Θ. Θεοδωρόπουλος: “Το έγκλημα του ναζισμού είναι ότι κάνει τον άνθρωπο πράγμα, πρώτη ύλη…”

Δε θα είχε αυτή την εξέλιξη η δίκη, αν η οικογένεια Φύσσα και ιδίως η Μάγδα δεν είχε αυτόν τον συγκλονιστικό ρόλο, αν δεν τηρούσε αυτή τη στάση και είχε κάνει στην άκρη.

Ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος της πολιτικής αγωγής για την υπόθεση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, μίλησε στο Press Project αμέσως μετά την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου, σε μια μεστή και ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Σε αυτήν αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της δίκης που επιβεβαίωσε για πρώτη φορά τον εγκληματικό χαρακτήρα των νεοναζί και τη ναζιστική ιδεολογία ως κίνητρο των εγκληματικών πράξεων. Γι’ αυτό ακριβώς υπήρξε πολύχρονη μάχη για την απόδειξη ή την απόρριψη αυτού ακριβώς του χαρακτήρα, με τους κατηγορούμενους να τον απορρίπτουν ως “προσβολή” και “συκοφαντία”, μολονότι υπήρχε πλήθος αποδείξεων, όχι μόνο από το μακρινό παρελθόν της οργάνωσης, αλλά και πρόσφατες υμνολογίες του Κασιδιάρη προς τον Χίτλερ, ανήμερα της επετείου των γενεθλίων του τελευταίου το ’11, αλλά και πρόσφατα άρθρα του υπαρχηγού Παππά, από τη δεκαετία του ’00.

Δε γίνεται να θέλεις τη φυλετική καθαρότητα, να λες ότι οι άλλοι είναι υπάνθρωποι, είναι κατσαρίδες και κουνούπια, μειώνοντας τις ηθικές αναστολές των οπαδών σου που πειθαρχούν πιστά, και αυτοί να μην προβούν σε αξιόποινες πράξεις.

Είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Θεοδωρόπουλος. Αμέσως μετά στάθηκε σε δύο στοιχεία που δε θα μπορούσε να γνωρίζει πριν ξεκινήσει η δίκη. Την άριστη συλλογική δουλειά και συνεργασία των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής. Και τον συγκλονιστικό ρόλο που έπαιξε η οικογένεια του Παύλου Φύσσα και ιδίως η Μάγδα Φύσσα, με τον ίδιο να τους λέει.

Δε θα είχε αυτή την εξέλιξη η δίκη, αν δεν τηρούσατε αυτή τη στάση και είχατε κάνει στην άκρη.

Ο Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις ποινές των καταδικασθέντων, που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν το κατώτατο όριο των προβλεπόμενων ποινών από τον νέο ΠΚ, και στο σύνολό τους μπορούν να θεωρηθούν επιεικείς, χωρίς να μειώνεται η ιστορική σημασία της δικαστικής απόφασης.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τους κινδύνους και τους λόγους ανησυχίας για τη μελλοντική εξέλιξη της υπόθεσης. Η μετατροπή της κατηγορίας για την επίθεση το ΠΑΜΕ από κακούργημα σε πλημμέλημα, οδηγεί σχεδόν με βεβαιότητα στην παραγραφή του αδικήματος, με τη συμπλήρωση οκταετίας, το 2020, και κατά συνέπεια η υπόθεση δε θα εξεταστεί σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Ενώ απαιτείται γενική εγρήγορση ενάντια σε μια πιθανή ρύθμιση που θα προσθέτει το οικονομικό όφελος στα κριτήρια που πιστοποιούν τον χαρακτήρα της εγκληματικής οργάνωσης -ενώ αυτά της Χρυσής Αυγής ήταν κατά βάση ιδεολογικά.

Σημείωσε την αντιφατική στάση αυτών που αρχικά κρατούσαν ίσες αποστάσεις (να δούμε τι θα πει η δικαιοσύνη) για τη δίκη, αλλά όψιμα εντάχθηκαν στο κλίμα της γενικής και ομόψυχης καταδίκης των νεοναζί.

Ενώ στο κλείσιμο σχολίασε πως η ένταξη στην εγκληματική οργάνωση σε κάνει από άνθρωπο της διπλανής πόρτας θηρίο, που δεν έχει ηθικές αναστολές και βλέπει τον άλλο σαν κατσαρίδα και απειλή που μεταφέρει ασθένειες και απειλεί την καθαρότητα του γένους. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα του ναζισμού, σε τελική ανάλυση: ότι μετατρέπει τον άνθρωπο σε πράγμα και πρώτη ύλη…

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε όλη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Θ. Θεοδωρόπουλου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: