Τι τον κοιτάζεις Ρόζα μουδιασμένη;

Συγχώρα τον που δεν καταλαβαίνει από μαρξισμό και πολιτική θεωρία.

Συγχώρα τον που δεν καταλαβαίνει από μαρξισμό και πολιτική θεωρία. Έφυγε από την ΚΝΕ στα 17, του πήρε δύο χρόνια παραπάνω από ό,τι στην Παπαγγελή να ψάξει πιο σύγχρονα πράγματα από τον Κάρολο, και τώρα χωρίς κλασική παιδεία μπορεί να πετάει μόνο τα τσιτάτα που βάζει ο λογογράφος του.

Λίγο Πουλαντζά, γιατί η γνώση είναι εξουσία κι αυτό ακούγεται ποιητικό.
Μια ξώφαλτση αναφορά στις πλατείες και δη στην κάτω, που είχε προτάσεις -πχ να καταργηθούν τα κόμματα και τα συνδικάτα- και όχι απλά συνθήματα (!) και εξέφραζε την απαίτηση για δημοκρατία.
Μία ακόμα στο φοιτητικό κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16, ένα από τα πρώτα που επιχείρησε να καπελώσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλαβάνου, χωρίς κανείς να μπορεί να φανταστεί τότε πως μία δεκαετία μετά θα βρισκόταν στα κυβερνητικά έδρανα.

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα… Και μας αποτελείωσε, παραφράζοντας τη Ρόζα Λούξεμπουργκ… (δείτε το σχετικό σημείο λίγο μετά το 14.00 στο παρακάτω βίντεο).

Ομιλία στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την Συνταγματική αναθεώρηση

Tο Σύνταγμα έχει χαρακτηριστεί και ως το «Δίκαιο Της Πολιτικής»​. Σήμερα έχουμε την δυνατότητα και την υποχρέωση να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισης της.Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους. Ομιλία στη #Βουλή για τη #Συνταγματική_Αναθεώρηση.

Gepostet von Alexis Tsipras am Mittwoch, 14. November 2018

Σταματάει μάλιστα για να χαμογελάσει, σαν παιδάκι που έκανε σκανταλιά. Δεν είναι μόνο που διαβάζει Ρόζα Λούξεμπουργκ, δεν είναι που την παραφράζει, είναι και πως η αρχική φράση άφηνε αιχμές για την Κεντρική Επιτροπή και το λενινιστικό Κόμμα νέου τύπου, με τη Ρόζα να λέει πως τα λάθη των μαζών που ενεργούν είναι ιστορικά πιο γόνιμα και χρήσιμα από το αλάθητο της καλύτερης Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι τέτοιο επαναστατικό πνεύμα, που έχει εμπιστοσύνη στις μάζες, ακόμα κι όταν κάνουν λάθος, πχ όπως το 15′ με το δημοψήφισμα, που η ζωή διόρθωσε την ψήφο τους και το “ΟΧΙ” στα μνημόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόμμα στην κυβέρνηση που έχει βαθιά σχέση με τη Ρόζα.

Είχε συνιστώσα Ρόζα. Έχει το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Έχει το όνομα, αλλά τίποτε από την επαναστατική της χάρη.
Πήγε τις προάλλες στο SPD, που ήταν οι ιστορικοί της δολοφόνοι, 99 χρόνια πριν.
Νόμιζαν ως αναθεωρητές πως μπορούν να την χρησιμοποιήσουν ενάντια στο Λένιν.

Στην πράξη έχουν τόση σχέση, όση είχε και ο Μπερνστάιν, ο πραγματικός ιδεολογικός τους πρόγονος.

Για τον οποίο η Ρόζα είχε γράψει το “Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση”.

Όσο για την Πρώτη Φορά Αριστερά, η Ρόζα με μεγάλη διορατικότητα είχε πει τα εξής:

Στην αστική κοινωνία ο ρόλος της Αριστεράς είναι ο ρόλος του κόμματος αντιπολίτευσης. Σε κόμμα εξουσίας επιτρέπεται να υψωθεί μόνο πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: