Ποιος φοβάται το σφυροδρέπανο;

Οι ρωσικές κυβερνητικές αρχές εξαπολύουν με πρόσχημα την ασφάλεια ένα άτυπο “πογκρόμ” κατά κομμουνιστικών και ριζοσπαστικών νεολαιών στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαιών και Φοιτητών. Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλει η ΚΝΕ κι άλλες οργανώσεις για την προσπάθεια αποπολιτικοποιήσης του ιστορικού θεσμού και μετατροπής του σε ανώδυνη φιέστα.

Το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που γίνεται αυτές τις μέρες στο Σότσι της Ρωσίας συνδυάζεται με την επέτειο των 100 χρόνων της Οχτωβριανής Επανάστασης, δημιουργώντας ιδιαίτερους συμβολισμούς και συνειρμούς. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα όμως στη χώρα του Λένιν και των Μπολσεβίκων είναι πολύ διαφορετική και δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες και ψευδαισθήσεις.

Οι ρωσικές κυβερνητικές αρχές εξαπολύουν με πρόσχημα την ασφάλεια ένα άτυπο “πογκρόμ” κατά κομμουνιστικών και ριζοσπαστικών νεολαιών. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει στην καταγγελία της η ΚΝΕ.

Χθες Τετάρτη, στον πρωινό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην αποστολή της ΚΝΕ κατά την είσοδό της στο χώρο του Φεστιβάλ, τα μέλη της ΚΝΕ κρατήθηκαν από την αστυνομία, για μισή ώρα, επειδή είχαν μαζί τους ανακοινώσεις του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, εκδόσεις του Κόμματος και κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο. Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη το μπλόκο διήρκεσε δυο ώρες! Η αιτιολογία ήταν ότι «είναι παράνομο το σφυροδρέπανο και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης στη Ρωσία, ότι είναι επικίνδυνα όσα αναγράφονται».

Τελικά επιτράπηκε η είσοδος στα μελη της ΚΝΕ, που χάρη στην επιμονή τους, μπήκαν στο χώρο και εξόρμησαν σε δεκάδες χώρους του Φεστιβάλ, με τα… “απαγορευμένα υλικά τους”: ανακοινώσεις, τη διεθνή έκδοση του Οδηγητή, τη Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση κτλ. Ένα δείγμα αυτής της παρέμβασης μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο.

Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, είναι η αμαύρωση του αντι-ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα ενός θεσμού, με βαριά ιστορική κληρονομιά, καθώς τα περισσότερα Φεστιβάλ έχουν πραγματοποιηθεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, και μια σειρά αντικομμουνιστικών απαγορεύσεων που θυμίζουν όσα γίνονται στις Βαλτικές χώρες και στην Ουκρανία με τη φασιστική κυβέρνηση -όπως σημείωσε εύστοχα ο Ελ. Βαγενάς με παρέμβασή του στο Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα.

Εξάλλου δεν πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο γεγονός, αλλά για συνειδητή οργανωμένη προσπάθεια των ρωσικών αρχών να αποπολιτικοποιήσουν το Φεστιβάλ και να το μετατρέψουν σε μια ανώδυνη φιέστα χωρίς αιχμές και ουσία. Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλει η νΚΑ για τον αποκλεισμό Λιβανέζας αγωνίστριας, που διαμαρτυρήθηκε για την απουσία της Παλαιστινιακής σημαίας έξω απ’ το κεντρικό κτίριο των εκδηλώσεων κι οδηγήθηκε στο κρατητήριο -την ίδια στιγμή που έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν κανονικά ακροδεξιές κι εθνικιστικές οργανώσεις από το Ισραήλ κι άλλες χώρες.

Η σημερινή ρωσική κυβέρνηση χρειάζεται προφανώς μια γιορτούλα στα μέτρα της, αφαιρώντας κάθε “επικίνδυνη” επαναστατικη αιχμή από την επέτειο του Κόκκινου Οχτώβρη. Το μόνο που καταφέρνει όμως σε αυτή την επιχείρηση “πολιτικής αποστείρωσης” είναι το δικό της πολιτικό στριπτίζ, που αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις και τη χρησιμοθηρική προβολή της Επανάστασης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: