Συμμετέχει κι η ΛΑΕ στις “γέφυρες” του ΣΥΡΙΖΑ; – Ένα νέο ανάχωμα στη Μυτιλήνη με πολιτικά μηνύματα γενικότερης εμβέλειας

Ένας πιλοτικός συνδυασμός γεφυροποιών. Από την πρώτη στιγμή γίνεται φανερό ότι πρόκειται για συνδυασμό… “καπέλο ΣΥΡΙΖΑ”. Την πρωτοβουλία του καλέσματος πήραν βασικά κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, μέλη της ΝΕ τους κλπ. Αλλά από κοντά και κάποιοι ΛΑΕτζήδες και “δυσαρεστημένοι” (λέμε τώρα) ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ. Όχι τυχαίοι όμως. Πρωτοκλασάτοι.

Την καλύτερη εποχή (Απόκριες: εποχή των μεταμφιέσεων που σκάνε μύτη οι “μουτσούνες”) διάλεξαν μια σειρά Μυτιληνιοί “παράγοντες” της “δημοκρατικής παράταξης”, για να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία τους για συγκρότηση συνδυασμού με το όνομα “Δημοκρατική Μυτιλήνη”, στην πρωτεύουσα της Λέσβου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της ΛΑΕ, μια κουταλιά της Σούπας παλιό ΠΑΣΟΚ. Ρίχνουμε και μια τζούρα οικολογία και γέμισε η χύτρα.

Για “Δημοτική Παράταξη που ιδρύθηκε από στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ”… κάνει λόγο η εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ” της Μυτιλήνης. Kι αφού ανακοινώνει τα ονόματα της συντονιστικής επιτροπής, συνεχίζει: “Από τα παραπάνω ονόματα προκύπτει ότι η δημοτική κίνηση αποτελείται από στελέχη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ, οι οποίοι μετά τη διάσπαση του 2015 φαίνεται να συμπορεύονται ξανά, γεγονός αξιοσημείωτο, με δεδομένη τη διάσταση απόψεων» κλπ κλπ.

Συνάθροιση ανθρώπων (δικαίωμά τους βέβαια) που πολιτικά σηματοδοτούν δυο-τρία πράγματα για την “ταυτότητα” και τις στοχεύσεις του συνδυασμού. Προσωπικά (γνωρίζοντας πολλούς από αυτούς) θεωρώ ότι το πιο αντιπροσωπευτικό όνομα για το συνδυασμό τους θα ήταν “ΓΕΦΥΡΕΣ”. Όχι μία όμως. Γιατί ο συνδυασμός αυτός (δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ) επιχειρεί να γεφυρώσει περισσότερες από δύο “όχθες”.

Καταρχάς από την πρώτη στιγμή γίνεται φανερό ότι πρόκειται για συνδυασμό… “καπέλο ΣΥΡΙΖΑ”. Την πρωτοβουλία του καλέσματος πήραν βασικά κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, μέλη της ΝΕ τους κλπ. Αλλά από κοντά και κάποιοι ΛΑΕτζήδες και “δυσαρεστημένοι” (λέμε τώρα) ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ. Όχι τυχαίοι όμως. Πρωτοκλασάτοι.

Μη μου πείτε τώρα για “ανεξαρτησίες” και “πρώτα η πόλη” και τέτοια. Αυτά μπορεί να τα φάει όποιος θέλει, σαν σαλάτα με το κυρίως… σανό του. Οι πρώτοι που το ανακοίνωσαν και το πανηγύρισαν ήταν “τα μπλόκια” (σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο), το “left.gr” (μάλλον μου ξέφυγαν η Αυγή κι ο Βαξεβάνης) κλπ. Κι όλοι ξέρουν ότι την Κυριακή των εκλογών θα είναι ροζ το χρώμα τους στις οθόνες.

ΠΡΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ: ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΑΕ

Μια γέφυρα που κραυγαλέα επιχειρείται μέσω αυτού του συνδυασμού, είναι η επιστροφή διακεκριμένων στελεχών της ΛΑΕ στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άραγε το πρώτο παράδειγμα πανελλαδικά που αποκαλύπτει κεντρικές προθέσεις και σχεδιασμούς και των δύο; Ή μήπως προσωπικές (μωρο)φιλοδοξίες που τις κουλαντρίζει κατά το δοκούν ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ; “Ίδωμεν” (και ακούσωμεν) τη ΛΑΕ. Κάτι θάχει μάλλον να πει.

Είναι εντυπωσιακή η προσχώρηση στο σχήμα αυτό, των δύο υποψήφιων βουλευτών της ΛΑΕ, που ο ένας υπήρξε και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη κυβέρνηση, αλλά… αποχώρησε για να το ξανασκεφτεί τώρα εν όψει δημοτικών (τουλάχιστον). Το ότι κατακεραυνώνει το ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιό του, μάλλον είναι ένα ερώτημα που δεν απαντιέται με άρθρα και πολιτικές αναλύσεις. Και το ότι “δεν ψήφισε το μνημόνιο”, είναι η καλύτερη προσφορά και “στολή παραλλαγής” στο νέο μόρφωμα, για να καλύπτονται… όσοι το ψήφισαν (το μνημόνιο).

ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΦΥΡΑ: ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΣΟΚ

Μια δεύτερη γέφυρα, είναι η γνωστή και επίκαιρη γέφυρα του ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να μη βλέπετε την “ομάδα (ή έστω μια… εσάνς) Σηφουνάκη”. Ή να την αποκαλείτε “κεντροαριστερά”. Όχι εγώ όμως. Εγώ για πλάκα θα τους πω “μνημονιακούς στρατηγικούς εταίρους της δεξιάς”. Έτσι δεν τους έλεγε πριν και ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο η ΛΑΕ; Όλοι νομίζω στη Λέσβο ξέρουν τι λέω, χωρίς να χρειαστεί να ξοδεύω παραπάνω λέξεις.

ΤΡΙΤΗ ΓΕΦΥΡΑ: ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ.

Τρίτη γέφυρα ανοίγεται προς τους δυσαρεστημένους ή προβληματισμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (και δεν είναι καθόλου λίγοι) με το γνωστό κόλπο όλων των χρεωκοπημένων πολιτικών σχηματισμών, που στις εκλογές φορούν προβιές “ανεξάρτητων” και αποενοχοποιημένων ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ “αφού συμμετέχει κι η ΛΑΕ” ή άλλα σχήματα, δήθεν αντιπολιτευτικά στο ΣΥΡΙΖΑ. Λες και έτσι “κολυμπηθρέψανε στο Σιλωάμ”. Οπότε, «ελάτε πάλι στο ανάχωμα», που τώρα το λένε αλλιώς. Ελάτε μαζί μας στις δημοτικές εκλογές και σίγουρα θα έρθετε και στις υπόλοιπες.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΕΦΥΡΑ: ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Τέταρτη γέφυρα, είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάποιες ελπίδες να εκπροσωπηθεί στο Δήμο. Γιατί αλλιώς, αν πάει καθαρά… βλαστήμα τα.

Να τους κρίνω; Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.
Μήπως κρίνω αυστηρά τις προθέσεις τους; Όχι. Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια. Τους κρίνω μάλλον επιεικώς, κινδυνεύοντας από όσους φίλους της ΛΑΕ μου μίλησαν, να χαρακτηριστώ “αφελής”, μετά από όσα μου είπαν.
Να τους καταγγείλω που πιάσανε στο στόμα τους τον Αποστόλου (συνεχίζουν λένε το έργο του); Σιγά. Παλιά τους τέχνη κόσκινο η λαθροχειρία και το βρόμισμα συμβόλων (βλέπε ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης).

Να κάνω προγνωστικά για το περιεχόμενο των προγραμμάτων τους και της προπαγάνδας τους; Σα να κλέβεις εκκλησία. Ό,τι λέει η κυβέρνηση θα πουν κι οι “κυβερνητικοί”.
Να μπω σε συζητήσεις που πάνε πιο “μακριά” (και πιο “βαθιά ως το κόκαλο”) από την πολιτική ανάλυση ή συζήτηση; Για σχέσεις που δεν είναι πάντα πολιτικές και αγνές; Όχι. Θα κόμιζα γλαύκα εις τη Μυτιλήνη. Κι εγώ δεν έγραψα για να “αποκαλύψω”. Έγραψα για να ρωτήσω:

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΛΑΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ;

Είναι σε γνώση της η “πρωτοβουλία”;

Για να καταλάβουν κι όσοι δεν είναι Μυτιληνιοί, αν έρχεται κι η σειρά τους για γενίκευση του πειράματος της “ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων”. Δηλαδή αν «ΣΥΡΙΖΑ + ΛΑΕ = ΣΥΡΙΖΑ» και το αίμα νερό δε γίνεται. Ή αν απλώς… “τα παιδία παίζει στη Μυτιλήνη”.

ΠΗΓΕΣ:

Εμπρός
Μπλόκια

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: