Π. Σταυρινίδης “Αν φοιτητής μου δηλώσει υποστηρικτής του Χίτλερ, θα τον κόψω από το μάθημα ανεξάρτητα από την επίδοσή του”

Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου στην Κύπρο, αντιδρά ενάντια στην εκλογική άνοδο της φασιστικής φοιτητικής παράταξης και κάνει τη διαφορά στην πράξη με τη δημόσια τοποθέτησή του.

Με αφορμή την έδρα που εξασφάλισε η νεολαία του ΕΛΑΜ στο πανεπιστήμιο Κύπρου στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, ο Λέκτορας Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτης Σταυρινίδης μέσα από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook δηλώνει τα εξής

Μια ανάρτηση που δημιούργησε αρκετά σχόλια, αρνητικά και θετικά. Ο ντόρος που έχει δημιουργηθεί γύρω από την δήλωση του τον κάνει να επανέλθει με νέο σχόλιο που στηρίζει την άποψη του.

Διαβάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση των νεοναζί του ΕΛΑΜ καμιά δεύτερη σκέψη για την απεριόριστη στήριξη μας στον καθηγητή.

Ανάμεσα στους πρώτους που υιοθέτησαν τις ναζιστικές πρακτικές του Χίτλερ, μαζί με το γερμανικό κεφάλαιο ήταν κάποιοι φοιτητές κι επιστήμονες. Όλους αυτούς που έφτιαξαν την πολεμική μηχανή του Χίτλερ, τα εργοστάσια αεροναυπηγικής, καύσιμα για τους πυραύλους, αμόρφωτους μια φορά δεν τους λες.

Πόσοι άνθρωποι των τεχνών, διανοούμενοι, στήριξαν ανοικτά τον φασισμό. Εκτός αν θεωρούμε τους Νταλί, Κνουτ Χάμσον, Έζρα Πάουντ, Μαρινέττι, Χάιντεγκερ και αρκετούς άλλους “ακαλλιέργητα, αμόρφωτα γίδια” που λόγω… έλλειψης παιδείας, συζήτησης και σύνεσης δέχτηκαν να ακολουθήσουν και να στηρίξουν το φασισμό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η Άγης Μαραγκουδάκης λέει:

    Σοβαρό το ερώτημα που βάζει ο καθηγητής:
    Τι είδους ψυχολόγος μπορεί να ‘ναι ένας θαυμαστής ή υποστηρικτής του Χίτλερ;

    Σαν ερώτημα επιστημονικό σε τελική ανάλυση, ο καταλληλότερος χώρος για να τεθεί είναι στο πεδίο της εργασίας του, όπου μπορεί να το εξετάσει ενεργά σαν επιστήμονας-ψυχολόγος και σαν καθηγητής-παιδαγωγός, και να βγάλει τα συμπεράσματά του εμβαθύνοντας και επιδρώντας στο αντικείμενό του, οδηγούμενος σε απαντήσεις επί της ουσίας του ερωτήματος και καθορίζοντας επίσης επί της ουσίας τη στάση του απέναντι στην ικανότητα του κάθε, εν τέλει, φοιτητή του να είναι ή να μην είναι ψυχολόγος.

    Αφού, μάλιστα, ένας πρώτος προβληματισμός θα μπορούσε να αφορά την ίδια τη γνωστική μέθοδο και διαδικασία, καθώς από την τοποθέτηση του καθηγητή τίθεται ευρύτερα θέμα ασυμβατότητας μεταξύ των σπουδαστικών επιδόσεων και της ουσιαστικής ιδιότητας, ικανότητας, λειτουργίας του ψυχολόγου.

    Σοβαρό ερώτημα, που όμως η εναπόθεσή του στην μηχανική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επ’ ευκαιρία μιας πρόστυχης πολιτικής αφορμής, το υποβιβάζει. Το εξομοιώνει με προϊόν νεύρωσης και το καθιστά αντικείμενο της κοινωνικής νεύρωσης που είναι συνυφασμένη αν δεν ταυτίζεται κιόλας με τη λειτουργία αυτών των μέσων, και στην οποία φυσικότατα εντάσσεται (σαν το ψάρι στο νερό ή σαν το βούτυρο στο ψωμί) και η χυδαία ανακοίνωση του ΕΛΑΜ και των λοιπών, που αναμενόμενο να μην ενδιαφέρονται για τη σχέση π.χ. ναζισμού και ψυχολογίας αλλά για την αποκόμιση πολιτικής υπεραξίας από το όλο θέμα.

Κάντε ένα σχόλιο: