Διαδικτυακή πρεμιέρα για την «Ουτοπία» του Νίκου Κουρού, αυτή την Κυριακή

Ήταν η πρώτη βωβή ταινία μεγάλου μήκους που γυρίστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 80 χρόνια και επιχειρούσε να ανασκευάσει δημιουργικά το κινηματογραφικό λεξικό από τις βωβές ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 1920-1930 με σύγχρονα οπτικά εφέ και κωμικά γκαγκς.

Την ιντερνετική της πρεμιέρα θα πραγματοποιήσει η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Κουρού «Ουτοπία, παραμύθι για ενήλικες» ή αλλιώς Utopia, An Adult’s FairyTaleαυτή την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στις 9.30 το βράδυ, μέσα από το κανάλι στο youtube του σκηνοθέτη, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ολοκλήρωση της.

Η ασπρόμαυρη, βωβή, κοινωνική δραματική κομεντί, που γυρίστηκε με σχεδόν μηδενικό προϋπολογισμό, είναι ένα συμβολικό παραμύθι με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, που σχολιάζει την ανθρωπιστική κρίση όπως αυτή δημιουργείται από την παντοκρατορία των τραπεζών και των ανθρώπων που επωφελούνται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα εις βάρος των υπολοίπων.

Ήταν η πρώτη βωβή ταινία μεγάλου μήκους που γυρίστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 80 χρόνια και επιχειρούσε να ανασκευάσει δημιουργικά το κινηματογραφικό λεξικό από τις βωβές ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 1920-1930 με σύγχρονα οπτικά εφέ και κωμικά γκαγκς.

Προβλήθηκε σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία κλπ. αποκομίζοντας εγκωμιαστικές κριτικές αλλά και διακρίσεις (βραβείο α’ αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του Νίκου Κουρού, βραβεία για τη μουσική του Γιάννη Παπαδημητρίου κλπ). Στους κινηματογράφους προβλήθηκε τον Μάρτη του 2017.

Σύνοψη

Μια μικρή πόλη, ελέγχεται οικονομικά από έναν διεφθαρμένο ιδιοκτήτη τράπεζας και τηλεοπτικού καναλιού, με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρώσει όλο το ρευστό της και να εξαθλιώσει τους κατοίκους της. Κάποια μέρα το ‘’αφεντικό’’ μετά από μηχανορραφίες της ‘’συμμορίας’’ του, απολύει τον Αχιλλέα, έναν εργατικό υπάλληλο στην τράπεζα του. Ο Αχιλλέας από τη μια μέρα στην άλλη βρίσκεται στο δρόμο και αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Κάποια στιγμή συναντά στο δρόμο του έναν παράξενο άνθρωπο που του προτείνει να… αλλάξει τον κόσμο με ένα πολύ παράδοξο τρόπο. Ο Αχιλλέας δέχεται και ένα περίεργο ταξίδι ξεκινά!

Συντελεστές

Σενάριο-σκηνοθεσία: Νίκος Κουρού

Δ/νση φωτογραφίας-κάμερα: Κωνσταντίνος Μανουσαρίδης, Φάνης Τοψαχαλίδης, Μιχάλης Τεμέλκος

Μουσική: Γιάννης Παπαδημητρίου

Μοντάζ: Φάνης Τοψαχαλίδης

Sound Design: Ελένη Φασούλα

Σκηνικά: Βασιλεία Βακιρτζή και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Κοστούμια: Πάρης Κουκουλόπουλος, Εύη Χλιαρά

Μακιγιάζ: Νάνσυ Χαρίση, Χαρά Τσιτούρη

Κομμώσεις: Γλυκερία Σερσέμη, Κική Αδαμίδου, Δέσποινα Αδαμίδου

Εναέριες λήψεις: Σάκης Τσίγγανας

Colour Grading: Φάνης Τοψαχαλίδης

Eιδικά εφέ: Χρήστος Τοψαχαλίδης

Γραφικά-αφίσες: Μιχάλης Τεμέλκος

Προσαρμογή υποτιτλων: Judi Caso

Το τραγούδι των τίτλων της ταινίας, σε μουσική του Γιάννη Παπαδημητρίου, στίχους της Κατερίνας Πολιτίδου και επιμέλεια του Σπύρου Καβαλλιεράτου, ερμηνεύει η μεσόφωνος της Λυρικής μας σκηνής Ελένη Βουδουράκη.

Παίζουν: Νίκος Κουρού, Γιώργος Κοντορίκος, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Πίστη Κρυσταλίδου, Σάκης Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνος Καρανάτσιος, Ρίτα Τσιούρα, Κατερίνα Τσιάρα και 70 ακόμα ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία στο παρακάτω link.

«Ουτοπία, παραμύθι για ενήλικες» (Utopia An Adults FairyTale-2016) a feature film by Nikos Kourou

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

5 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: