Από το: «Πρόγραμμα της Πρώτης Ομάδας Εργασίας Κονστρουκτιβιστών» (1922)

Η Ομάδα των Κονστρουκτιβιστών έχει θέσει ως καθήκον της την εύρεση της κομμουνιστικής έκφρασης των υλικών κατασκευών.

των Αλεξάντρ Ρόντσενκο και Βαρβάρα Στεπάνοβα

Η Ομάδα των Κονστρουκτιβιστών έχει θέσει ως καθήκον της την εύρεση της κομμουνιστικής έκφρασης των υλικών κατασκευών.

Προσεγγίζοντας το καθήκον της η ομάδα εμμένει στην ανάγκη να συνδυάσει την ιδεολογική με τη μορφική πλευρά για την πραγματική μετάβαση της εργαστηριακής δουλειάς στις ράγιες της πρακτικής δραστηριότητας.

Γι’ αυτό, το ιδρυτικό της πρόγραμμα, στην ιδεολογική του πλευρά επισημαίνει ότι:

1) Μόνη ιδεολογία μας είναι ο επιστημονικός κομμουνισμός βασισμένος στη θεωρία του ιστορικού υλισμού.

2) Η θεωρητική ερμηνεία και αφομοίωση της εμπειρίας της Σοβιετικής οικοδόμησης πρέπει να ωθήσει την ομάδα να αποκρούσει την πειραματική δραστηριότητα ‘που είναι αποκομμένη απ΄ τη ζωή’ και να κινηθεί προς τον πραγματικό πειραματισμό.

3) Για να κατακτήσουν τη δημιουργία πρακτικών κατασκευών με αρχές και έναν πραγματικά επιστημονικό τρόπο οι Κονστρουκτιβιστές έχουν καθιερώσει τρεις αρχές: την Τεκτονική, τη Φακτούρα και την Κατασκευή.

Α) Η Τεκτονική ή το τεκτονικό στυλ σχηματίζεται από τη μία, από τις ιδιότητες του κομμουνισμού, και από την άλλη, από την κατάλληλη χρήση βιομηχανικού υλικού.

Β) Η Φακτούρα είναι το υλικό που έχει δουλευτεί συνειδητά και χρησιμοποιηθεί κατάλληλα, χωρίς να εμποδίζει την κατασκευή ή να περιορίζει την τεκτονική.

Γ) Η Κατασκευή θα πρέπει να νοείται ως η οργανωτική λειτουργία του Κονστρουκτιβισμού.

Αν η τεκτονική περιλαμβάνει τη σχέση ανάμεσα στο ιδεολογικό και στο μορφικό, που δίνει ενότητα στο πρακτικό σχέδιο, και η φακτούρα είναι το υλικό, η Κατασκευή αποκαλύπτει την ίδια τη διαδικασία της κατασκευής.

Με αυτό τον τρόπο η τρίτη αρχή είναι η αρχή της πραγματοποίησης του σχεδίου μέσα από τη χρήση του δουλεμένου υλικού.

Το Υλικό. Το υλικό ως ουσία ή ύλη. Η εξέταση και η βιομηχανική του εφαρμογή, οι ιδιότητες και η σημασία του. Επιπρόσθετα, ο χρόνος, ο χώρος, ο όγκος, το επίπεδο, το χρώμα, η γραμμή και το φως είναι υλικά για τους Κονστρουκτιβιστές χωρίς τα οποία δεν μπορούν να κατασκευάσουν υλικές κατασκευές.

Τα Άμεσα Καθήκοντα της Ομάδας

1) Στον ιδεολογικό τομέα:

Να αποδείξει θεωρητικά και πρακτικά το ασυμβίβαστο της αισθητικής δραστηριότητας με τις λειτουργίες της διανοητικής και υλικής παραγωγής.

Την πραγματική συμμετοχή της διανοητικής και υλικής παραγωγής ως ισότιμης στη δημιουργία της κομμουνιστικής κουλτούρας.

2) Στον πρακτικό τομέα:

Να δημοσιεύσει δήλωση. Να δημοσιεύσει εβδομαδιαίο δελτίο, VIP [Vestnik Intellektual’nogo Proizvodstva Ο Κήρυκας της Διανοητικής Παραγωγής].

Να τυπώσει μπροσούρες και φυλλάδια για θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες της ομάδας.

Να κατασκευάσει σχέδια. Να οργανώσει εκθέσεις. Να δημιουργήσει δεσμούς με όλα τα Συμβούλια και Κέντρα Παραγωγής της ενοποιημένης Σοβιετικής μηχανής η οποία ουσιαστικά παράγει και σχηματίζει τις αναδυόμενες μορφές του κομμουνιστικού τρόπου ζωής.

3) Στον τομέα της προπαγάνδας:

i) Η Ομάδα κηρύσσει αδιάλλακτο πόλεμο στην τέχνη.

ii) Αυτό επιβεβαιώνει ότι η καλλιτεχνική κουλτούρα του παρελθόντος δεν είναι αποδεκτή για τις κομμουνιστικές μορφές των Κονστρουκτιβιστικών κατασκευών.

Πηγή: http://mariabuszek.com/mariabuszek/kcai/Design%20History/Design_readings/ConstrManifesto.pdf

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: