«Ό,τι κι αν άγγιζε, του έδινε καινούριο φως» – Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Φρίντριχ Ένγκελς

Σαν σήμερα, στις 28 του Νοέμβρη 1820, γεννήθηκε ο Φρίντριχ Ένγκελς, κορυφαία θεωρητικοπολιτική μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος, συνδημιουργός της μαρξιστικής επιστήμης

Σαν σήμερα, στις 28 του Νοέμβρη 1820, γεννήθηκε ο Φρίντριχ Ένγκελς, κορυφαία θεωρητικοπολιτική μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Ο Φρίντριχ Ένγκελς από κοινού με τον Καρλ Μαρξ συνδιαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, αποδεικνύοντας το αναπόφευκτο, νομοτελειακό πέρασμα της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό. Και έδωσαν έτσι στην πρωτοπόρα επαναστατική τάξη τα όπλα για να γίνει τάξη για τον εαυτό της, προκειμένου να φέρει σε πέρας την ιστορική της αποστολή, την κοινωνική απελευθέρωση από την ταξική εκμετάλλευση.

Ο Ένγκελς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, αντιμετωπίζοντας πλήθος θεωρητικών προβλημάτων και αναλαμβάνοντας να αντικρούσει τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Ανάμεσα στα πολλά έργα του που ξεχώρισαν, το «Αντι- Ντύρινγκ», η «Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους», «Ουτοπικός και Επιστημονικός Σοσιαλισμός», «Για το Ζήτημα της Κατοικίας» και άλλα.

«Όταν μερικοί από τους νεότερους απελπίζονταν και ήθελαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα, αυτός ο ανυπέρβλητος αγωνιστής δεν έχανε ποτέ την ψυχραιμία του, αλλά με τα λόγια του πάντα έδινε καινούριο κουράγιο στους αδύνατους. Σε κάθε είδους δυσκολίες εκείνος ήταν ο άνθρωπος, στον οποίο μπορούσαμε να απευθυνθούμε. Και τη συμβουλή του την ακολουθούσαμε. Οι εγκυκλοπαιδικές και όποιες άλλες γνώσεις του ήταν πάντα στη διάθεση των φίλων του. Και μάλιστα ειδικοί σε ορισμένους κλάδους της επιστήμης διαπίστωναν ότι ο Ένγκελς ήταν πιο ειδικός στον επιστημονικό τομέα τους από ό,τι εκείνοι οι ίδιοι. Έτσι πχ στις φυσικές επιστήμες, όταν τον ρωτούσαν για έναν κλάδο τους ή για κάποιον επιμέρους τομέα του κλάδου, ήταν πάντα σε θέση να διατυπώσει μια καινούρια σκέψη, να βοηθήσει στην εξέλιξή τους.

Όσο για την πολιτική, τον τομέα για τον οποίο ενδιαφέρονταν όλοι οι φίλοι του, όλοι τους έρχονταν σε εκείνον για να πάρουν κατευθυντήρια γραμμή. Ήξερε όχι μόνο τη γενική βασική μορφή του οικονομικού, ιστορικού και πολιτικού κινήματος της κάθε χώρας, αλλά και τις πιο μικρές του λεπτομέρειες. (…) Όποιο θέμα κι αν πραγματευόταν, το φώτιζε στις αθέατες και βαθύτερες για τον καθένα πλευρές του. Για τον Ένγκελς οι φίλοι του θα μπορούσαν να γράψουν: “Ό,τι κι αν άγγιζε, του έδινε καινούριο φως”. Και το συγγραφικό του στιλ, τόσο στα γερμανικά όσο και στα αγγλικά, ήταν αστραφτερό, οξύ και σαφέστατο, πράγματα ιδιαίτερα σπάνιο για ένα Γερμανό» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα, ο Έντουαρντ Έβελινγκ στο βιβλίο του “Ο «Στρατηγός». Αναμνήσεις για τον Φρίντριχ Ένγκελς” (εκδ. Σύγχρονη εποχή).

Στις 5 τουΑυγούστου  1895, η καρδιά του συντρόφου του Μαρξ και συνδημιουργού της μαρξιστικής επιστήμης Φρίντριχ Ένγκελς έπαψε να χτυπά. Ο μεγάλος διανοητής άφηνε τη ζωή, στο Λονδίνο, σε ηλικία 75 ετών. Σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του το σώμα του αποτεφρώθηκε και η λήκυθος με την τέφρα του ρίχτηκε στη θάλασσα στο Ίστμπορν, στη νότια ακτή της Αγγλίας όπου του άρεσε να παραθερίζει.

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε στις δεκάδες πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για τον Φρίντριχ Ένγκελς.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: