Αγωνιστική Συσπείρωση στον χώρο του χορού: “Κανείς καλλιτέχνης, κανείς εργαζόμενος να μην κρατήσει το στόμα κλειστό!”

Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και για τα δικαιώματά μας! Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον! Δε μένει κανείς απροστάτευτος απέναντι στην οποιαδήποτε εργοδοτική και κρατική ασυδοσία!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
στο χώρο του Χορού

“ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟN, ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ”

Συνάδελφε, χορευτή, δάσκαλε, χορογράφε…

Στις κρίσιμες στιγμές που όλοι ζούμε, κανένας δεν πρέπει να φοβηθεί και να νιώσει μόνος του. Όλοι βιώνουμε την ίδια ανασφάλεια και αμφιβολία, «μένοντας σπίτι» . Γι΄ αυτό, αυτές τις ώρες περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο.

Πίσω από τις μεγάλες κουβέντες και τα διαγγέλματα, που αναδεικνύουν την ατομική ευθύνη ως βασική αξία απέναντι στη πανδημία, κρύβονται οι κυβερνητικές ευθύνες που αφήνουν ανυπεράσπιστο το λαό. Η κυβέρνηση ανακοινώνει τον έναν μετά τον άλλον περιορισμό στην κυκλοφορία και βάζει σε καραντίνα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, διαμορφώνοντας, ταυτόχρονα, μία αγορά εργασίας περισσότερο ευέλικτη και πιο άγρια για όλους τους εργαζόμενους.

Ως εργαζόμενοι στο χώρο του χορού, εν μέσω πανδημίας, ερχόμαστε σε ακόμα πιο ευάλωτη κατάσταση. Πολλοί από εμάς να μένουμε στη μέση της σεζόν, με την ακύρωση Φεστιβάλ, τις απλήρωτες πρόβες του προηγούμενου διαστήματος και με τη διακοπή διδασκαλιών (άγνωστο μέχρι πότε). Η κυβέρνηση εξήγγειλε συνολικό έκτακτο επίδομα 800ευρώ, αφήνοντας μετέωρο το αν πολλές κατηγορίες εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων κι εμάς, θα το πάρουν. Την ίδια στιγμή, νομοθετείται η δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να επιβάλει μισθούς που θα αντιστοιχούν σε 10 μέρες δουλειά το μήνα για τουλάχιστον 6 μήνες. Κι όλα αυτά έρχονται τη στιγμή, που έχουμε μάθει να δουλεύουμε ανασφάλιστοι, καλύπτοντας ταυτόχρονα, πολλαπλές ιδιότητες ως επαγγελματίες χορού (δάσκαλος, χορευτής, κινησιολόγος, χορογράφος) για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Η δε προσπάθεια των μικρών ομάδων χορού για δημιουργία και ύπαρξη στον χώρο συντρίβεται από τα απίστευτα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη. Το κενό μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δυναμώνει την αβεβαιότητα, καθώς μας καθιστά εργασιακά ευάλωτους σε όλα! Πασχίζουμε να αφήσουμε το καλλιτεχνικό μας αποτύπωμα, ενώ παράλληλα διεξάγεται ένα ράλι καταστρατήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων, με ευθύνη αυτής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Απέναντι σε όλα αυτά, κανένας καλλιτέχνης, κανένας εργαζόμενος, δεν πρέπει να κρατήσει το στόμα κλειστό! Το παράδειγμα των υγειονομικών που πίσω από τις μάσκες δυναμώνουν τη φωνή τους, αλλά και των σωματείων, που μπαίνουν μπροστά σε καταγγελίες και διεκδικήσεις, είναι το παράδειγμα για να μείνει δυνατός ο λαός σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές!

Χτίζουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Μπαίνουμε μπροστά. Δεν είμαστε μόνοι. Όσο είμαστε μαζί είμαστε δυνατοί.

Διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο αιτημάτων, με αφορμή τη νέα αυτή κατάσταση, γιατί η διεκδίκηση δεν μπορεί να μπει στην καραντίνα!

Διεκδικούμε

 • -Καταβολή του έκτακτου επιδόματος στους εργαζόμενους του χώρου του χορού, σε όλους ανεξαιρέτως, είτε εργάζονται ως ωρομίσθιοι είτε με μπλοκάκια, σε ιδιωτικές σχολές χορού, κρατικούς φορείς και συλλόγους, ακόμη κι αν εργάζονται για μια ώρα την εβδομάδα.

 • -Μείωση των προϋποθέσεων για επίδομα ανεργίας και Εποχικό Βοήθημα. Να καταβληθεί σε όλους όσους ήταν να συμμετάσχουν σε παραγωγές του 2020, ανεξαρτήτως του αν κατόρθωσαν να πραγματοποιηθούν στο σύνολό τους όσες είχαν προγραμματιστεί.

 • -Καμία μείωση σε δώρο Πάσχα, από το σταμάτημα λειτουργίας των χώρων εργασίας μας.

 • -Έκτακτο βοήθημα για όσους χορευτές και χορογράφους θα βρεθούν άνεργοι μετά την ακύρωση Φεστιβάλ ακόμη και της θερινής σεζόν.

 • -Ιατρό-φαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζόμενων του κλάδου χωρίς περιορισμό ενσήμων

 • -Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε χώρο, υποχρεωτικές για τους εργοδότες.

Με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού

 • -Να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις (παράταση χρόνου ακόμη και έκτακτη οικονομική βοήθεια) για τις επιχορηγούμενες παραγωγές χορού που σταμάτησαν ή δεν πρόλαβαν να ανέβουν λόγω των έκτακτων μέτρων και να πραγματοποιηθούν όταν οι νέες συνθήκες το επιτρέψουν .

 • -Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί η χρονιά των σπουδαστών στην ΚΣΟΤ αλλά και σε όλες τις Ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές Χορού. Η εκπαίδευση εξ αποστάσεως, (αν και είναι αμφίβολη κατά πόσο μπορεί να αποδώσει στο χορό) πρέπει να εξασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους.

 • -Από τώρα να εξασφαλιστεί για την ΚΣΟΤ η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στην ώρα της, καθώς και η εξασφάλιση από το Υπ. Παιδείας, της απρόσκοπτης λειτουργίας των καλλιτεχνικών σχολείων με όλες τις ειδικότητες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα ως άνθρωποι της τέχνης και ως εργαζόμενοι δεν κάνουμε πίσω από το να ζητάμε τώρα

 • -Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για την ολοκληρωμένη και έγκαιρη αντιμετώπιση των αυξανόμενων κρουσμάτων

 • -Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία

 • -Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και για τα δικαιώματά μας!

Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον!

Δε μένει κανείς απροστάτευτος απέναντι στην οποιαδήποτε εργοδοτική και κρατική ασυδοσία!

#mazi_dynatoi

Τηλ. επικοινωνίας: 6979577318 // 6937457022

Email: agonistiki.s.xoros@gmail.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: