Σπύρος Χαλβατζής: «Η Γυάρος θα ξυπνήσει μνήμες, αλλά θα δείξει και το φωτεινό αύριο που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος»

Ο Σπύρος Χαλβατζής ήταν από τους πρώτους κρατούμενους που εκτοπίστηκαν στη Γυάρο με το πραξικόπημα του 1967, όπου παρέμεινε για ένα περίπου χρόνο, ενώ ήταν ανάμεσα στους 44 κρατούμενους που απολύθηκαν από το θανατονήσι στις 25 του Ιούλη 1974.

Στην πολύ μεγάλη σημασία που έχει η αυριανή εκδήλωση τιμής και μνήμης του ΚΚΕ στη Γυάρο, αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ-3 ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Ο Σπύρος Χαλβατζής είπε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια εκδήλωση τιμής και μνήμης αλλά και εξαγωγής συμπερασμάτων για το σήμερα. «Οι αγωνιστές πάλευαν για μια άλλη κοινωνία, για μια καλύτερη ζωή, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό και τον τόπο».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Λαός χωρίς μνήμη συνιστά μέγα κίνδυνο για τον ίδιο» τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής αναφερόμενος στους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στη Γυάρο. Είναι εκδήλωση και για «να βγαίνουν συμπεράσματα, για να εμπνέονται οι νέοι στον αγώνα του σήμερα και του αύριο, γιατί είναι πολλά, πάρα πολλά αυτά που έχουμε μπροστά μας» είπε και αναφέρθηκε στα σύννεφα του πολέμου στη γειτονιά μας που «δεν είναι απλά μαύρα, αλλά ρίχνουν φωτιά, σκοτώνουν ανθρώπους».

Ο Σπύρος Χαλβατζής έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του νησιού που το χαρακτήρισε «θανατονήσι», αφού περισσότεροι από 30 κομμουνιστές έχασαν εκεί τη ζωή τους και υπογράμμισε ότι φυλακίστηκαν συνολικά 18.000 αγωνιστές από το 1947 έως το 1951 αλλά και άλλοι 7.500 συλληφθέντες από τη χούντα και κατέληξε λέγοντας «αύριο η Γυάρος θα ξυπνήσει μνήμες, αλλά θα δείξει και το φωτεινό αύριο που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος».

Ακούστε τον Σπύρο Χαλβατζή εδώ:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: