Η Κατιούσα προτείνει το 1900 του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Η Κατιούσα προτείνει την ταινία χείμαρρο του σπουδαίου Μπερνάντο Μπερτολούτσι ”Νοβετσέντο” ή όπως μεταφράζεται στα ελληνικά «20ος αιώνας». Πρόκειται για ένα  κινηματογραφικό μυθιστόρημα, ιταλικής,γαλλικής και γερμανικής παραγωγής, αποτελούμενο από δύο μέρη.

Η Κατιούσα προτείνει την ταινία χείμαρρο του σπουδαίου Μπερνάρντο Μπερτολούτσι ”Νοβετσέντο” ή όπως μεταφράζεται στα ελληνικά «20ος αιώνας». Πρόκειται για ένα  κινηματογραφικό μυθιστόρημα, ιταλικής,γαλλικής και γερμανικής παραγωγής, αποτελούμενο από δύο μέρη.

Το φιλμ αφηγείται την πορεία, της ιταλικής αγροτιάς και πιο ειδικά των χωρικών της μεγάλης πεδινής περιοχής της Εμίλια, όπου η σοσιαλιστική ιδέα είναι βαθιά ριζωμένη από παλιά, μέσα από την παράλληλη ιστορία δύο νέων που γεννήθηκαν την πρωτοχρονιά του 1900, σε ένα χωριό της κοιλάδας του Πάπου. Πρόκειται για τον  Όλμο που είναι εγγονός  του χωρικού Λέο Ντάλκο και τον Αλφρέντο, εγγονό του μεγαλογαιοκτήμονα Μπελινγκέρι και γιο του μελλοντικού αφεντικού Τζιοβάννι.

Τα παιδιά συνδέονται με στενή φιλία, μεγαλώνουν μαζί, ανακαλύπτουν τη φύση και τον έρωτα, μοιράζονται τις γυναίκες, αλλά όσο περνούν τα χρόνια, η ταξική διαφορά που στα νεανικά τους χρόνια είχε μικρή σημασία, αυξάνει όλο και περισσότερο, για να καταλήξει να αποτελεί ανάμεσά τους, ένα χάσμα.

Ενώ φτάνει ο Ά Παγκόσμιος πόλεμος,αρχίζουν οι πρώτες κοινωνικές αναταραχές,οι κόκκινες αγροτικές ενώσεις,οι απεργίες στις οποίες συμμετέχει ο Όλμο,με συμπαθούντα τον Αλφρέντο…

Η ταινία αρχίζει με την εικόνα ενός ζωγραφικού πίνακα που παρασταίνει με επική έξαρση μια αγροτική πορεία. Πρώτα προβάλλεται σε γκρο πλάνο το κεντρικό πρόσωπο και ύστερα με οπισθοχώρηση του φακού, η συνολική σύνθεση, όπου οι κεντρικές μορφές χάνονται στη μάζα. Το έργο ακολουθεί σ’ όλη τη διάρκειά του αυτή την κίνηση, περνώντας εξακολουθητικά από το άτομο στην ομάδα και κάνοντας να κυριαρχεί το συλλογικό στοιχείο πάνω στο ατομικό.

 

Παίζουν: Μπαρτ Λάνκαστερ, Στερλινγκ Χέυντεν, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Στεφανία Σαντρέλι, Ντομινίκ Σαντά, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Λάουρα Μπέτι, Φραντσέσκα Μπερτίνι, Ρόμολο Βάλι 
Σκηνοθέτης: 
Μπερνάρντο Μπερτολούτσι 
Μουσική: 
Έννιο Μορικόνε

 

Δείτε την ταινία σε δύο μέρη:

 

Με πληροφορίες από την ert

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: