ΔΑΣ-ΣΕΟΜΜΑ: Μένουμε σπίτι αλλά μένουμε δυνατοί και σίγουρα όχι σιωπηλοί 

Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την αρχή αυτής της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Μουσικοί, εργαζόμενοι σκηνής, εργαζόμενοι υποδοχής, τεχνικοί κ.λ.π. έχασαν δουλειές, απολύθηκαν, και έμειναν να περιμένουν από τις ακυρώσεις των προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στον Ο.Μ.Μ.Α.:

Συνάδελφοι, 

  Προχτές πληροφορηθήκαμε για την εγκύκλιο που αποκλείει τους εργαζόμενους των φορέων γενικής κυβέρνησης (ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, κλπ.) από το επίδομα των 800 ευρώ (σε περίπτωση απόλυσης ή αναστολής εργασιών). Η εν λόγω εγκύκλιος ανακοινώνει απλά αυτό που ήδη υποπτευόμασταν ότι θα γινόταν. Βέβαια, βάση των ΠΝΠ, οι οποίες δίνουν γη και ύδωρ στις επιχειρήσεις και περαιτέρω ανασφάλεια στους εργαζόμενους,  η  κυβέρνηση λύνει τα χέρια στη διοίκηση του ΟΜΜΑ για να καταστρατηγηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της ανωτέρας βίας. Δημιουργείται έτσι μια ομηρία στους εργαζόμενους και ειδικά στους ωρομίσθιους.

 Η ΔΑΣ-ΣΕΟΜΜΑ  είχε ζητήσει με επιστολή της στις 11/3/2020 προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΟΜΜΑ τα κάτωθι: 

Πλήρεις αποδοχές για όλο το προσωπικό (μόνιμους, ορισμένου χρόνου) καθώς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όσο καιρό κρατάει η «καραντίνα». Ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 Ανά περίπτωση:

α) Σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.

β) Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.

γ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.

δ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Επίσης, να εξασφαλιστούν οι αποδοχές των ωρομισθίων (ταξιθεσία, ταμεία, Mshop, κλπ.) με όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα που τους αναλογούν και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Μεγάρου προ ακυρώσεων.»

Αυτή η επιστολή έμεινε αναπάντητη. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τις ζωές των ανθρώπων και να τους έχει στο περίμενε για να τους πει ότι δυστυχώς δεν δικαιούνται τίποτα. Έχει τεράστια ευθύνη η διοίκηση του ΟΜΜΑ (και διοίκηση σημαίνει Πρόεδρος, ΔΣ ΟΜΜΑ και Διευθυντές)  καθώς και το υπουργείο για όλη αυτή την εργασιακή ομηρία που υποβάλλονται οι εργαζόμενοι. 

Ζητάμε άμεσα να πάρει θέση το Υπουργείο για να δοθεί λύση – ειδικά για τους ωρομίσθιους (λαμβάνοντας υπόψη κι αυτούς που έχουν παράλληλη εργασία) – ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν στο επίδομα και τα μέτρα του Υπουργείου εργασίας .

Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την αρχή αυτής της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Μουσικοί, εργαζόμενοι σκηνής, εργαζόμενοι υποδοχής, τεχνικοί κ.λ.π. έχασαν δουλειές, απολύθηκαν, και έμειναν να περιμένουν από τις ακυρώσεις των προγραμματισμένων εκδηλώσεων. Τα σωματεία των ταξικών δυνάμεων στο χώρο του πολιτισμού καταγγέλλουν και αυτή την εγκληματική αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση και τα υπουργεία τους στα ήδη οξυμένα προβλήματα των εργαζόμενων στον πολιτισμό. Στέλνουν ερωτήματα και απάντηση δεν παίρνουν. Η κυβέρνηση κρύβεται από τους εργαζόμενους. Όμως οι εργαζόμενοι δεν σιωπούν όπως θα ήθελαν μερικοί. Η «εργασιακή ειρήνη» φάνηκε στην πράξη. Δια στόματος του υπουργού Οικονομικών ακούστηκε η καλύτερη ατάκα για «ισομερές μοίρασμα των βαρών». Ακόμα και τώρα έχουν το θράσος να ζητούν να βάλουμε πλάτη. 

Η ΔΑΣ-ΣΕΟΜΜΑ μπαίνει μπροστά στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων. Μένουμε σπίτι αλλά μένουμε δυνατοί και σίγουρα όχι σιωπηλοί. 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: