ΤΕ Σάμου ΚΚΕ: Τα περιστατικά στο Βαθύ υπογραμμίζουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον εγκλωβισμό των προσφύγων

Ανακοίνωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές και τα επεισόδια στο hot spot στο Βαθύ: “Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που έχει απέναντι σε πρόσφυγες  – μετανάστες και κατοίκους των νησιών”.

Ανακοίνωση για τις πυρκαγιές και τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί στο «hot spot» στο Βαθύ, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνει τα περιστατικά αυτά «επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί με τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων και κατάστασης (παιδιά, οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι κ.λπ.)  σε άθλιες συνθήκες οι οποίες μάλιστα έχουν επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας» και υπογραμμίζει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης «που δεν έχει πάρει μέτρα απεγκλωβισμού αλλά και ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία».

Γι αυτό, «απαιτείται τώρα:

  • -Να προχωρήσει σε οργανωμένο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί κι από ‘κει για τις χώρες που επιθυμούν με ναύλωση πλοίων και λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας από την πανδημία, με προτεραιότητα στις ευάλωτες κι ευπαθείς ομάδες, εγκύους, ασυνόδευτους ανήλικους, οικογένειες κλπ.
  • -Να παρθούν μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό εντός των hotspot ώστε να αποτρέπεται ο συγχρωτισμός, ζεστό νερό, απολυμαντικά κλπ».

Σημειώνει ακόμα ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που έχει απέναντι σε πρόσφυγες  – μετανάστες και κατοίκους των νησιών αφού ακολουθώντας πιστά την πολιτική της ΕΕ, υιοθετεί και στηρίζει τις επαίσχυντες συνθήκες και συμβάσεις που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά και τα μετατρέπουν σε φυλακές».

Έτσι, χρειάζεται να ενταθεί η διεκδίκηση για:

  • -Να κλείσουν όλα τα κέντρα φυλακές στα νησιά (ενεργά και υπό κατασκευή)
  • -Ε.Ε. και ΟΗΕ να δημιουργήσουν υπηρεσίες υποδοχής και ασύλου στην Τουρκία στα σύνορα με Ελλάδα και Συρία κι από κει οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβαίνουν κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: