“ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ «Μπόλικη πέτρα μπόλικη καρδιά»” – Θα προβληθεί στην εκδήλωση των ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ για τα 103 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος

Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στο Θέατρο Πολιτών η προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Μακρόνησο, σε εκδήλωση αφιερωμένη στα 103 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

Οι ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, πραγματοποιούν το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ., στο  Θέατρο Πολιτών (Τεγέας και Μονής Δαμαστάς), εκδήλωση όπου θα γίνει η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ. Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», που αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης για την ανέγερση του Μνημείου τον Σεπτέμβρη του 2020.

Η ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέχεια της δημιουργίας οπτικοακουστικών παραγωγών του προηγούμενου διαστήματος, πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέου ντοκιμαντέρ για το κολαστήριο της Μακρονήσου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1947. Έγινε σε στενή συνεργασία της ελληνικής άρχουσας τάξης με τους Άγγλους και Αμερικανούς συμμάχους της, για να τσακίσουν το εργατικό – λαϊκό κίνημα, που διεκδικούσε τη δικαίωση των θυσιών του με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ζυγό της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής και την ταξική αναμέτρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σχεδόν 100.000 στρατιώτες και πολίτες υπολογίζεται ότι πέρασαν μέχρι το πέρας της λειτουργίας του, το 1954.

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες. Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί, όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μοναδικός σκοπός: Να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους.

Με πλήθος αρχειακών, φωτογραφικών και οπτικοακουστικών τεκμηρίων, σκίτσων, έργων τέχνης, μουσικής και ποίησης που γράφτηκαν στην Μακρόνησο, ή και μετά, γι’ αυτό το κολαστήριο, γίνεται προσπάθεια ο θεατής να αντιληφθεί στην ολότητά του τι εστί Μακρόνησος.

Σε συνδυασμό με την επιτόπια βιντεοσκόπηση και τη δραματουργική αποτύπωση σε διάφορα σημεία του ντοκιμαντέρ, δίνεται για πρώτη φορά κινηματογραφικά και με ακρίβεια το σύνολο του νησιού (Α’, Β’, Γ’, Δ’ Τάγμα, ΣΦΑ, ΑΕΤΟ και ΑΕΤΟ-ΕΣΑΙ, ΒΕΤΟ και ΒΕΤΟ-ΕΣΑΙ, Γ’ Κέντρο Αξιωματικών, Στρατόπεδο Γυναικών), ενώ στέκεται με λεπτομέρεια σε σημαντικά γεγονότα, όπως η Σφαγή στο Α’ Τάγμα στις 29 Φλεβάρη – 1Μάρτη του 1948.

Το ντοκιμαντέρ φωτίζει την ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά αίτια πίσω από την ίδρυση του κολαστηρίου, αλλά και το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε εκεί και της προσπάθειας συγκάλυψής του. Φωτίζονται επίσης χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα για το σήμερα. Αναδεικνύεται το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, στη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οτι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ (ηθοποιούς, τεχνικούς, εθελοντές).

Ανάμεσα στους δεκάδες που βοήθησαν στην υλοποίηση:

Αφήγηση: Μαριάνθη Σοντάκη

Αφηγήσεις μαρτυριών (αλφαβητικά): Δημήτρης Αντωνιάδης, Ελένη Γερασιμίδου, Κώστας Καζάκος, Δημήτρης Καταλειφός, Δανάη Κατσαμένη, Γιώργος Κιμούλης, Αντρέας Κωνσταντίνου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Περής Μιχαηλίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Θέμης Πάνου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Σήφης Στάμου

Σενάριο: Αλέξανδρος Βαλσαμής, Νίκη Κυριαζή

Μαέστρος: Χρήστος Κολοβός

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ανδρονιάδης

Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ακης Βαλεργάκης

Ηχοληψία: Παύλος Χαρμπαλής

Σημειώνεται ότι η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ

Θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: