POMPEO GO HOME! – Ανεπιθύμητος ο υπουργός του πολέμου των ΗΠΑ

Στην Ελλάδα θα βρεθεί από την Κυριακή έως την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο – ΚΚΕ: Καμία εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και αστικά κόμματα που έχουν εναποθέσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και την ειρήνη στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ

Στην Ελλάδα θα βρεθεί από την Κυριακή έως την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, την ώρα που δρομολογούνται οι επώδυνοι συμβιβασμοί και «διευθετήσεις» με την Τουρκία, ενώ οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα συνολικά στην περιοχή, με την Ελλάδα να αποτελεί κατά τους Αμερικανούς «σύμμαχο – κλειδί στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής, σε ένα συνεχώς πιο περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον».

Εξάλλου, με επίσημη ανακοίνωσή του την Παρασκευή, με την οποία ανακοινώνει και επισήμως την επίσκεψη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διαμηνύσει πως «ο υπουργός Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια, για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες».

Ο Πομπέο αναμένεται να βρεθεί τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία, αλλά και «θα συναντήσει ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου της Ενέργειας, σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα» για την προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών των ΗΠΑ, ενώ την Τρίτη το πρωί θα «επιθεωρήσει» τη βάση της Σούδας στα Χανιά.

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα εντάσσεται σε επίσκεψη που πραγματοποιεί στην περιοχή, καθώς θα μεταβεί και σε Ιταλία, Βατικανό και Κροατία, ενώ έρχεται μόλις δυο βδομάδες μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου μετά την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας που θα λειτουργεί στην Κύπρο, αλλά «θα παρέχει εξειδίκευση για το υπόλοιπο της περιοχής» και διαμήνυσε ότι «τα ζητήματα της ασφάλειας έχουν σημασία, καθώς έθνη που δεν μοιράζονται τις κοινές μας αξίες προσπαθούν να αποκτήσουν νέα πατήματα στην περιοχή».

Σε ανακοίνωσή του ενόψει της επίσκεψης Πομπέο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στην Ελλάδα έχει δύο βασικούς στόχους: Πρώτον, να επισπεύσει τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, με αποκλειστικό κριτήριο τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα και τη συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, μέρος των οποίων είναι και η συνεκμετάλλευση ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας, με βαριές συνέπειες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Δεύτερον, να προωθήσει τα γεωπολιτικά – οικονομικά και στρατιωτικά – συμφέροντα των ΗΠΑ, που ανοίγουν το δρόμο μόνο για όξυνση των ανταγωνισμών και των νέων πολεμικών συγκρούσεων.

Από αυτή την άποψη, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αυτή η επίσκεψη συμπίπτει με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Αυτές οι επαφές, που πραγματοποιούνται υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και χαιρετίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, σε καμία περίπτωση δεν αντιστρέφουν τον επικίνδυνο χαρακτήρα των εξελίξεων στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο. Είναι πλήρως ενταγμένες στην επιδίωξη για ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την απόσπαση της Τουρκίας από τη ρωσική επιρροή. Ως εκ τούτου εγκυμονούν νέους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, γι’ αυτό και συνοδεύονται με δηλώσεις περί “αμφισβητούμενων υδάτων”, που ρίχνουν νερό στο μύλο της τουρκικής επιθετικότητας.

Θα διαψευστούν για μία ακόμη φορά όσες πολιτικές δυνάμεις καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες ενόψει της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα, όπως έχουν διαψευστεί μέχρι τώρα, με το παραμύθι ότι η περαιτέρω πρόσδεση της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια θα θωράκιζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αλλωστε, όλο αυτό το διάστημα, μέσα στο οποίο κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί Ελλάδας – Τουρκίας, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε μία απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Την υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας έρχεται να επιθεωρήσει ο Μ. Πομπέο μαζί με την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων των ΗΠΑ (Ενεργειακά, Ναυπηγεία, νέες τεχνολογίες κ.λπ.), που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, που έχουν εναποθέσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αντίθετα, χρειάζεται να εντείνει την πάλη του για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που τροφοδοτούν τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο».

Συλλαλητήριο ενάντια στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας οργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.«Η συμμετοχή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς οδηγεί σε περιπέτειες το λαό μας, μας εμπλέκει επικίνδυνα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού έχουν βαριές ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση, εκθέτουν το λαό και τη νεολαία μας σε θανάσιμους κινδύνους», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους και καλούν το λαό και τη νεολαία της πόλης να διαδηλώσουν ότι ο υπουργός του πολέμου των ΗΠΑ είναι ανεπιθύμητος στη χώρα μας, να παλέψουν για Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, να δυναμώσουν τον αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, για καμία αλλαγή των συνόρων, εξασφάλιση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών ως αναπόσπαστου μέρους της ενιαίας ελληνικής επικράτειας.

Παράλληλα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης με ανοιχτή επιστολή της καλεί τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα να μην πάρει μέρος στις συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, πικετοφορίες ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής σε γειτονιές στα Χανιά, από την Επιτροπή Ειρήνης της πόλης, που καλεί σε συλλαλητήριο στην πλατεία Αγοράς την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ.

Ανακοίνωση με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση για την υποχρεωτική στράτευση στα 18 και την αύξηση της θητείας εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Σε αυτήν σημειώνει:

«Η συζήτηση που άνοιξε ύπουλα η κυβέρνηση για την υποχρεωτική στράτευση στα 18 και την αύξηση της θητείας στόχο έχει μετά το θρανίο οι μαθητές να κατατάσσονται στον στρατό. Στοχεύουν στη συνείδηση των νέων και ταυτόχρονα χτίζουν ένα ακόμα εμπόδιο, ανάμεσα στα πολλά που ήδη αντιμετωπίζουν οι μαθητές, στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν.

Η κυβέρνηση, αντί να προπαγανδίζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18 και την αύξηση της θητείας, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηριχθούν επαρκώς, με όλα τα μέσα που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και οικονομικά, οι νέοι στρατευμένοι που υπηρετούν σήμερα σε δύσκολες συνθήκες και να σταματήσει να πετάει το μπαλάκι στους ίδιους και τις οικογένειές τους!

Η θητεία για έναν νέο και για την οικογένειά του αποτελεί σήμερα “οικονομική αιμορραγία”, αφού τα 8,62 ευρώ/μήνα δεν εξασφαλίζουν ούτε ένα χαρτζιλίκι για την έξοδό του.

Το πακέτο των 6 μέτρων για τις Ενοπλες Δυνάμεις, στο οποίο εντάσσει τη συζήτηση για τη στρατιωτική θητεία, καθώς και το εξοπλιστικό πακέτο των δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν έχουν ως προτεραιότητα την άμυνα του λαού και της χώρας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι πλήρως ενταγμένα στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Τον ίδιο στόχο υπηρετούν συνολικά η δομή και η διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια γίνονται με αυστηρά ΝΑΤΟικά κριτήρια. Αυτός ο ΝΑΤΟικός προσανατολισμός ενισχύεται και με τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία στηρίζουν, εκτός από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη από την αποστολή Ενόπλων Δυνάμεων σε 12 αποστολές εκτός συνόρων, τη δέσμευση για αποστολή φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού στα Στενά του Ορμούζ, την Πολεμική Αεροπορία να περιπολεί στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, την πρόθεση για αποστολή συστοιχιών “Patriot” στη Σαουδική Αραβία, αποστολή πολιτικού προσωπικού σε Λιβύη, Ιράκ, ακόμα και στο Μάλι, ως προπομπός της αποστολής και στρατιωτικών δυνάμεων κ.ά. Ολα τα παραπάνω εξυπηρετούν την επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας να διαδραματίσουν ρόλο – κλειδί στην εκμετάλλευση του πλούτου της ευρύτερης περιοχής, στα επικίνδυνα σχέδια για τους λαούς, που οδηγούν στον πόλεμο, στην αλλαγή συνόρων, στον κατακερματισμό, σε προσαρτήσεις, που γεννούν το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Εδώ και τώρα:

— Απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

— Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

— Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τον λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει».

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: