“Πώς είναι δυνατόν στον τοίχο του στρατοπέδου μας να υπάρχει ρητό που έχει βγει από στόμα ανθρώπων που έχουν σφάξει το λαό μας;” – Συνέντευξη του φαντάρου που κατήγγειλε το ναζιστικό σύνθημα σε στρατόπεδο της Λέσβου στον 902

Χάρη στην αναφορά του στρατευμένου Δημήτρη Ανδρονιάδη σβήστηκε το κατάπτυστο σύνθημα που με ευθύνη της διοίκησης είχε γραφτεί σε τοίχο στρατοπέδου στο Μανταμάδο Λέσβου.

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε το απαράδεκτο κρούσμα ναζιστικής προπαγάνδας μέσω συνθήματος στρατάρχη του Γ’ Ράιχ σε τοίχο στρατοπέδου στο Μανταμάδο της Λέσβου, το οποίο κατέβηκε μετά από αναφορά του φαντάρου Δημήτρη Ανδρονιάδη, που βγήκε στην αναφορά ζητώντας να σβηστεί το σύνθημα, όπως και συνέβη. Σε επικοινωνία του με το πόρταλ του 902.gr ο στρατευμένος αναφέρθηκε στο συμβάν και στα κίνητρα της στάσης του, που συνάντησε μεγάλη επιδοκιμασία μέσα στο στρατόπεδο.

 Αρχικά, θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για το περιστατικό και τι σε παρακίνησε να βγεις στην αναφορά. 

– Ανάμεσα στα υπόλοιπα ρητά που είναι γραμμένα στο στρατόπεδο, δέσποζε και αυτό το «ρητό» του ναζιστή στρατάρχη και μάλιστα έχοντας και φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του. Θεώρησα -εγώ όπως και πολλοί ακόμα φαντάροι- ότι πρόκειται για πρόκληση απέναντι σε όλους μας που υπηρετούμε μια ανάσα από τα σύνορα, όσο και για το λαό της περιοχής που έδωσε εκατοντάδες θύματα στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, και έχει βαθιές ρίζες με το λαϊκό κίνημα της χώρας μας που υπέφερε τα πάνδεινα από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

– Τι έκανες; 

– Βγήκα αρχικά στην αναφορά του λόχου μου και ρώτησα το αυτονόητο, δηλαδή πώς είναι δυνατόν στον τοίχο του στρατοπέδου μας να υπάρχει ρητό που έχει βγει από στόμα ανθρώπων που έχουν σφάξει το λαό μας και πολύ πιο συγκεκριμένα και το λαό της Μυτιλήνης, του νησιού που υπηρετούμε, και αιτήθηκα το σύνθημα να σβηστεί.

– Ποια ήταν η συνέχεια; 

– Στη συνέχεια διαδοχικά στελέχη με παρέπεμψαν στους ανώτερους, ως και στο διοικητή της μονάδας. Εκείνος, μου είπε ότι τάχα το σύνθημα γράφτηκε για να εμπνεύσει και άλλα τέτοια. Στο τέλος δεσμεύτηκε ότι θα σβήσει το σύνθημα όπως και τελικά έγινε.

– Πώς αντέδρασαν οι υπόλοιποι στρατευμένοι; 

– Η στάση αυτή βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση από τη μεγάλη πλειοψηφία των στρατευμένων, αλλά και στελέχη. Παράλληλα άνοιξε και τη συζήτηση μέσα στο στρατόπεδο για το ότι ο ναζισμός είναι εγκληματική ιδεολογία που προσβάλει κάθε πραγματικό πατριώτη και ότι οι φαντάροι πρέπει να μη δείχνουν καμία ανοχή σε όσους προσπαθούν να χύσουν το φασιστικό – ναζιστικό δηλητήριο μέσα στα στρατόπεδα, να τους απομονώνουν παντού.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η vassilis λέει:

    Προφανώς, αυτός στρατόκαβλος αρλεκίνος με παραλλαγή, δεν έχει εμπεδώσει ότι αυτά τα ναζιστικά καθάρματα που ανάμεσά τους αναζήτησε την κακόφωνη μούσα του, τσαλαπατήθηκαν από στρατούς και αντάρτικα απλών τίμιων ανθρώπων της δουλειάς και της γνώσης που καμία σχέση δεν είχαν με τον πόλεμο πριν πάρουν τα όπλα για να υπερασπίσουν την πατρίδα τους.

Κάντε ένα σχόλιο: