«Βρες τις διαφορές» (και) στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

Η κοκορομαχία ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι πλαστή. Ο ένας, μαζί με διάφορες «πατριωτικές» παραφυάδες, φοράει το προσωπείο του προστάτη των συνόρων. Ο άλλος, μαζί με διάφορους κοσμοπολίτες, φοράει το προσωπείο του ανθρωπισμού…

Κουίζ «Βρες τις διαφορές» για δυνατούς λύτες θα μπορούσε να είναι η αντιπαραβολή των πρόσφατων δηλώσεων του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ γύρω από το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό («…δεν θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα…») με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του λαλίστατου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη («…κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία, γιατί όλα αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στη χώρα μας…»).

Αν σε αυτές προσθέταμε και διάφορες αναρτήσεις σε γνωστά ακροδεξιά sites, το κουίζ θα αποκτούσε οπωσδήποτε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Δυστυχώς, όμως, το ζήτημα αφορά το προσφυγικό δράμα και τον ανθρώπινο πόνο εκατομμυρίων. Δεν είναι για κουίζ…

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας την τελευταία περίοδο είναι σοκαριστικά: Πάνω από 100 εκατομμύρια ξεριζωμένοι, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη Ιστορία. 828 εκατ. άνθρωποι σε κατάσταση πείνας. Πάνω από 50 εκατ. άνθρωποι σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας.

Τριάντα χρόνια μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού, ο «κόσμος της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ειρήνης» αποδεικνύεται το μεγαλύτερο ψέμα. Ο καπιταλισμός δείχνει τη βαθιά του σήψη. Εκμετάλλευση, κρίσεις, πόλεμοι, αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

* * *

Η κοκορομαχία ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι πλαστή. Ο ένας, μαζί με διάφορες «πατριωτικές» παραφυάδες, φοράει το προσωπείο του προστάτη των συνόρων. Ο άλλος, μαζί με διάφορους κοσμοπολίτες, φοράει το προσωπείο του ανθρωπισμού.

Στο απυρόβλητο μένει η πολιτική της ΕΕ, που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετατρέπει σε «σάκο του μποξ» ενός αιματηρού και απάνθρωπου παιχνιδιού από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Στο απυρόβλητο μένουν το ΝΑΤΟ, οι συμφωνίες επέκτασης του δολοφονικού μηχανισμού, το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου και το επικίνδυνο παζάρι για τη «διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής πάση θυσία», ξοδεύοντας 4 δισ. τον χρόνο την ίδια ώρα που οι κατατρεγμένοι στοχοποιούνται και παρουσιάζονται ως εισβολείς.

Η συμφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στην άγρια εκμετάλλευση, στην πολιτική που μεταχειρίζεται το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό σαν κάνουλα που ανοιγοκλείνει ανάλογα με τα συμφέροντα των βιομηχάνων και του κεφαλαίου, δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι μάσκες έπεσαν.

* * *

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ ήταν άκρως αποκαλυπτικές. Μίλησε για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων στην Ελλάδα «γιατί η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορα», αλλά παρέλειψε να πει ότι ο εγκλωβισμός στις χώρες πρώτης υποδοχής αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μέσα από τον Κανονισμό του Δουβλίνου, την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και τις Οδηγίες για την απαράδεκτη λίστα των «ασφαλών χωρών», που οδηγούν στη μαζική απόρριψη των αιτήσεων ασύλου και κουρελιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης.

Η μεν Κοινή Δήλωση φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ, οι δε Οδηγίες ενσωματώθηκαν στο ελληνικό Δίκαιο επί ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ξεδιπλώνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας, νομιμοποιούνται οι επαναπροωθήσεις και αναπτύσσεται η δράση των διακινητών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στην παραγωγική διαδικασία για την κάλυψη των κενών στον αγροτικό τομέα και στον Τουρισμό, και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, δηλαδή την πλήρη «εργαλειοποίηση» των ξεριζωμένων ώστε να γίνουν τα πιο φτηνά και άγρια εκμεταλλευόμενα εργατικά χέρια για λογαριασμό των μεγάλων αφεντικών.

Εξαπέλυσε έναν ωμό εκβιασμό σε βάρος των κατατρεγμένων: Είτε υποταγή στις συνθήκες της σύγχρονης σκλαβιάς στη Μανωλάδα και στη λάντζα των μεγαλοξενοδοχείων, είτε απέλαση!

* * *

Η «Ευρώπη – φρούριο» και η «στρατηγική των νόμιμων μεταναστευτικών ροών» δεν είναι αντικρουόμενες επιλογές, όπως επιχείρησε να τις παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας. Αντίθετα, αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος και περιγράφονται με μεγάλη σαφήνεια στο προωθούμενο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Από τη μια μεριά φράχτες, απελάσεις, επαναπροωθήσεις, χώρες πρώτης υποδοχής – αποθήκες ψυχών – με hot spots και υπερδομές – φυλακές. Και από την άλλη, συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών ροών, «ημέρες καριέρας» και δουλεμπορικά γραφεία εύρεσης εργασίας.

Αυτή είναι η πεμπτουσία της αστικής στρατηγικής στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας των ροών ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου!

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που οι κατά τ’ άλλα «φλογεροί αντίπαλοι» στο Προσφυγικό βρέθηκαν να ψηφίζουν όλοι μαζί, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, την κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας – Μπαγκλαντές, που νομιμοποιεί το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο και τη δράση των δουλεμπόρων.

Δεν είναι να απορεί κανείς που οι επίδοξοι διεκδικητές της νέας «προοδευτικής κυβέρνησης» ήταν άφαντοι όλο τον προηγούμενο χρόνο από τους μεγαλειώδεις αγώνες των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα, μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, μεροκάματα και προστασία της υγείας.

* * *

Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα και μέτωπο πάλης όλο τον λαό, Ελληνες και ξένους εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία, απέναντι στον κοινό εχθρό που τους συνθλίβει. Ο εχθρός αυτός σκορπά το φασιστικό και ρατσιστικό του δηλητήριο για να τους διαιρεί. Ομως το εργατικό – λαϊκό ποτάμι, όπου θέση έχει ο κάθε εργαζόμενος, άσχετα από καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία, έχει τη δύναμη να σαρώσει τον σαπισμένο καπιταλιστικό κόσμο.

 

Κατερίνα Γεράκη
Υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: