Η Κατιούσα προτείνει την ταινία “Η Πτώση”, του Όλιβερ Χέρσμπιγκελ

Με αφορμή το θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού  Μπρούνο Γκανζ, η Κατιούσα προτείνει απόψε μια ταινία στην οποία δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, υποδυόμενος τον Αδόλφο Χίτλερ. Μια ταινία που δικαίως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς δεν προσπαθεί να δώσει πολιτικές εξηγήσεις

Με αφορμή το θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού  Μπρούνο Γκανζ, η Κατιούσα προτείνει απόψε, μια ταινία στην οποία ο ίδιος δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, υποδυόμενος τον Αδόλφο Χίτλερ. Μια ταινία που δικαίως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς δεν προσπαθεί να δώσει πολιτικές εξηγήσεις.Περιορίζεται, μάλλον, στην εξωτερική παράθεση των γεγονότων. Ετσι ο θεατής βλέπει μόνο την «όψη» των πραγμάτων. Τα πρόσωπα και τις πράξεις τους, όχι το βάθος αυτών.  Δεν μας «ενημερώνει» για τα θύματα. Δεν περιγράφει τι έκαναν οι Γερμανοί. Παραβιάσεις διεθνών κανόνων, στρατόπεδα συγκέντρωσης, εισβολές σε ξένα εδάφη. Κουβέντα για τα 20.000.000 των Σοβιετικών, που έπεσαν στα μέτωπα, ας πούμε. Αντίθετα, υπάρχει αρκετή «φλυαρία» (διαλόγων και εικόνας), για τον «ανελέητο» βομβαρδισμό του Βερολίνου, από τους Σοβιετικούς.

Αυτή η άνιση, και επιλεκτική «κατανομή» της πληροφορίας, λειτουργεί συναισθηματικά σε βάρος των «εισβολέων». Των «εισβολέων», που οι Γερμανοί, γέροι, γυναίκες, παιδιά, μάχονται ηρωικά, με ελάχιστα ή και καθόλου μέσα, για να τους αποκρούσουν, σύμφωνα με την ταινία. Εδώ γίνεται μια πονηρή προσπάθεια διαχωρισμού του πατριωτικού καθήκοντος (υπεράσπιση της πατρίδος) και του «είδους» της πατρίδας, που υπερασπίζονται. Αν δε δοθούν περισσότερες «εξηγήσεις» για την περίπτωση, είναι εύκολο για κάποιον να γείρει (συναισθηματικά) προς τη μεριά των δεκατετράχρονων παιδιών, που τα βάζουν με τα σοβιετικά τανκς! Αυτή η «πλευρά» της ταινίας θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Εμείς θα θυμίσουμε πως ο όρος γενοκτονία «μπήκε» στην ιστορία στη δίκη της Νυρεμβέργης (1946), και προσδιόρισε την πολιτική αφανισμού που ακολούθησαν οι ναζιστές εναντίον των Εβραίων, των Πολωνών και των λαών της Σοβιετικής Ενωσης.

Παρόλα αυτά είναι μια ταινία που αξίζει και πρέπει να ιδωθεί από τον καθένα. Γιατί αποκαλύπτει, έστω και με ελλείψεις, ένα μεγάλο μέρος της παράνοιας της φασιστικής ιδεολογίας. Πρόκειται για μια γερμανική προσπάθεια, να μιλήσουν οι ίδιοι οι Γερμανοί, για την ιστορία τους. Μια προσπάθεια, που κρύβει ενοχές, πόνο, ντροπή, φόβο.

Δείτε την ταινία εδώ με ελληνικούς υπότιτλους στην ειδική ρύθμιση που περιέχεται στον αστερίσκο:

 

Πρωταγωνιστούν: Μπρούνο Γκανζ, Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, Τόμας Κρέτσμαν, Τζούλιαν Κέλερ.

Με πληροφορίες από τον ριζοσπάστη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: