Παναγιώτης Μακρίδης: Με τη Λαϊκή Συσπείρωση μπορούν να βελτιωθούν οι όροι ζωής του λαού

Μαζική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Μεταμόρφωση, με ομιλητές τους Γιάννη Πρωτούλη και Παναγιώτη Μακρίδη

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συγκέντρωση στη Μεταμόφωση, με ομιλητές το Γιάννη Πρωτούλη, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής της ΛΑΣΥ και τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Μακρίδη, παρουσία και του πρώην νομαρχιακού συμβούλου και επί χρόνια επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ στο δήμο Κώστας Μαρκέτης.

Στην παρέμβασή του, ο Γιάννης Πρωτούλης ανάδειξε τη συνέχεια της διαχειριστικής λογικής της διοίκησης Σύριζα στην περιφέρεια με εκείνη των προηγούμενων αστικών διοικήσεων. Τόνισε την υποστελέχωση και την εγκατάλειψη υποδομών και υπηρεσιών αντισεισμικής, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, την ώρα που χρηματοδοτούνται ΠΑΕ για την κατασκευή γηπέδων και έργα βιτρίνας, όπως γίνεται στο φαληρικό όρμο.

Ερμήνευσε το φαινόμεο των βουλευτικών μεταγραφών και παζαριών του τελευταίου διαστήματος ως απότοκο της κοινής στρατηγικής στην υπηρεσία της αστικής τάξης, την οποία μπορεί να αντιπλέψει μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, για να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην πολιτική τσακίσματος των εργατικών δικαιωμάτων.

 

 

Στη συνέχεια, ο Π. Μακρίδης έκανε τον απολογισμό της ΛΑΣΥ στο δήμο, αναφέρθηκε στα θετικά παραδείγματα των κομμουνιστών δημάρχων σε άλλους δήμους και τόνισε ότι με ισχυρό το ΚΚΕ ο λαός μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά, να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων, να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ολόκληρη η ομιλία του Παναγιώτη Μακρίδη παρακάτω.

Φίλες και Φίλοι – Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

έλω να ευχαριστήσω το κόμμα για την τιμή που μου έκανε, να είμαι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στην Μεταμόρφωση.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να ανταποκριθώ στο καθήκον αυτό.

Χαιρετίζουμε όλους εσάς, που είστε σήμερα εδώ και που έχουμε συναντηθεί τα προηγούμενα χρόνια στους αγώνες ενάντια στην – πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για την υπεράσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, των α/α, των συνταξιούχων, των γυναικών και της νεολαίας, από την επίθεση διαρκείας του κεφαλαίου για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών.

Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τις φίλες και τους φίλους που για πρώτη φορά, παρά τις όποιες διαφωνίες τους, έρχονται κοντά, γιατί αντιλαμβάνονται ότι σήμερα η αποφασιστική ενίσχυση του Κ.Κ.Ε. παντού στον Δήμο, στην Περιφέρεια, στην Ευρωβουλή και στο Κοινοβούλιο θα δυναμώσει τον αγώνα και την ελπίδα, όχι μόνο για να πάρουμε πίσω ό,τι μας αφαίρεσαν, αλλά και για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.

Χαιρετίζουμε, επίσης, τους τίμιους πραγματικούς αριστερούς, που σιχάθηκαν το ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ανέχονται πλέον τον συμβιβασμό στο όνομα των συσχετισμών, τη λογική του μικρότερου κακού, το λέρωμα των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας απ’ την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και το ξέπλυμα του Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκού Ιμπεριαλισμού, που σήμερα συστρατεύονται και πάλι μαζί μας στον αγώνα υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.

Φίλες και Φίλοι – Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Τα προηγούμενα πέντε χρόνια τιμήσαμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, μας και ήμασταν η Λαϊκή Αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο απέναντι στη Δημοτική Αρχή και σ’ όλες τις άλλες παρατάξεις.

Αποκαλύψαμε με τις παρεμβάσεις μας τον ρόλο της Τοπικής Διοίκησης σαν τμήμα του κράτους για την εφαρμογή της Κεντρικής Πολιτικής της Ε.Ε. και Κυβέρνησης στο Δήμο.

Κατ’αρχήν, στον προϋπολογισμό, που είναι το εργαλείο άσκησης της πολιτικής και εδώ στον Δήμο μας η κρατική χρηματοδότηση αντιπροσωπεύει το 30% περίπου, ενώ οι ίδιοι πόροι, όπως ονομάζουν το διπλό και τριπλό χαράτσωμα του λαού, το 70%.

Για να σταθούμε λιγάκι εδώ, επειδή πολλή κουβέντα γίνεται γι’ αυτό το 30% της κρατικής επιχορήγησης! Τι είναι αυτό; Είναι οι φόροι που πληρώνουμε στο κράτος απ’ ευθείας… Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος επιτηδεύματος κ.λπ. Δηλαδή, οι φόροι που πληρώνουμε όλοι μας και περιμένουμε από το κράτος να καλύψει τις ανάγκες μας στον Δήμο. Δεν τους φτάνει. Βάζουν την Τοπική Διοίκηση να βάλει κι άλλους φόρους, τα δημοτικά τέλη, φόρο για τις λάμπες, φόρο για τα σκουπίδια κ.λπ.

Φτάσαμε, δηλαδή, να έχουμε δώσει δύο φορές φόρους για το ίδιο πράγμα! Αν προσθέσουμε και τους έμμεσους (Φ.Π.Α., φόρο σε είδη κατανάλωσης), πάμε στην τρίτη φορά…

“Όχι”, σου λέει ο Δήμος. “Αν θέλεις κολυμβητήριο, πλήρωσε! Αν θέλεις χορό, πλήρωσε! Αν θέλεις μπάσκετ… ποδόσφαιρο, πλήρωσε! Τένις… πλήρωσε!”. Να πώς βγαίνουν τα ματωμένα πλεονάσματα! Να ποιά είναι η περίφημη ανταποδοτικότητά τους!

Ύμνους ακούμε για την ανταποδοτικότητα, με κάθε αφορμή και όλοι την στήριζαν με διάφορους τρόπους. Οι υπόλοιπες παρατάξεις, στις συζητήσεις προϋπολογισμών ασχολούνται με λογιστικό τρόπο, για τον α’ κωδικό, τον β’ κωδικό. Βάζετε πολλά εδώ, λίγα εκεί και όχι για την ουσία…

Και πώς θα γινόταν, άλλωστε, αφού τα κόμματα απ’ τα οποία προέρχονται οι δήθεν ανεξάρτητοι, αυτή τη στρατηγική υπηρετούν; Χαράτσωμα για τον λαό, για την ενίσχυση του κεφαλαίου!

Μόνο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει σαν θέση την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και την πλήρη χρηματοδότηση των Δήμων απ’ το κράτος και τον προϋπολογισμό. Σ’ αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε για άμεση ανακούφιση των εργαζομένων, με μείωση των τελών στην κατοικία, απαλλαγή των ανέργων, ΑΜΕΑ κ.λπ.

Την σημαντική ελάφρυση των α/α και μικρών ΕΒΕ… να πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες, τα Super Markets, οι Τράπεζες κ.λπ.

Κάποιες δημοτικές παρατάξεις, για να παίξουν τον ρόλο του “αντιπολιτευόμενου”, ρίχνουν κορώνες περί μείωσης των δημοτικών τελών, πλειοδοτώντας μάλιστα στις μειώσεις, αλλά δεν αμφισβητούν την ύπαρξη των ανταποδοτικών τελών στη λειτουργία του Δήμου.

Πολύ ωραία! Φτάσαμε σε μια κατάσταση, που υπάρχουν πλεονάσματα. Μάλιστα, φτάνουν τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Ματωμένα πλεονάσματα!

Σε ποιά κατεύθυνση (μέσω των προϋπολογισμών) πάνε τα χρήματα αυτά; Πάνε στα σχολεία μας ή πάνε σε έργα υποδομής; Πάνε σε έργα, ανάλογα με τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής; Όχι, βέβαια! Για εμάς, άντε κάποιο πεζοδρόμιο, πλακοστρώσεις, αλλαγές λαμπτήρων με άλλους “οικονομικούς”, κ.λπ.

Ζούμε σε μια πόλη που έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στον τελευταίο σεισμό του 1999. Λίγο πιο πέρα, στο Μάτι, φέτος, είχαμε 100 νεκρούς από τις πυρκαϊές και 24 στη Μάντρα, οι ζωές και οι περιουσίες των ανθρώπων παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες… Δυσάρεστα πράγματα… που όντως δεν μπορείς να τα προβλέψεις… Μπορείς όμως να προετοιμαστείς για την αντιμετώπισή τους.

Η αντισεισμική, η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης δεν είναι στις προτεραιότητές τους. Εφαρμόζουν μια πολιτική στην “Νότα” της Ε.Ε., για “έργα με την λογική κόστος – όφελος για το κεφάλαιο” και που, με κυνισμό, ομολογούν ότι τους συμφέρει να προστατεύονται από τις πλημμύρες εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία, παρά με τα φτωχά περιουσιακά στοιχεία!!!

Γι’ αυτό, λοιπόν, πλημμυρίζει η Γκινοσάτη, η Χλόης, η Θεοτοκοπούλου, το 5° Δημοτικό Σχολείο. Εμείς συνεχώς τους βάζουμε το ζήτημα στα Δημοτικά Συμβούλια και αυτοί μας απαντούν “Είναι στην Περιφέρεια το έργο”.

Εδώ να θυμίσουμε, ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη 2.000.000 € από την Περιφέρεια, που όμως μεταφέρεται από χρόνο σε χρόνο, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό.

Όπως δεν έχει γίνει το παραμικρό ούτε στην αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, είτε δημ©ί&ν ή ευρύτερων ιδιωτικών κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο έλεγχο.

Για παράδειγμα, ήρθε ένας έλεγχος για το Λύκειο. Εκεί διαπίστωσε μια σειρά από θέματα. Όπως, ότι κάποια σίδερα του φέροντος οπλισμού ήθελαν αποκατάσταση. Δεν έχει γίνει τίποτα…

Το δε Λύκειο, να σας θυμίσω, έχει τα διπλάσια παιδιά από αυτά που έπρεπε. Στο Λύκειο έχουν γίνει αίθουσες επιπλέον σε όλους τους χώρους που φαντάζεστε: Σε διαδρόμους, σε εσωτερικά προαύλια, σε αποθήκες, στα ίδια τα γραφεία των καθηγητών, έγιναν αίθουσες.

Τα τζάμια στα παράθυρα είναι μονά, που τρεμοπαίζουν σε κάθε αεράκι. Φανταστείτε να γίνει κάποιος σεισμός!!!

Η κατάσταση περίπου ίδια σε όλα γενικά τα σχολεία. Στο 3° Γυμνάσιο φύτεψαν μέσα του ένα ακόμα σχολείο, το 2° Λύκειο, με ό,τι προβλήματα μπορείτε να φανταστείτε! Πήγαμε 30 – 40 χρόνια πίσω…

Στα Δημοτικά έχουμε κι εκεί την ίδια κατάσταση. Κι εκεί αίθουσες προκάτ, σε διαδρόμους, σε αποθήκες κ.λπ.

Τα όρια τώρα των σχολείων έχουν γίνει λάστιχο, μια μεγαλώνουν, μια μικραίνουν, για να βολέψουν τους μαθητές.

Εμείς, σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, προκαλέσαμε Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα θέματα Παιδείας. Ήμασταν μπροστά στους αγώνες των γονιών και μαθητών για την διεκδίκηση μιας καλύτερης μέρας για τα παιδιά μας. Δίπλα στους γονείς των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, που δεν μπορούν, δεν πρέπει να πληρώνουν ΘΟάρια και 70άρια από την τσέπη τους για χαρτική ύλη.

Είμαστε δίπλα στους γονείς, που τους ζητάνε 40 ευρώ τροφεία για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Βρεφικοί Σταθμοί, οι οποίοι δεν φτάνουν. Πρέπει να γίνουν άλλοι δύο στην περιοχή, οπωσδήποτε!

Κάθε χρόνο μένουν απ’ έξω 120 παιδιά. Αυτοί οι Σταθμοί να επανδρωθούν με μόνιμο εκπαιδευτικό δυναμικό, με πλήρη δικαιώματα και μηδενικά τροφεία!

Ζητάνε τροφεία, ξαναλέω, σε ανθρώπους που έχουν εισόδημα 5.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή 400 € τον μήνα. Και από αυτούς ζητάνε 40 ευρώ για κάθε παιδί!!!

Αλλά, είπαμε: Ανταποδοτικά οφέλη!!!

Ίδια πολιτική και στη διαχείριση απορριμμάτων. Η Δημοτική Αρχή και οι άλλες παρατάξεις, ως προς την στρατηγική που κατευθύνεται από τις Ε.Ε., με τη λογική “Ο ρυπαίνων πληρώνει”, συμφωνούν όλοι στα σχέδια τοπικά, διαδημοτικά και περιφερειακά, στη διαχείριση απορριμμάτων, που προωθούν την εμπορευματοποίηση και επιχειρηματικότητα στα σκουπίδια.

Τι πιο καθαρό παράδειγμα, με το περιβόητο οικόπεδο που ήθελε η Δημοτική Αρχή να αγοράσει, για να στήσει μονάδα διαλογής και επεξεργασίας…

Ο κουρνιαχτός που σήκωσαν οι άλλες Παρατάξεις, περιοριζόταν, του μεν Σαραούδα στην καταλληλότητα του οικοπέδου, του δε Καραβάκου στην υψηλή τιμή αγοράς. Για την ταμπακιέρα, τίποτα! Τίποτα!. ί νεκροταφείου… και για την αλλαγή χρήσης

γης-

Με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, έγιναν μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής για την εξυπηρέτηση των Επιχειρηματικών Ομίλων της περιοχής (ΦΑΓΕ, ΒΙΑΝΕΞ κ.λπ.). Έτσι, στερήθηκε η περιοχή όχι μόνο του Λόγγου, αλλά και η απέναντι περιοχή από την Εθνική, χώρους για τον λαό της Μεταμόρφωσης – χώροι που μπορούσαν να γίνουν Κέντρα Υγείας, χώροι ψυχαγωγικοί, άθλησης ή χώροι πρασίνου.

To MALL πιο δίπλα, που ετοιμάζεται, είναι ένα ακόμη παράδειγμα επιχειρηματικής δράσης. Ένα MALL που θα φέρει την καταστροφή των α/α των μικρών εμπόρων, θα επιβαρύνει τη ζωή των κατοίκων, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα φέρουν τα πάνω – κάτω στη ζωή τους.

Ένα MALL που θα έρθει μαζί με όλα τα “καλούδια” του. Δηλαδή, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, δουλειά ως τα μεσάνυχτα, πότε με τις “Λευκές Νύχτες” και πότε με τις “Μαύρες Παρασκευές”, διαλύοντας και ποδοπατώντας τις εργασιακές σχέσεις των εργατοϋπαλλήλων…

Αλλά, τι τους νοιάζουν όλα αυτά! Ακούς εκεί “Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα”, που λένε οι ταξικές δυνάμεις. Αυτοί έχουν τον τρόπο τους και, αν μείνεις άνεργος ή πεινασμένος! ι<)

Ο Δήμος παίζει καλά τον ρόλο του στην ενσωμάτωση των λαϊκών στρωμάτων, διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, ενώ είναι κι αυτός εξ ίσου υπαίτιος γι’ αυτή την πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση. Βαφτίζει την φιλανθρωπία “αλληλεγγύη”!!! Και μαζί με κάτι Μ.Κ.Ο. και Εκκλησία, με ένα πιάτο φαί κι ένα πακέτο μακαρόνια, κρατούν δέσμιους αυτούς που η πολιτική τους καταδίκασε στην ακραία φτώχεια. Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι!!!

Κοιτάξτε, αυτή η αντεργατική πολιτική της Δημοτικής Αρχής πού/ αλλού εκφράζεται και γιατί λέμε ότι είναι εχθρική προς τα εργατικά δικαιώματα.

Κατ’ αρχάς, πρωτοστάτησε – εφάρμοσε τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στον Δήμο. Εκεί έχουμε κάποιους μόνιμους, άλλους με συμβάσεις, άλλους με συμβάσεις αορίστου, με 8μηνη, με 2μηνη. Απέλυσε πριν οκτώ χρόνια 100 αορίστους. Οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, πήγαν στα δικαστήρια.

Εκεί δικαιώθηκαν. Πήρε πίσω, μέρος από αυτούς και για τους άλλους έκανε Έφεση. Όπως Έφεση έκανε και στην πρωτόδικη δικαίωση της Προσφυγής των αορίστου, για επιστροφή των δώρων και επιδομάτων, επικαλούμενος την συνταγματικότητα και παίζοντας το χαρτί του κοινωνικού αυτοματισμού και της νομιμότητας.

Μια νομιμότητα, που την επικαλείται για κάθε πράγμα που μπορείτε να φανταστείτε, όπως η άδεια σε δύο οίκους ανοχής. “Γίνεται στη λογική της καταπολέμησης της παρανομίας”, είπε.

Βέβαια, είχαμε και την άλλη πλευρά, που μας είπε το επιχείρημα της “Αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος”!!! Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία, για να καταλάβετε από ποιούς!

Νομιμότητα επικαλέσθηκε και όταν του είπαμε “Γιατί έστειλε τα χρέη των δημοτών πάνω από 280 ευρώ στην Εφορία”. Όταν του είπαμε να μη γίνουν κατασχέσεις για οφειλές άνω των 500 ευρώ, δεν μας έδωσε καμία δέσμευση.

Φίλες και Φίλοι – Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Αυτή την πολιτική, της Δημοτικής Αρχής αλλά και των άλλων παρατάξεων αποκάλυψε και πολέμησε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ την προηγούμενη πενταετία, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δύο γραμμές συγκρούονται. Απ’ τη μια η υπεράσπιση των εργατικών λαϊκών συμφερόντων και από την άλλη η προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, βλέπουμε να γίνεται στις άλλες παρατάξεις ό,τι γίνεται και στη Βουλή. Μεταγραφές, μετακινήσεις απ’ τον ένα στον άλλο. Αυτό δείχνει ότι δεν έχουν πρόβλημα, γιατί συμφωνούν στα περισσότερα και σημαντικότερα

Γι’ αυτό, λοιπόν, σύντροφοι και φίλοι, λέμε ότι τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί παντού το Κ.Κ.Ε., γιατί αυτό θα κάνει την πραγματική διαφορά. Δείτε τι συμβαίνει στους Δήμους που είναι κομμουνιστής Δήμαρχος, π.χ. Πάτρα, τρίτη μεγαλύτερη πόλη, με ελάχιστο κόστος αποδόθηκε το παραλιακό μέτωπο στον λαό της Πάτρας, πετάγοντας έξω τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Καταργήθηκαν τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς για εισοδήματα ως 25.000 ευρώ.

Μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη στις κατοικίες και καταργήθηκαν στις ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα, αυξήθηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Άρα, με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο τιμόνι του Δήμου, μπορούν σήμερα να βελτιωθούν οι όροι ζωής του λαού.

Αυτό, όμως, είναι η μια πλευρά μόνο. Με την ισχυροποίηση του Κ.Κ.Ε. παντού, όχι μόνο θα δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων και των ανθρώπων του μόχθου, θα μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά και δημιουργούνται προϋποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού!!!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: