Τιμή στο Νίκο Ζαχαριάδη

“Αποφύγαμε την αγιοποίηση γιατί δεν την είχαμε ανάγκη, ούτε εμείς, ούτε εκείνος. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να πιάσει το όνομα του Ζαχαριάδη για να λερώσει το κόμμα του…”

Με μια σεμνή τελετή στον τάφο του Ν. Ζαχαριάδη, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, τίμησαν οι κομμουνιστές τον ιστορικό ηγέτη του κόμματός τους, που πέθανε σαν σήμερα, πριν από 44 χρόνια. Το “παρών” έδωσαν ο γιος του, Σήφης Ζαχαριάδης, καθώς και κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ, με τους Μεντρέκα, Πέρρο, Κατσώτη, Μανουσογιαννάκη.

Στη σύντομη ομιλία του, ο Παναγιώτης Μεντρέκας, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης έφυγε πικραμένος και συκοφαντημένος από το κόμμα του, αλλά δεν τα έβαλε ποτέ μαζί του. Αν το έκανε, ο αστικός κόσμος θα τον τιμούσε ως μεγάλο αντιδογματικό ηγέτη. Παρέμεινε όμως αφοσιωμένος στο κόμμα του, δείχνοντας στοιχεία που τους είναι άγνωστα και τα μπορούν να ερμηνεύσουν μόνο ως θρησκευτική πίστη κι όχι ως συνειδητή επιλογή.

 

Μετά από το 73′, το κόμμα ουσιαστικά δεν υιοθετούσε τις συκοφαντικές κατηγορίες απέναντι στο Ζαχαριάδη, ενώ τον αποκατέστησε πλήρως με τη συνδιάσκεψη για το Β’ τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος. Παρόλα αυτά, αποφύγαμε την αγιοποίηση γιατί ούτε εμείς, ούτε αυτός τα έχουμε ανάγκη. Και σήμερα κανείς δεν μπορεί να πιάσει το όνομα του Ζαχαριάδη -που ατσαλώθηκε στα κάτεργα της Κέρκυρας και του Νταχάου, και στο καμίνι του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ- για να λερώσει το κόμμα του.

Ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών στον τάφο του ιστορικού ηγέτη από βετεράνους και νεολαίους αγωνιστές, αλλά και από το Σήφη Ζαχαριάδη, που ήταν εμφανώς συγκινημένος καθόλη τη διάρκεια της μικρής τελετής.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: