Το Φεστιβάλ στην Ικαρία είναι πάντα μαγικό!

Νέοι και νέες από κάθε γωνιά της Ικαρίας μετέτρεψαν, για άλλη μια χρονιά, το Φεστιβάλ ως το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στο νησί, ενώ συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους…

Με εντυπωσιακό τρόπο και απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Καραβόσταμο, στο χώρο του ρέματος, το Σάββατο 7 Αυγούστου, στα πλαίσια του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή». Νέοι και νέες από κάθε γωνιά της Ικαρίας μετέτρεψαν, για άλλη μια χρονιά, το Φεστιβάλ ως το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στο νησί. Σε αυτό τηρήθηκαν κι όλα τα προβλεπόμενα μέτρα έναντι της πανδημίας και για την προστασία της ανθρώπινης υγείας (ειδικές σημάνσεις, αντισηπτικά, αποστάσεις κλπ).

Ξεχωριστό σημείο στο χώρο αποτέλεσε η «γωνιά για τους φίλους του Κόκκινου Αερόστατου», όπου δεκάδες μικρά παιδιά συμμετείχαν σε δραστηριότητες ζωγραφικής και άλλων εικαστικών δημιουργιών, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνη στιγμιότυπα από τη συμμετοχή παιδιών από την Ικαρία στο 30ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη, τον περασμένο Ιούλη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε και στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» με όλες τις νέες της εκδόσεις, ενώ στον ίδιο χώρο συγκεντρώνονταν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της χώρας. Αξιοσημείωτη και η έκθεση της ΚΝΕ για τους αγώνες και διεκδικήσεις των μαθητών και τη συμβολή της ΚΝΕ σε αυτούς.

Στο καλωσόρισμα για την εκδήλωση η Νάσια Καραβασίλη , μέλος του Τ.Σ. Ικαρίας της ΚΝΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!: Αυτό το σύνθημα δίνει απάντηση στο τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα. Τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, αποτελούν μαχητικές συγκεντρώσεις νέων, μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων. Αποτελούν κυψέλες συζήτησης, προβληματισμού, και δράσης που δίνουν το στίγμα του ανυποχώρητου αγώνα για να ζήσουμε όπως μας αξίζει».

«Τις τελευταίες μέρες ο λαός μας δοκιμάζεται. Από εδώ την Ικαρία στέλνουμε μήνυμα πως για τους κομμουνιστές και κομμουνίστριες είναι ώρα μάχης! Δεν παρακολουθούμε με αμηχανία την τραγωδία που εξελίσσεται, δεν περιμένουμε τον απολογισμό της καταστροφής. Συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Οργανώνουμε την περιφρούρηση της λαϊκής περιουσίας και του δασικού μας πλούτου. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πυρόπληκτους. Οργανώνουμε την αγωνιστική διεκδίκηση ώστε το κράτος να πάρει τώρα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες».

« Οι νέες πληγές που μετρά ο λαός μας, έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες, αυτές που άνοιξαν η πανδημία και η διαχείριση της από την κυβέρνηση, τα νέα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν όλο αυτό το διάστημα, ο νέος νόμος για το σχολείο που οδηγεί σε μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση και διαχωρισμό των μαθητών και υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς». «Όμως η νέα γενιά δε θα το βάλει κάτω! Δεν είναι αυτός ο κόσμος και το μέλλον μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Νίκος Σοφιανός , μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε στην κεντρική ομιλία:  «Στη συγκέντρωση και την επιτυχία του Φεστιβάλ αποτυπώνονται για άλλη μια φορά οι ακατάλυτοι δεσμοί του ΚΚΕ με τον «Κόκκινο βράχο» του Αιγαίου, δεσμοί που πρέπει να ανανεώνονται με συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ, με δημιουργία γερών και μαζικών ΟΒ της ΚΝΕ».

Είναι η πρώτη μαζική πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία μετά το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ και ο σ. Νίκος Σοφιανός τοποθετήθηκε για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα της περιόδου.

Στάθηκε στο ζήτημα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη, των πολιτικών ευθυνών που υπάρχουν για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και κάλεσε το λαό της Ικαρίας, να είναι σε επαγρύπνηση για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Αναφέρθηκε στη χρεοκοπία των πολιτικών που διαχρονικά ακολουθούνται στον τομέα της ενέργειας, που στις συνθήκες του καύσωνα έδειξαν ότι τα όριά τους, με κινδύνους blackout. Ενώ αυξάνεται το ρεύμα για το λαό, ταυτόχρονα έρχονται ενεργειακά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης», κάτι που ισχύει και για την Ικαρία.

Αναφέρθηκε στην πανδημία που είναι σε εξέλιξη και στην πολιτική της κυβέρνησης, που επιδιώκει να πετάξει από πάνω της τις σοβαρές ευθύνες που έχει πχ με την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, την έλλειψη ΠΦΥ, που είναι έντονη στα νησιά, με τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό. Μια πολιτική που τροφοδοτεί ανορθολογικές θεωρίες.

Έγινε αναφορά στις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά στο Αιγαίο, με τη χώρα μας να είναι μπλεγμένη μέχρι τα μπούνια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, έχοντας μάλιστα και την πρωτιά φέτος στις ΝΑΤΟικές δαπάνες. Παρά όμως την προπαγάνδα των δυνάμεων του κεφαλαίου και κάτω και από την καθοριστική επίδραση του ΚΚΕ, ο λαός μας σε μεγάλα ποσοστά αποδοκιμάζει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο σ. Νίκος Σοφιανός ανέλυσε τις ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων για τα δεινά του λαού μας. Ανέδειξε τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που αποτυπώνεται και στη στάση τους σε κρίσιμα ζητήματα, πχ με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει σχεδόν τα μισά αντιλαϊκά νομοσχέδια της ΝΔ. Κάλεσε το λαό της Ικαρίας να αντισταθεί στα κάλπικα διλήμματα που στήνονται, να αποκρούσει τον κίνδυνο κάτω από την επίδραση της λογικής του «μικρότερου κακού» να βρεθεί παγιδευμένος ξανά.

Αναλύθηκε η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, που μπορεί σήμερα να δώσει απάντηση στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Το σύνθημα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ- Οδηγητή αυτό ακριβώς αποτυπώνει, δείχνει το δρόμο.

Η φετινή εκδήλωση συνεχίστηκε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την συμπατριώτισσά μας Βιολέτας Ίκαρη, παρουσιάζοντας τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία καθώς και έντεχνα, παραδοσιακά και λαϊκά.

Κλείνοντας καλούμε όλους τους Ικαριώτες να είναι σε επαγρύπνηση για να προστατέψουμε το νησί μας, να σπεύσουμε όλοι να βοηθήσουμε αν χρειαστεί,  να ενεργοποιηθούν οι ομάδες πυρασφαλείας, χωρίς να ξεχνούμε τους πραγματικούς εμπρηστές των δασών μας και της ζωής μας,  που είναι διαχρονικά οι πολιτικές των κυβερνήσεων, προεξάρχουσας της σημερινής και όσοι τις ακολουθούν επικαλούμενοι,  την κλιματική αλλαγή ενώ  μέχρι χθες δήλωναν ότι  “ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: