«Eρριμμένες σκιές» – Γιάννης Τσαρούχης: τριάντα χρόνια από το θάνατό του

«…τόσα χρόνια έχω μάθει πως το φως πρέπει να έρχεται και στους πίνακες και στη σκηνογραφία από αριστερά για να πέφτει η σκιά του χεριού στο χαρτί απ’ τη μεριά που δεν έχει γίνει ακόμα τίποτε και να μην εμποδίζει έτσι το προχώρημα της εικόνας. Με τέτοια μικροπράγματα, όπως θα έλεγαν μερικοί ικανότατοι ζωγράφοι, η εικόνα γίνεται παράξενα γοητευτική.»

«…τόσα χρόνια έχω μάθει πως το φως πρέπει να έρχεται και στους πίνακες και στη σκηνογραφία από αριστερά για να πέφτει η σκιά του χεριού στο χαρτί απ’ τη μεριά που δεν έχει γίνει ακόμα τίποτε και να μην εμποδίζει έτσι το προχώρημα της εικόνας. Με τέτοια μικροπράγματα, όπως θα έλεγαν μερικοί ικανότατοι ζωγράφοι, η εικόνα γίνεται παράξενα γοητευτική. Η ερριμμένη σκιά που ξεκινά απ’ το σαγόνι της Υπεραγίας Θεοτόκου φτάνει ως τα εδάφη αυτονών που πιστεύουν στη γοητεία. Έτσι αποκαλύφθηκε κάποτε σε μένα αυτός ο ερωτικός νόμος της ζωγραφικής ένα απόγευμα που ζωγράφιζα μια κόρη». Αυτά γράφει ο Γιάννης Τσαρούχης στον κατάλογο της παράστασης «Φαίδρα», του Γιάννη Ρίτσου, το 1987.

«Eρριμμένες σκιές» είναι ο τίτλος έκθεσης που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι, τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του σημαντικού ζωγράφου. Στην έκθεση, μέσα από έργα και σπουδές που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος καθώς και μέσα από γραπτές προσωπικές του μαρτυρίες, παρουσιάζεται η μελέτη του Γιάννη Τσαρούχη για το φως και ειδικά για τις ερριμμένες σκιές, με τις οποίες αρχίζει να ασχολείται τη δεκαετία του ’50, δουλεύοντας τη σειρά έργων με τα καφενεία. Η μελέτη του αυτή αφορά τόσο τις ανθρώπινες μορφές που ζωγραφίζει όσο και όλα τα θέματα που προσεγγίζει, καθώς και τις σκηνογραφίες του.

 

Γιάννης Τσαρούχης, «Ο Ναύτης που διαβάζει», 1981. Λάδι σε χαρτί kraft, 93×80 εκ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, αρ. ευρ. 1596

Αναφέρει χαρακτηριστικά για τη δουλειά του αυτή: «…αυτό που ονομάζουν σήμερα αναγέννηση στη ζωγραφική μου, συνεχίζει με μαθηματική ακρίβεια την επανάσταση μου να είμαι κοντά στη ζωή.  Δεν ενδιαφέρομαι για επαίνους παλαιών πολεμιστών.  Η ομοιότης των έργων μου με την αναγέννηση, είναι και ηθελημένη και  συμπτωματική {…}  Είχα πολλούς δασκάλους και είδα πολλές εκθέσεις και μουσεία. Έμαθα πολλά από πολλούς, όμως θα ήμουν ένα τίποτα αν δεν είχα δει μικρό παιδί το εξαίσιο φως του Πειραιώς».

Γιάννης Τσαρούχης, «Οθέλλος 4», 1961. Ακουαρέλλα σε χαρτί, 12,5×19,5 εκ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, αρ. ευρ. 1551.

Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και δράσεις για παιδιά και έφηβους που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του Μουσείου.

Γιάννης Τσαρούχης, «Καφενείο Μαυροκέφαλου», 1966. Νερομπογιά σε χαρτί kraft, 49,5×64 εκ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, αρ. ευρ. 1026.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Γρυπάρη

Πληροφορίες

Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι, τηλ.: 210 8062636-7, http://www.tsarouchis.gr/

Διάρκεια έκθεσης: 14 Δεκεμβρίου 2019 – 15 Μαρτίου 2020

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-15.00

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: