Βαδίζοντας στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη – Πορεία και έκθεση με έργα παιδιών για την ειρήνη στη Λήμνο (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πορεία ειρήνης που διοργάνωσαν τα σωματεία της Λήμνου, με συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, αλλά και γονέων και παιδιών.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πορεία ειρήνης που διοργάνωσαν τα σωματεία της Λήμνου, με συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, αλλά και γονέων και παιδιών.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία, ξεκίνησαν από το πάρκο Ανδρωνίου και με αντιπολεμικά συνθήματα διέσχισαν τη λεωφόρο Δημοκρατίας και κατέληξαν στην πλατεία έξω από το Δημαρχείο όπου πραγματοποίησε ομιλία ο Αλέξης Ρίζος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ. 

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν έκθεση με έργα των παιδιών για την ειρήνη από δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νησιού, ενώ παράλληλα ακούστηκαν τραγούδια για την ειρήνη από την παιδική χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας.  

Ακολουθεί η ομιλία του Αλέξη Ρίζου και, στη συνέχεια, φωτογραφίες από την κινητοποίηση:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, συμπατριώτες,

Συνεχίζουμε σήμερα τους αγώνες για ειρήνη και φιλία των λαών, βαδίζοντας στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή της ΕΔΑ, γιατρού, αθλητή, αγωνιστή της ειρήνης , ιδρυτή της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, της ΕΕΔΥΕ, που δολοφονήθηκε πριν από 59 χρόνια από το παρακράτος για την αγωνιστική του δράση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, συμπατριώτες,

Σήμερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και δεν χωρά καμιά επανάπαυση. Ο κίνδυνος της επέκτασής του είναι μεγάλος.

Γι αυτό συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για να εκφραστεί μαζικά και μαχητικά η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας σ’ αυτόν, στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Να απαντήσουμε αποφασιστικά στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα, η οποία θέλει να στοιχίσει τον λαό πίσω από τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, που ευθύνονται για χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, για εκατομμύρια πρόσφυγες, ξεριζωμένους.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία! Πρόκειται για έναν άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στον οποίο συγκρούονται από τη μια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και από την άλλη η Ρωσία, με το μάρμαρο να το πληρώνουν ο ουκρανικός, ο ρωσικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να μπει στο ψευτοδίλημμα να διαλέξει στρατόπεδο ληστή. Τόσο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όσο και η Ρωσία έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, που είναι ξένα και εχθρικά προς τις ανάγκες και τα πραγματικά συμφέροντα των λαών.

Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς στην πράξη τους αγώνες του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, του πρωτομάρτυρα της ειρήνης, που εκτελέστηκε το 1951 από τη κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου γιατί μάζευε υπογραφές για την ειρήνη, την έκκληση της Στοκχόλμης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, των χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ, στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, συμπατριώτες,

Η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα για την πρωτοκαθεδρία και η καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή και συσσωρεύεται ακόμα περισσότερο με τον πόλεμο στην Ουκρανία ενισχύουν το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αυτό φανερώνουν η κλιμάκωση της επιθετικότητας, οι στρατιωτικές δαπάνες που ξεπέρασαν τα 2,11 τρισ. δολάρια και οι εξοπλισμοί – μαμούθ, η συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός σε μια σειρά από «θερμές» εστίες σε όλη την υδρόγειο.

Στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, η αναμέτρηση των αστικών τάξεων είναι σε πορεία έντασης. Τα ΝΑΤΟικά σχέδια τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα. Αυξάνονται οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, αμφισβητείται η κυριαρχία ελληνικών νησιών. Στην τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» πραγματοποιήθηκαν «πρόβες» για την κατάληψη νησιών με την παρουσία των ΗΠΑ, ενώ ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «δεν είναι η καλύτερη εποχή να μιλάς στο ΝΑΤΟ ενάντια στην Τουρκία», που είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής του πτέρυγας, στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η σημερινή κυβέρνηση, στον δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση. Η αντιλαϊκή πολιτική έχει οδηγήσει στην επέκταση της φτώχειας και της ανεργίας, τσακίζει τους μισθούς και τις συντάξεις, λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα με την αβάσταχτη φορολογία, την άγρια ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, καταδικάζει τις λαϊκές οικογένειες στην ενεργειακή φτώχεια.

Την ώρα που καταπατούνται οι λαϊκές ανάγκες, αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, αλλά, αντίθετα, εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, για τις εξοπλιστικές δαπάνες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, που είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, υπηρετεί και η εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο λαός έχει τη δύναμη να συγκρουστεί, να διαμορφώσει με την πάλη του τους όρους για να απαλλαγεί από τους εκμεταλλευτές του και τις συμμαχίες τους και με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα να ανοίξει τον δρόμο για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τους άλλους λαούς.

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, λένε ψέματα και παραπλανούν τον λαό όταν ισχυρίζονται ότι η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο έχει τάχα στόχο να διασφαλίσει την ειρήνη! Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, πίνουν νερό στο όνομα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Συμφωνούν μέχρι κεραίας με τις επικίνδυνες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ, που προετοιμάζεται ήδη από το 2016 για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα».

Στηρίζουν με κάθε τρόπο την ΕΕ, που ενισχύει την επιθετική και επικίνδυνη Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Ομονοούν για την παραπέρα πρόσδεση της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Ήταν τα κόμματα που ως κυβερνήσεις έστειλαν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στον Περσικό Κόλπο και αλλού και τώρα στέλνουν στη Μοζαμβίκη, αλλά και στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης! Με στόχο να στοιχίσουν τον λαό πίσω από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη θέση τους στο μοίρασμα της λείας, παρουσιάζοντας ως δήθεν κοινά τα συμφέροντα του λαού με εκείνα των εκμεταλλευτών του.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, εγκαινίασε τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ και προετοίμασε την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις με την αναβάθμιση των βάσεων στη Σούδα, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, στην Αλεξανδρούπολη, που έχει γίνει κόμβος προώθησης ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Αυτήν την άκρως επικίνδυνη Συμφωνία υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση και την έφερε ενισχυμένη προς κύρωση στη Βουλή προσθέτοντας στις ήδη υπάρχουσες νέες βάσεις σε όλη τη χώρα.

Η εμπλοκή της χώρας μας όχι μόνο δεν προστατεύει τον λαό, αλλά αντίθετα τον βάζει σε μεγάλους κινδύνους. Ας προβληματιστούμε όλοι μας: Με ποιον τρόπο συμβάλλει στην ειρήνη η μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο και θύμα αντιποίνων; Με ποιον τρόπο συμβάλλει στην ειρήνη η αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού στο «ουκρανικό μέτωπο», στις δεκάδες αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ κατά άλλων λαών; Οι μύθοι τους έχουν καταρρεύσει.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, συμπατριώτες,

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δίνουμε τη μάχη ενάντια στους δυνάστες, στους ληστές – ιμπεριαλιστές που σέρνουν τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας, που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των λαών. Αυτό δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στη σύγχρονη αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική δράση.

Δυναμώνουμε την πάλη, τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη, διατρανώνοντας:

  • Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

  • Καμιά αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων.

  • Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις – Να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

  • ΟΧΙ στον Ευρωστρατό και στους άλλους πολεμικούς μηχανισμούς της ΕΕ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: