χορν» Video. Πορτρέτο του Δημήτρη Χορν, παραγωγή Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. «Gras», ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ), παραγωγή Κέντρου Πολιτιστικών Ερευνών (επίσημη συμμετοχή στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2010 και «5th digi2011» του 34ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας). «30 Χρόνια Πολυτεχνείο», ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ). «W.F.T.U (European Regional Office)», ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ). «Ιστορία του εργατικού και σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα», ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ). «Ρέκβιεμ για τη βαρβαρότητα», ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) (Α΄ βραβείο παραγωγής, Μοντάζ και Γ΄ τιμητική διάκριση στη μουσική επιμέλεια στο φεστιβάλ «Πρώτη ματιά»). «Βόλτα στο πάρκο», μυθοπλασία.

Για να ξεκινήσει η Newstria το «ταξίδι» τηςΤηλεόραση: (σκηνοθεσία) «Εκτός των τειχών», ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) για την ΕΡΤ. «Κάτι και να… ΣΚΑει», 4 πιλοτικά επεισόδια της σειράς για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. (συν-σκηνοθεσία). «Blow up», 8 επεισόδια της σειράς για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ (συν-σκηνοθεσία).

Θέατρο: (σκηνοθεσία) «Γυναίκες» (Φεστιβάλ Σύμης, Φεστιβάλ Ηλιούπολης). «Καλήν εσπέρα άρχοντες» (μουσικοθεατρικές παραστάσεις στο θέατρο της «Αρχής»).

Διδακτική εμπειρία / σεμινάρια: 2011/2013 καθηγητής Κινηματογράφου στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ΘΕΜΕΛΙΟ με θέμα ιστορία κινηματογράφου. 2009 Εισηγητής σε σεμινάρια σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική Διάδραση με θέμα το μοντάζ. 2006 Εισηγητής σε σεμινάρια στο Κέντρο Πολιτιστικών Ερευνών με θέμα το μοντάζ. 2005 Εισηγητής στο 1ο ΤΕΕ Πειραιά με θέμα Κινηματογράφος (δημιουργία μιας ταινίας).

Δημοσιογραφική εργασία / έρευνα: 2009 Ερευνητικό άρθρο για το περιοδικό «Συχνότητες», του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) με τίτλο «Η ταινία μικρού μήκους σε αναζήτηση ταυτότητας». 2007 – 2008 Μέλος της συντακτικής ομάδας της κινηματογραφικής εκπομπής του «902 TV» «CinePlano».

Κώστας Σταματόπουλος – Χριστίνα Μητροπούλου

Newstria – Μια ταινία του Κώστα Σταματόπουλου σε σενάριο της Χριστίνας Μητροπούλου

Η καμπάνια της ταινίας μικρού μήκους “Newstria” μόλις ξεκίνησε. Η υποστήριξη και η διάδοση της καμπάνιας είναι πολύτιμη.

Πατώντας εδώ θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές της, καθώς επίσης και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συνδράμετε οικονομικά.

Το email επικοινωνίας: [email protected]

Η επίσημη σελίδα της ταινίας στο Facebook: https://www.facebook.com/newstria2017

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: