Όταν χαιρετούσαμε ναζιστικά, το Χίτλερ είχαμε στο νου μας, όχι τον Αριστοτέλη

Ο πρώην επιστημονικός συνεργάτης της Χρυσής Αυγής καταθέτει στο δικαστήριο, αποκαλύπτει την ιδεολογική της ταυτότητα και ρίχνει το προσωπείο των νεοναζί.

Η καταγραφή έγινε ολόκληρη δεν μπορούσαμε να αφαιρέσουμε τίποτα.

180η συνεδρίαση, 180η μέρα χωρίς τηλεοπτική κάλυψη.

Καταθέτει ο μάρτυρας Σταύρου Ηλίας (πρώην επιστημονικός συνεργάτης, πρώην υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής)

Παρακολούθηση της Δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή από τον λογαριασμό του τουίτερ GoldenDawnWatch

Πρόεδρος: Με τι ασχολείστε;

Σταύρου: Δικηγόρος στη πόλη της Βέροιας, στον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας.

Πρόεδρος: Από πότε;

Σταύρου: Από τον Οκτώβριο του 2013. Άσκηση έκανα αρχικά στη Βέροια αλλά λόγω της καθόδου μου στην Αθήνα δεν ολοκληρώθηκε ουσιαστικά, μόνο τυπικά.

Πρόεδρος: Στην Αθήνα πόσο μείνατε;

Σταύρου: Από 1/7/2012 μέχρι 5/12/2013. Σχεδόν 1,5 χρόνο.

Πρόεδρος: Με τι ασχολούσασταν εδώ;

Σταύρου: Ως επιστημονικός συνεργάτης του κ. Ζησιμόπουλου στη Βουλή, με αμοιβή.

Πρόεδρος: Η επιλογή πώς έγινε;

Σταύρου: Ο κ. Κασιδιάρης, μου είχε τηλεφωνήσει τον Ιούλιο του 2014 Μου το πρότεινε και κατέβηκα την επόμενη μέρα. Τον κ. Κασιδιάρη τον ήξερα από τη γιορτή νεολαίας 27/10/2007 στο άλσος του Παπάγου. Τον Ζησιμόπουλο δεν τον γνώριζα. Είχαμε έρθει 10 άτομα από Βόρεια. Ελλάδα κι είχαμε φιλοξενηθεί στην Αθήνα.

Πρόεδρος: Και πώς επέλεξε εσάς;

Σταύρου: Προφανώς λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας. Ήμουν γνωστό στέλεχος. Το έτος 2004 ξεκίνησα να σπουδάζω στη Νομική Θεσσαλονίκης, και τον Φεβρουάριο του 2005 έκανα την πρώτη επίσκεψη στα γραφεία της ΧΑ, στην οδό Καζαντζάκη. Ήδη εμφορούμουν από τις ιδέες της ΧΑ. Ήδη από το Λύκειο εντασσόμουν στον ακροδεξιό χώρο αλλά δεν ήμουν ενταγμένος σε κάποιο πυρήνα της ΧΑ. Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στη Βέροια. Και ξεκινάω να δραστηριοποιούμαι εκεί, δηλαδή πήγαινα κάθε Παρασκευή και Τετάρτη να παρακολουθώ ομιλίες.

Πρόεδρος: Γράφεστε σε κάποιους καταλόγους; Είστε υποστηρικτής; Τι είστε;

Σταύρου: Τίποτα, μόνο είχα δώσει τα στοιχεία μου σε έναν κύριο που ήταν στην πόρτα. Δεν είχα κάποια κάρτα. Με έπαιρναν τηλέφωνο όταν είχε ομιλίες, αλλά παρακολουθούσα και μόνος μου. Συμμετείχα σε αφισοκολλήσεις στην πορεία του χρόνου, κολλούσα αυτοκόλλητα στην περιοχή. Μέχρι το 2008, μια τριετία διήρκεσε αυτή η ενασχόλησή μου με το κόμμα.

Πρόεδρος: Κάτι άλλο σας είχε ανατεθεί;

Σταύρου: Όχι, τίποτε άλλο, όχι υποχρεώσεις ή δεσμεύσεις. Παραμονή της 28ης Οκτωβρίου μόνο, ως φοιτητής Νομικής, μου είχε ζητηθεί να κάνω μια ομιλία για τον Μεταξά. Μου το είχε ζητήσει ο Καρανικόπουλος Χρήστος. Ήταν στα γραφεία της Χ.Α. παρουσία μελών. Ήταν ο κύριος Μιχ. Τσακίρης, ήταν το 2008. Περίπου τέλη του 2008, με ρώτησε ο Καρανικόπουλος αν θα με ενδιέφερε να γίνω μέλος του κόμματος. Δε θυμάμαι τι ιδιότητα είχε τότε.

Πρόεδρος: Τι διαφορά θα είχε;

Σταύρου: Προφανώς θα είχε πιο στενούς δεσμούς με το κόμμα. Έτσι το ερμήνευσα. Δεν τον ρώτησα και έτσι μπήκα στη διαδικασία των λεγόμενων πυρήνων, προκειμένου να ενταχθώ. Γίνονταν κάποια σεμινάρια υπό την εποπτεία του κ. Τσακίρη. Ήμασταν 6 άτομα, μεταξύ αυτών και ο Καρανικόπουλος. Κάναμε σεμινάρια ιδεολογικού χαρακτήρα, μας έδιναν φυλλάδια. Μιλούσε ο κ. Τσακίρης και καμιά φορά ο κ. Χρυσομάλλης. και διαρκή δράση, θα πρέπει να δείχνεις συνεχή παρουσία για τη δράση του κόμματος. Αν σε πάρει κάποιος και σου πει «Θα πάμε στον Εύοσμο και θα μοιράσουμε φυλλάδια» έπρεπε να πας. Στο τέλος του 2009 ολοκληρώνεται το σεμινάριο. Τη Νομική δεν την είχα τελειώσει ακόμα. Έγινα δόκιμο μέλος. Μετά έπρεπε να περάσει μία διετία, την οποία πέρασα στην στρατιωτική θητεία. Και την 21/12/2011 έγινα πλήρες μέλος, στο όρος Φαλακρό. Τα ξημερώματα, όταν έβγαινε ο ήλιος, τραγουδήσαμε ένα συγκεκριμένο ύμνο, «το ορθό το λάβαρο» και ήταν υψωμένο το λάβαρο του Γ’ Ράιχ.

Πρόεδρος: Ποιοι σας όρκισαν;

Σταύρου: Ο Μιχάλης Τσακίρης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου της ΧΑ.

Πρόεδρος: Γιατί αυτή η ημέρα;

Σταύρου: Θεωρείται σημαντική ημέρα για τη ΧΑ, είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο. Περί ήταν αυτές οι αντιλήψεις της ΧΑ, ήταν παγανιστικές αντιλήψεις. Για μένα ήταν θρησκευτικά αδιάφορο. Μας είπε ο Τσακίρης ότι θα γίνει τότε επειδή είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο. Δεν ασχολήθηκα περισσότερο. Η ηγεσία της ΧΑ δεν ασπάζεται το χριστιανισμό, όπως μας είπε ο Μ. Τσακίρης.

Πρόεδρος: Τι άλλαξε από εδώ και πέρα;

Σταύρου: Έχω δικαίωμα να συμμετέχω στην ολομέλεια της τοπικής οργάνωσης που υπάγομαι. Έχω δικαίωμα λόγου. Είχα δικαίωμα να παρίσταμαι, όχι δικαίωμα να μιλάω.

Πρόεδρος: Πόσα άτομα ήταν μέλη;

Σταύρου: Δεν μπορώ να πω, ορκίστηκαν μόνο 5 μέλη στη Τ.Ο. Θεσσαλονίκης. Τότε δεν υπήρχαν και άλλα, μετά άνοιξε ένα στην Πέλλα.

Πρόεδρος: Τι έχει αλλάξει πλέον για εσάς;

Σταύρου: Κάνω ομιλίες ιδεολογικού τύπου. Μετά από 2 μήνες από την ορκωμοσία μου, ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2012. Με πρότεινε ο Χρυσομάλλης να γίνω υποψήφιος, μέλος του πολιτικού συμβουλίου. Με χαροποίησε ιδιαίτερα η υποψηφιότητά μου στον Ν. Ημαθίας.

Πρόεδρος: Άλλοι υποψήφιοι;

Σταύρου: Άλλοι 4 υποψήφιοι ήταν, Θανάσης Πατσαλής και άλλοι τρεις.

Πρόεδρος: Τι αναγνώρισαν στο πρόσωπό σας;

Σταύρου: Η Ημαθία δεν είχε μέλη, Τ.Ο., έμπιστα μέλη δεν είχε. Τα ψηφοδέλτια που έφευγαν από την Ημαθία, έφευγαν σταυρωμένα με το όνομά μου. Προφανώς το είχε αποφασίσει αυτό ο κ. Μιχαλολιάκος. Το κόμμα επιδίωκε να βγω εγώ. Αφενός λόγω του επαγγέλματος, ήμουν ασκούμενος. Οι άλλοι δεν μπορούσαν να μιλήσουν, ο Τσούλης ήταν κεκές. Πηγαίναμε να μιλήσουμε και μιλούσα μόνο εγώ. Οι επιλογές γίνονταν από την Αθήνα.

Πρόεδρος: Ήταν επιλογή του Μιχαλολιάκου είπατε;

Σταύρου: Του κόμματος, ο αρχηγός αποφασίζει. Δεν ρώτησα κάποιον, εικασίες κάνω. Οι άλλοι δε μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Πρόεδρος: Τι λέγατε στις ομιλίες για να σας ψηφίσουν;

Σταύρου: Συνηθισμένες προεκλογικές ομιλίες που κάνει κάθε κόμμα.

Πρόεδρος: Ναι αλλά κάθε κόμμα κάνει διαφορετικές.

Σταύρου: Σύνολο 7 ομιλίες, στην Κρύα Βρύση και στην Έδεσσα, για να στηρίξουμε τον υποψήφιο Σαχινίδη για Πέλλα. Είχαμε μιλήσει και σε τοπικό κανάλι και σε διάφορα χωριά, στο Αγγελοχώρι κλπ

Πρόεδρος: Με το διαδίκτυο;

Σταύρου: Είχα φέισμπουκ, είχα βάλει την προεκλογική μου κάρτα.

Πρόεδρος: Στις ομιλίες τι αναφορές είχατε;

Σταύρου: Με την πολιτική επικαιρότητα: όχι στα μνημόνια, rήξη με τους δανειστές και ιδεολογικά, για τον εθνικοσοσιαλισμό. Δεν το λέμε δημόσια όμως, γιατί θεωρούνται από τους ηττημένους του Β’ Παγκοσμίου. Παράδειγμα για τους μετανάστες, να τους βουλιάξουμε στη θάλασσα και απελάσεις κλπ. Βέβαια εγώ τον ανέφερα τον εθνικοσοσιαλισμό μια-δυο φορές, γενικά το αποφεύγουμε, όχι ότι θα σου έλεγε κανείς τίποτα.

Πρόεδρος: Και οι εκλογές;

Σταύρου: Μπαίνει στη Βουλή 7% η ΧΑ, εγώ έχασα την έδρα στις 6:00 το πρωί. Και πήρε την έδρα η Μαγνησία, ο Ηλιόπουλος. Δεύτερος ήταν ο Πατσαλής στην Ημαθία, με διαφορά 300 περίπου ψήφους.

Πρόεδρος: Στα δύο χρόνια που δεν ήσασταν στο στρατό και ήσασταν στην περιοχή, όταν γίνατε μέλος, σας ζητήθηκε να λάβατε μέρος σε κάποια εκδήλωση;

Σταύρου: Ναι, στις εκδηλώσεις που γίνονται στο Μελιγαλά, στην επέτειο των Ιμίων, στη Θεσ/νίκη για το Μ. Αλέξανδρο.

Πρόεδρος: Πηγαίνατε μόνοι σας;

Σταύρου: Όχι, έλεγε το μήνυμα «5:30 ώρα στην παραλία», π.χ. για τον Μ.Αλέξανδρο και ξεκινούσαμε συντεταγμένα σε δυάδες και φτάναμε στο άγαλμα. Τότε δεν είχαμε συγκεκριμένα ρούχα. Κάποιοι το επέλεγαν, να φοράνε αρβύλες και μπλουζάκια. Αργότερα ήταν η γραμμή. Με ρούχα παραλλαγής και αρβύλες.

Πρόεδρος: Γιατί ανά δυάδες;

Σταύρου: Για να δίνουμε την εικόνα της ενότητας και τον στρατιωτικό, κατά κάποιο τρόπο, χαρακτήρα του κόμματος. Και για το φόβο από αντίπαλες πολιτικές ομάδες. Όπως είχε γίνει το 2006 στον Μ. Αλέξανδρο μεταξύ ΧΑυγιτών και αντιεξουσιαστικού χώρου. Εγώ δεν ήμουν εκεί.

Πρόεδρος: Άλλες εκδηλώσεις;

Σταύρου: Έκνομες, εγώ όχι. Το άκουγα σε παρέες ότι, ξέρω ‘γω, «Χθες χτυπήσαμε 2 Αλβανούς.»

Πρόεδρος: Κι εσείς δε μιλούσατε για βία στις ομιλίες;

Σταύρου: Ναι αλλά νόμιμη βία, δηλαδή να βάλουμε νάρκες στα σύνορα, να τους βουλιάξουμε αν εντοπιστεί ένα σκάφος με λαθρομετανάστες. Όταν πάρουμε την εξουσία, το Κράτος να το κάνει, όχι η ΧΑ. Εμένα δε μου είχαν πει να συμμετέχω, επειδή είμαι της Νομικής. Αν ήμουν τραμπούκος και χτυπούσα κόσμο, δε θα ερχόταν να με ψηφίσουν ο κόσμος στη Βέροια.

Πρόεδρος: Αυτά που μου λέτε δεν συνάδουν με αυτό που λέγατε τότε;

Σταύρου: Γιατί θα καλυπτόμαστε από τη νομιμότητα των ενεργειών του Κράτους.

Πρόεδρος: Δηλαδή εσείς δε λάβατε μέρος σε έκνομες δράσεις;

Σταύρου: Θα πρέπει να υπάρχει και πυρήνας. Στη Βέροια δεν υπήρχε πυρήνας. Και στην Αθήνα που γίνονταν, ήμουν στη Βουλή και είχα καλό ρόλο. Δε θα μου πουν εμένα να πάω να χτυπήσω.

Πρόεδρος: Τι αναλαμβάνετε στη Βουλή;

Σταύρου: Να γράφω ομιλίες βουλευτών, ερωτήσεις, επερωτήσεις, ομιλίες σε επιτροπές, από το καλοκαίρι του 12.

Πρόεδρος: Έχει αλλάξει κάτι; Κάποια στιγμή φύγατε;

Σταύρου: Έγινε σταδιακά. Όταν βρισκόμουν στη Θεσ/νικη και άκουγα ότι χτύπησαν τον τάδε, θεωρούσα ότι είναι ένα περιθωριακό κομμάτι του κόμματος και προτιμούσα να μην τους συναναστρέφομαι. Όταν βρέθηκα στην Αθήνα και η ΧΑ άρχισε να κάνει παράνομες ενέργειες, όπως το σπάσιμο των πάγκων στο Μεσολόγγι, τους αλιεργάτες και να συμμετέχουν βουλευτές π.χ. ο Μίχος στη Πάρο, που πήγε η ΧΑ να κόψει πίτα και επιτέθηκαν και χτύπησαν κόσμο. Και ακούω τον Μίχο να λέει μετά στη Βουλή «Τους γαμήσαμε, τα μουνιά». Άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά, αλλά τα ξέρει η ηγεσία και συμμετέχει.

Πρόεδρος: Μετά από 8 χρόνια;

Σταύρου: Ναι γιατί όταν βρέθηκα κοντά στην ηγετική ομάδα, σχημάτισα την εικόνα ότι η ηγεσία του κόμματος τουλάχιστον δεν τους αποδοκιμάζει.

Πρόεδρος: Έχετε ήδη συμπληρώσει 1 χρόνο στην Αθήνα, πότε τα αντιληφθήκατε;

Σταύρου: Πολύ σύντομα, τον Αύγουστο που είδα την εικόνα του Μπαρμπαρούση, να τον ακολουθούν τραμπούκοι και να σπάει πάγκους.

Πρόεδρος: Και τι κάνατε;

Σταύρου: Δεν ξυπνάω μια μέρα και λέω ότι δεν είμαι πλέον ΧΑγίτης. Έγινε σταδιακά. Αν παρακολουθούσε κάποιος το σάιτ της ΧΑ, θα έβλεπε ότι εμφανιζόμουν μια-δυο φορές την εβδομάδα. Έκανα ομιλίες, αλλά σιγά σιγά αποφάσισα να μην εμφανίζομαι. Τον Ιανουάριο του 2013 έκανα μια ομιλία. Μετά μου πρότεινε ο Ματθαιόπουλος να κάνω μια ομιλία στη Θεσ/νικη. Το απέφυγα. Έκανα άλλη μια μετά από δύο μήνες, μέχρι το Μάιο του 2013, που έκανα μια στην Ανάβυσσο. Μετά σταμάτησα και έφτασα τον Ιούνιο του 2013 που έστειλα την επιστολή στον Μιχαλολιάκο.

Πρόεδρος: Στις ομιλίες π.χ. στην Ανάβυσσο τι αναπτύσσατε;

Σταύρου: Την ανωτερότητα της ελληνικής φυλής κατά των υπολοίπων, αντισημιτικές ομιλίες, ουσιαστικά για τον εθνικοσοσιαλισμό υπό τον μανδύα του λαϊκού εθνικισμού. Για τους μετανάστες αυτό που είπα πριν. Μου γίνεται μια πρόταση να κάνω ομιλία στην Αθήνα και το αρνούμαι, με πρόφαση, και ήταν 20-23 Ιουνίου 2013, και με προσωπικά θέματα, π.χ. η μητέρα μου είχε εγκεφαλικό και όταν ανέβαινα πάνω με έπιαναν συνάδελφοι και μου έλεγαν «Αυτοί είναι καραγκιόζηδες, είναι τραμπούκοι, τι δουλειά έχεις εσύ με αυτούς;» Αισθανόμουν ότι θα έβλαπτε μελλοντικά τη δουλειά μου. Και σύμφωνα με το καταστατικό, ζητώ όχι να φύγω από το κόμμα, αλλά να απεμπλακώ από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη. Και τη δίνω στον Γερμενή για τη δώσει στον Μιχαλολιάκο. Και μετά πάω να πάρω τη μητέρα από το νοσοκομείο, και είχα αποφασίσει να φύγω πλέον από το κόμμα. Και μετά από δύο μέρες παίρνω ένα μήνυμα από την Ουρανία Μιχαλολιάκου, που λέει ότι «η παραίτησή σου δεν γίνεται δεκτή». Νόμιζα ότι είχα τελειώσει, ότι θα γυρίσω στη Βέροια, ότι θα γίνει δεκτή η παραίτησή μου. Βρίσκω μια γυναίκα για τη μητέρα μου και γυρίζω στην Αθήνα. Και ενώ υποτίθεται ότι είχα δώσει την επιστολή στο Γερμενή για το Μιχαλολιάκο, είχαν όλοι αλλάξει στάση. Ήρθε ο Κουκούτσης, και μου λέει «δεν είναι η πιο σοφή επιλογή να φύγεις από το κόμμα». Έρχεται ο Ματθαιόπουλος και μου λέει «όποιος φεύγει από το κόμμα τον τρώει η μαρμάγκα». Ο Κούζηλος είπε «πρόσεχε τις κινήσεις σου άνθρωποι είμαστε, ατυχήματα παθαίνουμε». Πάντα ήμουν μόνος μου, ενώ συνήθως ήμουν με τον Τσάγκα και τον Δημητρακόπουλο. Λέω στους Τσάγκα, Ζωγράφο και Δημητρακόπουλο ότι πρέπει να φύγω. Μαζεύω τα πράγματά μου και πάω στη Βέροια. Και με βλέπει ο Τολιόπουλος και μου λέει «πούστη, είσαι τελειωμένος» Απειλητικά μηνύματα και τηλεφωνήματα, και στη μητέρα μου με εγκεφαλικό. Σήκωνε τηλέφωνο και της έλεγαν αυτά τα πράγματα. Και στη γυναίκα μου, έγκυο, στη Βέροια τη βρίσκει ο Θανάσης Παπαθανασίου, λογιστής και να της λέει «μακριά από τον Σταύρου». Σε έγκυο γυναίκα.

Πρόεδρος: Γιατί να σας συκοφαντούν αφού σας είχαν βάλει υπεύθυνο ιδεολογικού στην Ανάβυσσο;

Σταύρου: Όπως αντιλήφθηκα εκ των υστέρων, ότι σκοπός ήταν να αποδομηθώ πολιτικά στην τοπική κοινωνία. Αυτό έχει άμεση σχέση με το ποιος προωθήθηκε μετά, ο κύριος Τσακίρης, επειδή δεν εξελέγη, είχε βγει έκτος ή έβδομος. Είχε αντιληφθεί ότι μπορεί η ΧΑ να πάρει έδρα. Εκ των υστέρων έμαθα, ότι ο Θεοδώρου διέδιδε ότι «ο Σταύρου έχει βολευτεί στη Βουλή».

Πρόεδρος: Δε βγάζει νόημα, αφού βγάζατε ομιλίες.

Σταύρου: Ποιος να πάει να μιλήσει; Οι περισσότεροι στη ΧΑ είναι αγράμματοι.

Πρόεδρος: Ποια είναι η ιδεολογία της ΧΑ;

Σταύρου: Ξεκάθαρα ο εθνικοσοσιαλισμός.

Πρόεδρος: Από πού προκύπτει;

Σταύρου: Από τα έντυπα της ΧΑ, ειδικά τα παλαιότερα, με τον Ρούντολφ Ες, τη νεκροκεφαλή, του ’83, τα έχω ακόμα, προτού ο εθνικοσοσιαλισμός γίνει λαϊκός εθνικισμός, και αυτά τα νεόκοπα πράγματα.

Πρόεδρος: Μήπως είναι αλλαγή ιδεολογίας;

Σταύρου: Το αποκλείω, Ο Μιχαλολιάκος έλεγε τους κομμουνιστές «δηλωσίες», δεν θα γινόταν αυτός. Όχι μόνο παλιά, τεύχος της ΧΑ Ιουνίου 2007, επίσημο έντυπο που δείχνει να χαιρετά ναζιστικά και λέει «62 χρόνια μετά», 1945-2007. Επίσημο έντυπο της ΧΑ, όχι φίλα προσκείμενες. Ο Αρβανίτης έκανε αντισημιτικό παραλήρημα για τους Εβραίους. Κι ο Κασιδιάρης στη Βουλή, που είχε χρησιμοποιήσει κομμάτι από το αισχρό αντισημιτικό κείμενο του Σιών. [Πρωτόκολλα των Σοφών…]

Πρόεδρος: Το 2009 που ήσασταν στους πυρήνες, υπήρχαν αυτά στις ομιλίες;

Σταύρου: Ασφαλώς και υπήρχαν. Και έλεγαν «Ο δικός μας εθνικισμός είναι ο εθνικισμός του αίματος, διαφέρει από τη δεξιά.» Οι Ιταλοί Φασίστες μπορούν να δεχθούν ένα μιγά, σε αυτούς όχι. Ο Σχορτσιανίτης δεν μπορεί να είναι ΧΑγιτης. Θα προκαλούσε γέλιο. Όταν ο Παναγιώταρος είχε πει ότι δεν τον θεωρεί Έλληνα. Το είχε πει. Το φυλλάδιο έλεγε ότι το λαμπρό κράτος για εμάς είναι το λαμπρό κράτος της Γερμανίας του 1937. Για να σε προτείνει κάποιος να περάσεις πυρήνα, δε θα προτείνει κάποιον άσχετο. Αν εγώ πάω και πω «είμαι Έλληνας εθνικιστής και μισώ τους ναζί που επιτέθηκαν στην Ελλάδα» δε θα μου έλεγαν να γίνω μέλος.

Πρόεδρος: Περιεχόμενα των εντύπων;

Σταύρου: [Έγραφε για κράτος] μονοκομματικό με κατάργηση του κοινοβουλευτισμού. Για διείσδυση σε στρατό και αστυνομία, μιλούσαμε όχι με απλά μέλη, αλλά με το Χρυσομάλλη . Έλεγαν να έχουμε ανθρώπους στο στρατό, να έχουμε αστυνομικούς  και να παίρνουμε πληροφορίες για κινήσεις π.χ. αναρχικών. Αυτά δε λέγονταν σε ομιλίες. Στα πλαίσια των πυρήνων, έλεγε ο Χρυσομάλλης να χτυπηθεί κάποιος μετανάστης αρκεί να φέρουμε διακριτικά του κόμματος και να βγουν μετά να λένε ότι Χαυγίτες χτύπησαν Πακιστανούς. Το 2009 ήταν αυτά Ήταν γνωστή η βία, αλλά σε άλλο επίπεδο, άλλο να το ακούς ότι το κάνουν κάποιοι, και άλλο μέσα στη Βουλή να το λέει ο άλλος.

Πρόεδρος: Η βία κατά ποιων στρεφόταν;

Σταύρου: Κατά των εχθρών της φυλής, μιγάδες, γιατί η μίξη του λευκού με το μαύρο θεωρείται έκτρωμα, αναρχικούς. Με τους Αλβανούς δεν είχε θέμα, γιατί η ΧΑ θεωρεί ότι ανήκουν στη λευκή φυλή.

Πρόεδρος: Όταν λέτε ότι ακούτε ότι πάνε να χτυπήσουν;

Σταύρου: Στις 20 Ιουλίου 2013, στη Β. Ελλάδα κατοικούν κάποιοι Σλαβόφωνοι και έρχονταν συγκροτήματα από τα Σκόπια και κάνουν γιορτές. Ήμουν εκεί κοντά στη Φλώρινα, άκουσα τον Τσακίρη να λέει το βράδυ θα μαζέψουμε 20 άτομα να πάμε να τα μαζέψουμε. Και αυτό το ακούς από μέλος του πολιτικού συμβουλίου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούω ότι «θα δώσω εντολή».

Πρόεδρος: Εκτός από αυτά για το Μεσολόγγι που έχετε ακούσει, τι άλλο;

Σταύρου: Στη Ραφήνα, στην Πάρο.

Πρόεδρος: Ποιοι τις έκαναν;

Σταύρου: Οργανωμένα άτομα, έχει την έννοια του ανθρώπου μετά το 2012, αυτόν που τον λένε υποστηρικτή, που δεν ανήκει στην ιεραρχία του κόμματος. Είναι κάτω από τον δόκιμο. Λόγω της ξαφνικής μαζικοποίησης της ΧΑ το 2012, υπήρξε μια πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού. Δε γινόταν να τους κάνεις όλους αυτούς μέλη. Έπρεπε να περάσουν μια διαδικασία. Στην πράξη στέλνουμε ένα μήνυμα, μαζευόμαστε και ακολουθούμε τις εντολές του επικεφαλής. Δεν ήμουν παρών, δεν ήμουν εκεί να ακούσω τον Μίχο να δίνει εντολή. Ήταν ΧΑυγίτες, δεν το έκαναν μόνοι τους. Αν κάνεις μια έκνομη δραστηριότητα, χωρίς εντολή του κόμματος θα έχεις συνέπειες. Αν κάποιος χτυπήσει αλλοδαπό και συλληφθεί, θα γινόταν μια δημόσια επίπληξη προς τα έξω. Στην πράξη ο επικεφαλής θα σου έλεγε «καλά έκανες ρε μαλάκα, αλλά μην τα κάνεις αυτά, να προσέχεις, καταλαβαίνω ότι σου βγαίνει μίσος».

Πρόεδρος: Πάμε στα περιστατικά τα τρία.

Σταύρου: Δεν ήμουν παρών. Και τα τρία ήταν παρουσία του Γερμενή. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος ιεραρχικά ανώτερος. Και πρωτοβουλία του βουλευτή να είναι, πρέπει να πάρει την άδεια από την ηγεσία.

Πρόεδρος: Μέσα στη δικογραφία υπάρχουν μια σειρά από έκνομες δραστηριότητες. Εσείς πιστεύετε ότι έγιναν με πρωτοβουλία ή εντολή;

Σταύρου: Δεν ήμουν εκεί, δεν το γνωρίζω, δεν είχα συμμετοχή. Από τη δική μου εμπειρία, δεν είναι δυνατόν μια ενέργεια, π.χ. στο Μεσολόγγι, μέσω της οποίας το κόμμα να βγει στα ΜΜΕ και να χάσει ψήφους, δεν είναι δυνατόν να το κάνει μόνος του, χωρίς να έχει πάρει άδεια. Μιλάω για την εκτίμησή μου, όχι με τη γνώση. Μέσα σε ένα κόμμα με στρατιωτικού τύπου δομή, τίποτα δε μπορεί να γίνει χωρίς εντολή ή να έχει λάβει άδεια. Αν πει ο Μιχαλολιάκος να γίνει ένα χτύπημα κάπου, δεν έχει σημασία ακριβώς το άτομο. Για τη ΧΑ δεν είναι προσωπικό. Για τη ΧΑ η φυλή είναι η ιδεολογική μονάδα, όχι το πρόσωπο

Πρόεδρος: Αυτοί εκπαιδεύονται;

Σταύρου: «Τάγματα εφόδου» δεν ακουγόταν μέσα στη ΧΑ. «Ομάδα ασφαλείας» λεγόταν μέσα στη ΧΑ. Π.χ του Περάματος, της Νίκαιας. Τώρα παίζουμε με τις λέξεις, αλλά οφείλω να είμαι ακριβής. Αντίστοιχα για να ενταχθείς στην ομάδα ασφαλείας, θα πρέπει να είσαι ανδρείος με τη βία. Βάζεις το κομματικό συμφέρον πάνω από το ποινικό σου μητρώο. Επιλέγονται. Αν του πω «Χτύπησα 5 Αλβανούς», και μου απαντήσει «Καλά τους έκανες.» αυτόν θα τον προτείνω. Εκπαίδευση γνωρίζω ότι γινόταν, μου το είχε πει ο Τσικός Αναστ. Εγώ δεν πέρασα, δεν ήθελα να συμμετέχω κιόλας. Γνωρίζω, έχω δει φωτογραφίες με ΑΚ 47 όπλο, που έχουν ΧΑυγίτες σε ένα ποταμό. Ήταν παρατεταγμένοι σε ένα ποταμό. Ο Τολιόπουλος μου το είπε, ότι εκπαιδεύονται. Μα είναι πολιτικό κόμμα αυτό; Έσπαγα όταν έβλεπα κάτι τέτοιο. Εγώ ήμουν στη λογική, «μη μου τα λέτε δε θέλω να ασχοληθώ.»

Πρόεδρος: Είχατε και εσείς κάποια στιγμή προμηθευτεί κάτι; [Εννοείται όπλο]

Σταύρου: Μάλιστα.

Πρόεδρος: Δε ρωτήσατε ποιος τους τα έδινε;

Σταύρου: Δε ρωτούσα, εγώ πήγαινα στη Βουλή, έκανα τη δουλειά μου.

Πρόεδρος: Αν είχατε εκλεγεί βουλευτής, και σας έδειχνε κάποιος φωτογραφίες και σας έλεγε «Τι δουλειά έχουν αυτοί με όπλα;»

Σταύρου: Θα είχα φύγει, θα είχα παραιτηθεί.

Πρόεδρος: Είπατε ότι η λέξη πυρήνας έχει δύο έννοιες.

Σταύρου: Όταν περνάς εκπαίδευση ή στην ουσία τοπική οργάνωση, με λίγα άτομα, συνήθως και ένα άτομο.

Πρόεδρος: Της Νίκαιας, που αποκαλείται «πυρήνας»;

Σταύρου: Δεν το ξέρω, μπορώ να μιλήσω μόνο για τη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια. Στην Αθήνα, με εξαίρεση αυτό που μου είχε αναθέσει ο Γερμενής, τον ιδεολογικό στην Ανάβυσσο, δεν ξέρω τίποτα.

Πρόεδρος: Για την ιεραρχία;

Σταύρου: Το μέλος αναφέρεται στον γραμματέα του και αυτός απευθύνεται στον Περιφερειάρχη και αυτοί στο πολιτικό συμβούλιο και αυτός στον Γενικό Γραμματέα. Το πολιτικό συμβούλιο έχει 7 μέλη

Πρόεδρος: Είπατε η συγκέντρωση του οπτικοακουστικού υλικού γινόταν για δύο λόγους;

Σταύρου: Πέρα από λόγους για να μαζεύουμε το υλικό, αλλά και για φακέλωμα. Στο σπίτι του Τολιόπουλου, μου έδειξε φώτος από έναν άνθρωπο με ψευδώνυμο Πλαπούτα, και είχε χτυπήσει ένα Πακιστανό. Έχει φύγει από το κόμμα, και μου λεει ο Τολιόπουλος αν θέλει καποια στιγμή να μιλήσει, έχουμε φωτογραφίες για αυτόν. Εγώ εκεί το είδα. Υπάρχει αυτό το ομερτά, όπως λένε τα ΜΜΕ

Πρόεδρος: Για τη Τ.Ο. Βέροιας για τα προσωπικά δεδομένα πολιτικών αντιπάλων;

Σταύρου: Ο άνθρωπος αυτός είχε ένα ταμπλετ με φωτογραφίες [ατόμων] του αντιεξουσιαστικού χώρου. Του είχα πει κι εγώ ένα όνομα, που ήταν της Αριστεράς. Που είχαν το σήμα της αναρχίας. Πολλοί δούλευαν ντιλίβερι.

Πρόεδρος: Για τη θέση της ΧΑ για τη θρησκεία;

Σταύρου: Εγώ δεν είχα σχέση με τη θρησκεία. Όταν είχαμε περάσει από εκπαίδευση, μας είχαν δώσει ένα φυλλάδιο, αντιλήψεις περί θρησκείας. Μας έλεγαν ότι ο εθνικοσοσιαλισμός απορρίπτει τον χριστιανισμό διότι με την ηθική π.χ. «όταν σε χτυπάει, γύρνα και το άλλο μάγουλο», δεν ταιριάζει με εμάς. Ούτε στη Γερμανία δεν είχε δημιουργηθεί μια άλλη θρησκεία. Και εδώ ο Γερμενής, τραγουδάει ένα τραγούδι που λέει «το γαμημένο Χριστό, η πουτάνα η Παναγία, η σάπια εκκλησία» και μετά πήγε κι έκανε το σταυρό του. Και λέω «τι βλέπω!»

Πρόεδρος: Σε συζητήσεις τι λέγατε για την εκκλησία;

Σταύρου: Θα προσπαθήσουμε να έχουμε καλή σχέση με την εκκλησία, γιατί έχει συνεκτικό ρόλο. Να είναι κοντά στις απόψεις μας άνθρωποι, οι μητροπολίτες. Ο Χρυσομάλλης και ο Τσακίρης μας τα έλεγαν. Και με τον κ. Σαχινίδη όταν περιμέναμε να κάνουμε την ορκωμοσία τον Δεκέμβριο. Ήταν σε επίπεδο συζητήσεων. Οι άνθρωποι που κάναμε τις συζητήσεις δεν ήταν αυτοί που κολλούσαν αφίσες, αλλά για κεντρική επιτροπή. Είχαν αξιώματα, που ο αρχηγός τους είχε τοποθετήσει.

Πρόεδρος: Ο [ναζιστικός] χαιρετισμός;

Σταύρου: Πάντα αυτόν τον χαιρετισμό έκαναν. Και για αυτούς που έρχονταν για πρώτη φορά, τους λέγαμε ότι είναι του Μεταξά. Που η ΧΑ καμία σχέση με τον Μεταξά, απλά για να πάρουμε ψήφους από τους ακροδεξιούς. Και την 21η Απριλίου που είχε πει ο Παππάς στην Κρήτη, καμία σχέση. Εμείς ασπαζόμασταν τον εθνικοσοσιαλισμό. Εμείς όταν χαιρετούσαμε ναζιστικά, τον Αδόλφο Χίτλερ είχαμε στο νου μας, τον Ρούντολφ Ες, όχι τον Αριστοτέλη, ούτε τον Μεταξά. Όχι μόνο στο δικό μου μυαλό, σε όλους τους ΧΑυγίτες.

Πρόεδρος: Δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε;

Σταύρου: Αν έχει αλλάξει κάτι μετά από 1/12 δεν ξέρω, αλλά μέχρι τότε ισχύουν μέχρι κεραίας. Δεν είχαμε τον αγκυλωτό σταυρό στα γραφεία, θα ήταν αυτοκτονικό. Αλλά ορκιζόμασταν με τη σημαία του Γ’ Ράιχ από πίσω.

Συνέχεια της διαδικασίας 12:00, προσέρχεται ο μάρτυρας Ηλ. Σταύρου να συνεχίσει την κατάθεσή του.

Πρόεδρος: Κάρτα μέλους και ταυτότητα κομματικού μέλους;

Σταύρου: Ναι είναι η κομματική ταυτότητα. Η διάκριση γίνεται με τον υποστηρικτή. Εγώ την πήρα μια βδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά. Μετά την ορκωμοσία μου. Η κάρτα υποστηρικτή δίνεται στους ανθρώπους που έρχονται πρώτη φορά και βγάζουν, αν θέλουν. Συμπληρώνεις μια αίτηση που λέει επάγγελμα, όνομα, και μια γενική ερώτηση, τι μπορείς να προσφέρεις στο κόμμα. Αυτό μετά το 2012 η ΧΑ είχε προσπαθήσει να κάνουν κάτι να βρίσκουν δουλειά οι Έλληνες. Λεγόταν «ΟΑΕΔ Ελλήνων». Δεν προχώρησε.

Πρόεδρος: Για το όπλο που είπατε;

Σταύρου: Δεν οπλοφορούσα ποτέ. Όποιος το λέει είναι μυθομανής. Λοιπόν 7/4/2012 ήμαστε με τον Κυριάκο Ράδη, αδελφό του Θανάση Ράδη. Ο Θανάσης ήταν ακροδεξιός, αλλά έμεινε ΝΔ και ΛΑΟΣ. Ο αδελφός του είναι καθαρός δικός μας. Γινόταν μια συναυλία του αριστερού χώρου, ήταν πριν τις εκλογές. Εγώ ήμουν γνωστός στη Βέροια και ήμουν σ’ ένα καφέ, το Πριβέ και άρχισαν να μαζεύονται και να φωνάζουν «έξω ο φασισμός» κλπ. Δεν έκαναν κάτι, αλλά πήρα φόβο. Πήρα τηλ. τον Σαχινίδη και μου είπε ότι πήρε την αστυνομία. Το τονίζω, μου είπε ότι πήρε. Εγώ φοβήθηκα γιατί δεν είχα εμπειρία από τέτοιου πεζοδρομιακού… Μίλησα με τον Σαχινίδη, του είπα ότι φοβάμαι στη Βέροια, θέλω ένα όπλο. Μου λέει ότι «εντάξει, θα το κανονίσουμε, έλα την Τετάρτη.» Βρεθήκαμε στο μαγαζί και ήρθε ένας Κασάπης.

Πρόεδρος: Εσείς γνωρίζατε ότι θα παίρνατε όπλο παράνομα;

Σταύρου: Ναι ήταν παράνομο, αλλά ήξερα ότι μπορούσα να βρω από το κόμμα. Ο ίδιος [ο Σαχινίδης] δε οπλοφορούσε. Ο Κασάπης μου είπε «γκάζι, πιπέρι ή κανονικό»; Λέω κανονικό δεν ήθελα να σκοτώσω κανένα, αλλά να προστατευθώ. Του έδωσα 250 ευρώ και το πήρα. Το είχα στο αυτοκίνητο, δεν το είχα πάνω μου.

Πρόεδρος: Ο Σαχινίδης μπορούσε να μεσολαβήσει να πάρετε όπλο χωρίς άδεια;

Σταύρου: Μου είπε «μίλα με αυτόνα».

Πρόεδρος: Χωρίς να τεθεί θέμα ότι «μπορείς να πάρεις;»

Σταύρου: Εννοείτε χωρίς άδεια, ναι, σαφώς, εγώ μπορεί να είμαι ψυχασθενής.

Πρόεδρος: Και πλείστες άλλες περιπτώσεις. Μόνο κατ’ εξαίρεση φέρει κάποιος όπλο.

Σταύρου: Όπως είχα πάρει και στα γραφεία της Κρύας Βρύσης σπρέι πιπεριού. Μου είχε κάνει εντύπωση γιατί τα είχαν εκεί. Δηλαδή έπαιρνα τον «Αγώνα» [σ: το «Ο Αγών μου»], έπαιρνα κι ένα σπρέι πιπεριού.

Πρόεδρος: Εσείς είπατε ότι γνωρίζατε ότι συνέβαιναν πράξεις βίας.

Σταύρου: Ναι αλλά πριν κατέβω στην Αθήνα, γνώριζα αλλά πίστευα ότι ήταν περιθωριακό κομμάτι. Δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας όμως.

Πρόεδρος: Λέτε ότι «Δεν είχα αποκτήσει τις συνήθειες όπως ρολόγια, και μεταγιόν»;

Σταύρου: Ναι, υπάρχουν κάμερες-μεταγιόν, ρολόγια-κάμερες, και ζώνη ακόμα. Κάπως έτσι εικάζω βιντεοσκοπήθηκε ο Μπαλτάκος. Δεν λέω ότι φορούσε ο Κασιδιάρης.

Πρόεδρος: Τι έγινε στις 19 Ιουλίου;

Σταύρου: Είχα εκμυστηρευθεί σε έναν άνθρωπο αυτά που συνέβαιναν και μου είπε «Μην διανοηθείς να φύγεις από εκεί.» Με απέτρεψε. Δεν θέλω να τον κατονομάσω. Για λόγους ασφαλείας. Τακτικό θαμώνα των γραφείων της Κρύας Βρύσης, τώρα έχει φύγει.

Πρόεδρος: Σε υποθέσεις που μας έχουν απασχολήσει, το ΠΑΜΕ, οι αλιεργάτες, ο Φύσσας, τι [εμπλοκή] είχε ο αρχηγός, ο Μιχαλολιάκος;

Σταύρου: Όπως ανέφερα, υπάρχει ιεραρχία και συγκεκριμένη δομή. Στο πλαίσιο αυτό, το νόημα είναι ότι ο αρχηγός ορίζει το πολιτικό συμβούλιο, μετά τους περιφερειάρχες. Ο Τσακίρης π.χ. δεν θα διορίσει κάποιον αν θεωρεί ότι δεν έχει τα χαρακτηριστικά που του έχει πει ο Μιχαλολιάκος. Η έννοια της εποπτείας, ότι τα μέλη κάνουν επιλογές με την αίσθηση ότι ακολουθούν το γενικό περίγραμμα εντολών που έχει δώσει ο Μιχαλολιάκος. Και για τις ενέργειες.

Πρόεδρος: Εγώ αναφέρθηκα σε 3 συγκεκριμένες ενέργειες.

Σταύρου: Για να υπάρχει γνώση θα πρέπει να έχω ακούσει τον Μιχαλολιάκο να τηλεφωνεί στο Λαγό να κάνει αυτό. Η εκτίμησή μου είναι ασφαλώς ναι. Υπάρχει εποπτεία. Δίνω εντολή να γίνει κάτι.

Πρόεδρος: Τι όμως;

Σταύρου: Τι εννοείτε; Δολοφονία; Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Όμως η εκτίμησή μου λέει ότι π.χ. ο Λαγός αν γίνει κάτι στη Νίκαια, και αυτό θα πάρει έκταση στα Μέσα, αν αυτό πιστεύει ότι θα πάρει έκταση, χωρίς να αρέσει στον αρχηγό, δε θα το κάνει. Γιατί αλλιώς θα του πει «γιατί το έκανες, μας εκθέτεις στα μίντια, μας λένε τραμπούκους.» αλλά δεν το έχω ακούσει εγώ, θα είναι ψέμα να το πω.

Πρόεδρος: Για τον αρχηγό τι άλλο;

Σταύρου: Ο αρχηγός είναι το ανώτερο πρόσωπο στη ΧΑ, η … φωνή του Αίματος. Ο Φύρερ παράγει δίκαιο, όπως είχε πει ο Καρλ Σμιθ. Το πρόσωπο του αρχηγού θεωρείται απαραβίαστο, αποκτά μεταφυσικές διαστάσεις, ενσαρκώνει το Έθνος. Όπως είχε πει ο Ρούντολφ Ες, «το κόμμα είναι ο Χίτλερ». Το ίδιο είναι και για εμάς. Αυτή η σχέση είναι κομμάτι του εθνικοσοσιαλιστικού χαρακτήρα του κόμματος. Εγώ στη ΧΑ μπήκα ακριβώς επειδή ήταν ναζιστική οργάνωση. Θα τολμήσεις να πεις ότι αυτό που είπε ο αρχηγός είναι λάθος;

Πρόεδρος: Έχουμε ένα κείμενο ομιλίας δικής σας στη δικογραφία;

Σταύρου: Ήταν παρόντες, ο Ματθαιόπουλος και άλλοι. Μιλούσα για ταύτιση του κράτους με το κόμμα.

Πρόεδρος: Για τον Ηρακλή που λέτε;

Σταύρου: Αναφερόμενος στο Kampfzeit, είχαμε πει ότι τα άτομα που στέκονται στο δρόμο μας, όπως αναρχικοί, οι αριστεροί, τα κεφάλια τους … όπως έκανε ακριβώς ο Χίτλερ. Δεν είναι ακροδεξιό κόμμα η ΧΑ, ούτε νεοναζιστικό. Είναι εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα.

Πρόεδρος: Αντέδρασε κάποιος από τους παρόντες;

Σταύρου: Να αντιδράσει κάποιος που προπαγανδίζω τις απόψεις του κόμματος; Ούτε για αστείο. Αναρτήθηκε στο σάιτ της ΧΑ για λίγο. Μετά όταν έφυγα, με έβγαλαν ψυχοπαθή και έλεγαν δεν ότι δεν βάζουμε εμείς το σάιτ. Τόσο η ομιλία μου αυτή, όπως κι άλλα, ήταν αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΧΑ. Τώρα τα έχουν κατεβάσει από την κεντρική ιστοσελίδα.

Πρόεδρος: Σας έβγαλαν ψυχασθενή;

Σταύρου: Ναι το έγραψαν στο σάιτ. Κατέθεσα 4/6/14 κι ένα 10ημερο μετά στο σάιτ τους με έβγαλαν ψυχασθενή. Για πρώτη φορά τότε. Ήμουν υγιής για τη ΧΑ μέχρι το 2014, και μετά ήμουν ψυχασθενής. Αν ξαναγυρίσω θα είμαι πάλι ψυχικά υγιής. Αντίστοιχες διαδόσεις έχουν γίνει και για άλλα μέλη της ΧΑ, ήταν επιφανή στελέχη. Όπως για τον Μπίμπο των Ιωανννίνων, μας είπε ο Παππάς να τον λέμε ρουφιάνο. Όπως και για τον Περίανδρο, από εκεί που το 2006 ήταν ήρωας ο Περίανδρος, μετά ο Περίανδρος ήταν προδότης.

Πρόεδρος: Λέτε ότι υπάρχει προσπάθεια συκοφάντησης από τον Αύγουστο του 2012, που είχε σχετική άνωθεν εντολή;

Σταύρου: Κάποια άτομα από την περιοχή της Πιερίας, όπως ο κύριος Χρυσομάλλης, που δεν είχαν πάρει ψήφους και ήθελαν να εκλεγούν μελλοντικά. Άνθρωποι που είχαν θέση μέσα στο κόμμα, όπως ο κύριος Τσακίρης, που είχα γράψει ότι θα ήταν υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Θεωρώ ότι ήταν εντολή του Μιχαλολιάκου. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι ήμουν ο τέλειος υποψήφιος, αλλά ήμουν ο μόνος που μπορούσα να αρθρώσω πολιτικό λόγο από την Ημαθία. Ωστόσο δεν άκουσα τον Μιχαλολιάκο να δίνει εντολή. Δεν ήμουν δίπλα του.

Πρόεδρος: Είπατε για τις ομάδες ασφαλείας, για την ενδυμασία και το βηματισμό.

Σταύρου: Για τους ίδιους ότι είμαστε ένα σώμα, ένα άγημα, πάμε με τα ίδια ρούχα και βηματισμό. Και για τους έξω, ότι δεν είμαστε παρτάλια, είμαστε οργανωμένοι και σοβαροί.. Όχι όπως το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Και [για να δείξουμε] στους αντιπάλους, ότι είμαστε οργανωμένοι.

Πρόεδρος: Από πότε;

Σταύρου: Το 2012, μου είχε έρθει ένα μέιλ από τον Τσακίρη, «φοράμε όλοι τζόκεϊ, στρατιωτικά παντελόνια, μπλουζάκια».» Όχι από κάποιον τυχαίο, από τον Τσακίρη, δεν αφορούσε μόνο την τοπική οργάνωση, όπως φάνηκε. Ανάλογες εντολές δίνονταν σε όλη την επικράτεια. Όχι παντού, όπου υπάρχει δύναμη. Γιατί να κατεβάσεις 3 άτομα έτσι, είναι αστείο.

Πρόεδρος: Ο Τσακίρης πού βρίσκεται τώρα;

Σταύρου: Από την 1/12 δεν έχω καμία γνώση. Δεν ξέρω τίποτα για αυτόν, μόνο ότι κατέβηκε υποψήφιος και τώρα είναι περιφερειάρχης. Όχι πού μένει.

Πρόεδρος: [Γνωρίζετε] Την κατηγορία που αντιμετωπίζει η ΧΑ;

Σταύρου: Εγκληματική οργάνωση 187

Πρόεδρος: Είστε δικηγόρος, γνωρίζετε την αντικειμενική υπόσταση. Τι γνώμη έχετε;

Σταύρου: Δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας.

Εισαγγελέας: Γραφεία της ΧΑ στη Βέροια υπήρχαν;

Σταύρου: Στη Βέροια πρώτη φορά το 2017. Συστεγάζονταν με την Πέλλα στη Κρύα Βρύση. Είχαν ανοίξει κάποια γραφεία, όχι στη Βέροια, σε ένα χωριό.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι δεν έχετε καμία σχέση με τον Τσακίρη. Γιατί κατέβασαν εσάς και όχι τον Τσακίρη;

Σταύρου: Κατέβηκε και βγήκε εκτός, στη Θεσσαλονίκη.

Εισαγγελέας: Έχετε καταθέσει αγωγή και μήνυση;

Σταύρου: Ναι αγωγή. Απορρίφθηκε λόγω έλλειψης παθητ. νομιμοποίησης Κασιδιάρη & Μιχαλολιάκου. Έχω κάνει έφεση. Ποινικά, τώρα μου ήρθε η μήνυση.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι είχατε ακροδεξιές αντιλήψεις στο Λύκειο.

Σταύρου: Από μόνος μου διάβαζα. Προς το τέλος της Γ’ λυκείου είχα κατασταλάξει ότι θέλω να βρω έναν φορέα εθνικοσοσιαλιστικό.

Εισαγγελέας: Αυτά τα σεμινάρια, τα περνούσαν όλοι ή γινόταν επιλογή;

Σταύρου: Όλοι. Η επιλογή που ρωτάτε γινόταν στο προηγούμενο στάδιο. Αν βέβαια πατούσα μια φορά το μήνα, βεβαίως δεν θα τελείωνα τους πυρήνες. Τα σεμινάρια γίνονταν κάθε Τετάρτη, όταν τα γραφεία ήταν κλειστά.

Εισαγγελέας: Διαφορά μέλους και υποστηρικτή;

Σταύρου: Ναι, ο υποστηρικτής καλούνταν να έρθει σε κάποια ομιλία. Υπήρχε κατάσταση υποστηρικτών και μελών. Στις ενέργειες λάμβαναν μέρος και υποστηρικτές. Τα μέλη ήταν πολύ λίγα πανελλαδικά.

Εισαγγελέας: Το διάστημα που ήσαστε μέλος και υποψήφιος βουλευτής, ήρθατε ποτέ σε επαφή με τον Μιχαλολιάκο;

Σταύρου: Το 2008 είχα και φωτογραφία με τον Μιχαλολιάκο. Είχε έρθει και για μια ομιλία στη Θεσσαλονίκη και μετά είχαμε πάει για σουβλάκια 5-6 άτομα και του συστήθηκα.

Εισαγγελέας: Ο στόχος της ΧΑ ποιος είναι ;

Σταύρου: Η δημιουργία ενός εθνικοσοσιαλιστικού κράτους. Το είχε πει ο Κασιδιάρης, «Να συγκεντρώσουμε 180 βουλευτές και να αλλάξουμε διατάξεις του Συντάγματος.»

Εισαγγελέας: Και η βία;

Σταύρου: Αν οι αναρχικοί μας εμποδίζουν σε μια ενέργειά μας, θα χρησιμοποιούσαμε και αυτό.

Εισαγγελέας: Σας υποχρέωναν να έχετε όπλα;

Σταύρου: Όχι εμένα, όχι.

Ερώτηση της Εισαγγελίας σχετικά με την ηγεσία.

Σταύρου: Μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, είχε γίνει συμπλοκή μεταξύ χρυσαυγιτών και αναρχικών. Νομίζω Σάββατο 10 Ιουνίου 2012. Περάσαμε από στέκια του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ματαιώθηκε η εκδήλωση. Φεύγοντας, στα γραφεία της Κρύας Βρύσης, αποφασίσαμε μετά από 3 ώρες να ξαναπάμε, και με πιο γεροδεμένα άτομα, αν μας επιτεθούν. Όταν λάβαμε την απόφαση, ο Σαχινίδης με τον Ηλιόπουλο, μπήκαν στο δωμάτιο και πήραν τηλέφωνο και μίλησαν με κάποιον από την Αθήνα για να πάμε σε ένα καφενείο, που το είχε ο Βραχνής, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, πατέρας ενός επικεφαλής των αναρχικών. Πήραμε ξύλα που είχαν στο τέλος σημαίες. Εγώ ήμουν έξω και μοίραζα φυλλάδια, ο Σαχινίδης και Τολιόπουλος και κάποιοι άλλοι που δε θυμάμαι. Και του σπάσαμε το μαγαζί.

Εισαγγελέας: Οι επιθέσεις κατά μεταναστών τι ώρα γίνονταν;

Σταύρου: Δεν ξέρω.

Εισαγγελέας: Εσείς τι ώρα πήγατε στο μαγαζί;

Σταύρου: Μεσημέρι γινόταν.

Εισαγγελέας: Για την υπόθεση του Φύσσα, ήσασταν εν ενεργεία [μέλος];

Σταύρου: Δεν ξέρω κάτι για τέτοιο. Δεν το είχα ακούσει το όνομα. Κι εγώ είχα στοχοποιήσει ανθρώπους από την περιοχή μου. Εικάζω αν είχε αναπτύξει έντονη αντιφασιστική δράση, θεωρώ ότι θα είχε στοχοποιηθεί από τους τοπικούς.

Εισαγγελέας: Υπήρξε εντολή από την ηγεσία για τον Φύσσα;

Σταύρου: Όπως είπα και προηγουμένως δεν άκουσα, για να γνωρίζω. Εκτιμώ πως ήταν ενήμερος. [ο Μιχαλολιάκος]

Εισαγγελέας: Τον Ρουπακιά τον γνωρίζετε;

Σταύρου: Μου τον είχε συστήσει ο Θωμάς ο Μπαρέκας, «Από εδώ συναγωνιστής σου από τη Νίκαια».

Εισαγγελέας: Αν ενεργήσουν ομαδικά κάποιοι τι γίνεται;

Σταύρου: Αν ενεργήσουν με την εντολή κάποιου ανώτερου, δεν έχουν συνέπειες. Στην Δράμα που χτύπησε ένας 2 γυναίκες βορειοηπειρώτισσες, διαγράφηκε. Ο Λαγός που επιτέθηκε στο «Συνεργείο» δεν διαγράφηκε, είχε άκρες.

Εισαγγελέας: Αν γινόταν μια επίθεση στην ΧΑ, γινόταν μηνύσεις;

Σταύρου: Γίνονταν, αλλά ήταν θέμα να δοθεί η απάντηση στο δρόμο.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι σας διέβαλαν ;

Σταύρου: Nαι έλεγαν πχ «Δείτε τον Σταύρου που σας έλεγε για το σάπιο πολιτικό σύστημα και τώρα κάνει ζωάρα στην Αθήνα». Στόχευαν σε ανθρώπους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Εισαγγελέας: Ήσασταν στο Εφετείο τον Ιούλιο του 2014;

Σταύρου: Ναι αφού πήγαινα στη Βουλή αυτή ήταν η δουλειά μου, αφού είχαμε πάρει εντολή, με τη σύζυγό μου ήμουν μαζί, μαζί φεύγαμε από τη Βουλή.

Εισαγγελέας: Λέτε ότι πηγαίνατε στη Βουλή και προσποιούσασταν καταρρακωμένη ψυχολογία;

Σταύρου: Ναι, ας πούμε μου έλεγε ο Δημητρακόπουλος «Έφερε ο Λαγός 10 ερωτήσεις» και του έλεγα «Βαριέμαι κάντες εσύ. Θα μπω στο φέισμπουκ». Ή ερχόταν ο αρχηγός και έπρεπε να είμαστε με γραβάτα και κοστούμι. Και μου λέει ο Δημητρακόπουλος «Έρχεται ο αρχηγός» και λέω «Στ’ αρχίδια μου».

Εισαγγελέας: Για μια κυρία που είχατε συνευρεθεί;

Σταύρου: Ήταν μια που μου είχε γνωρίσει ο Ματθαιόπουλος κι είχαμε συνευρεθεί μερικές φορές. Μετά παντρεύτηκα τη γυναίκα μου. Αλλά χρησιμοποιούσα αυτό σαν πρόσχημα στις επίμονες ερωτήσεις της συζύγου μου και του Ράδη. Ο Τολιόπουλος με είχε επηρεάσει.

Εισαγγελέας: Η δολοφονία του Φύσσα τι ρόλο έπαιξε στην αποχώρηση σας;

Σταύρου: Καμία δεν είχε σχέση με την αποχώρησή μου.

Εισαγγελέας: Για κάποιον Άγγ. Ιωάννου;

Σταύρου: Ήμασταν συμφοιτητές, πηγαίναμε για καφέ. Το 2006 είχε σκοτωθεί ένας Νιγηριανός μικροπωλητής που τον κυνήγησε αστυνομία. Και τότε είχε γεμίσει από αντιεξουσιαστές η Νομική με αφίσες με φωτογραφίες αυτού και εγώ με τον Άγγελο πήγαμε το βράδυ και ζωγραφίσαμε σβάστικες. Είχαμε κοινά βιώματα ως χρυσαυγίτες.

Εισαγγελέας: Από τότε που αποχωρήσατε δέχεστε απειλές;

Σταύρου: Κάποια τηλεφωνήματα, το ένα το σήκωσε η μητέρα μου. Μπορεί να βγω και να μου πει κάποιος «ρουφιάνε», «προδότη».

Εισαγγελέας: Για κάποιον στην κηδεία της μαμάς σας;

Σταύρου: Nαι ο Σιδηρόπουλος, έχει ψητοπωλείο στη Βέροια, το Ελλάς, ο άνθρωπος αυτός μέσα στο σαλόνι, λέει «τα συλλυπητήρια του κόμματος προδότη, θα σε προσέχουμε». Εκείνο το σημείο ήταν που σκεφτόμουν να πάω να καταθέσω.

Εισαγγελέας: Για τον Κασάπη, τον ξαναείδατε;

Σταύρου: Όχι, αμφιβάλλω και αν λέγεται Κασαπής, δεν τον ξαναείδα από τότε.

Εισαγγελέας: Τι προσκομίσατε από στοιχεία, πέρα από το όπλο και τον Η/Υ;

Σταύρου: Μιλούσα με πρόσωπα της ΧΑ, πήγαινα στο Μπρίστολ, σε καφετέρια της ΧΑ και μιλούσα με ανθρώπους.

Σύνεδρος: Το περιεχόμενο του όρκου το θυμάστε;

Σταύρου: Όχι, ο Τσακίρης έκανε την ανάγνωση του και εμείς ορκιζόμασταν πίστη στο κόμμα.

Ερωτήσεις συνέδρου για τον Μιχαλολιάκο.

Σταύρου: Για όσο καιρό ήμουν στη Βουλή μόνο μια φορά βρέθηκα στο ίδιο γραφείο με τον Μιχαλολιάκο. Ήταν πολύ δύσκολο.

Σύνεδρος: Αν ανέλαβαν την ευθύνη για τον Φύσσα;

Σταύρου: Την πολιτική ευθύνη, μόνο εκλογικές συνέπειες έχει.

Αναπληρωτής Εισαγγελεας: Για το αίσθημα ατιμωρησίας;

Σταύρου: Ναι, λειτουργείς πιο ελεύθερα χωρίς το φόβο των συνεπειών.

Αναπλ. Εισαγγελέας: [Για την] ύφεση των ενεργειών;

Σταύρου: Μετά τον Δεκέμβριο δεν παρακολουθώ τίποτα. Διαβάζω ότι η εκδήλωση των Ιμίων είχε πολύ λιγότερο κόσμο.

Αναπλ. Εισαγγελέας: Είπατε ότι «ήξερα ότι είναι ναζιστική οργάνωση», Τι αντίθετο είδατε και θελήσατε να φύγατε;

Σταύρου: Δεν άλλαξα ιδέες. Ένα σημείο και μόνο. Από εκεί που κάθεσαι σε ένα γραφείο και ακούς το χ και ψ και «κάναμε αυτό σε δυο Αλβανούς».

Αναπλ. Εισαγγελέας: Αυτό τί αντίθετο έχει με ναζιστική ιδεολογία;

Σταύρου: Κάτι έσπασε μέσα μου, όταν το είδα σε κεντρικό επίπεδο. Ήταν μια λανθασμένη δική μου εντύπωση.

Αναπλ. Εισαγγελέας: Ναι αλλά η βία είναι καθοριστικό…

Πρόεδρος: Συνεχίστε.

Αναπλ. Εισαγγελέας: Τι τους πείραζε αν φεύγατε; Κατάρχην η λέξη αρχηγός υπήρχε;

Σταύρου: Ναι, όχι καταστατικά αλλά, αν ήθελα να πω «έρχεται ο Μιχαλολιάκος», θα έλεγα «ο αρχηγός», όχι «ο γενικός γραμματέας».

Αναπλ. Εισαγγελέας: Και γιατί δεν ήθελαν να φύγετε;

Σταύρου: Αυτό ρωτήστε αυτούς. Δεν υπήρχαν πολλά άτομα για να δουλέψουν στη Βουλή.

Αναπλ. Εισαγγελέας: Πήρατε αποζημίωση όταν φύγατε;

Σταύρου: Φυσικά, έτσι προβλέπεται. Έφυγα το Δεκέμβριο του 2013, το ανακοίνωσα στο Δημητρακόπουλο, Ζωγράφο, Τσάγκα και τους λέω «κύριοι, εγώ φεύγω». Ήταν το τελευταίο που σκέφτηκα. Και μετά με πήραν τηλέφωνο, «πώς θα το κάνουμε, παραίτηση ή αποζημίωση;» και είπα «κάντο όπως θες». Μου έβαλαν αποζημίωση. Δεν ήταν χρήματα της ΧΑ.

Αναπλ.Εισαγγελέας: Πού ήσασταν το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα;

Σταύρου: Στο σπίτι μου, δεν ενημερώθηκα εκείνο το βράδυ. Πήγα την επόμενη μέρα στη Βουλή, ότι ένας δικός μας έφαγε έναν αναρχικό. Από τον Γιάννη Ηλιόπουλο. Είδα μια ανακοίνωση που αναφερόταν στο ζήτημα αυτό, που αναφερόταν ότι «εμείς δεν ξέρουμε, είναι οπαδικά». Δεν ασχολήθηκα περισσότερο, αν είναι δικός μας, στο συμβούλιο. Επικρατούσε μια ανησυχία, μια βουβαμάρα. Δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα, του νομικού τμήματος. Προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε σα να μην τρέχει τίποτα.

Αναπλ.Εισαγγελέας: Για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα;

Σταύρου: Δεν υπήρχε διάθεση για αστεία. Υπήρχε αμηχανία. Λογικά όπως και εγώ δεχόμουν τηλεφωνήματα από τη Βέροια, έτσι και ο κύριος Τσάγκας από Ιωάννινα.

Αναπλ.Εισαγγελέας.: Δίνατε χρήματα;

Σταύρου: 20€ δίναμε το μήνα. Στην πράξη και οι υποστηρικτές έδιναν. Ο Σαχινίδης έτσι μας είχε πει ότι συντηρούνταν τα γραφεία. Και ο τοπικός βουλευτής σε άλλες περιοχές έδινε, εμείς δεν είχαμε τοπικό βουλευτή. Μετά το 2012 εγώ έδινα περισσότερα.

Αναπλ.Εισαγγελέας.: Ενέργεια της ΧΑ που να έγινε με εντολή του αρχηγού, περιφερειάρχη, πυρηνάρχη;

Σταύρου: Έχω τη βεβαιότητα ότι το περιστατικό που έγινε στη Βέροια είχε την έγκριση του ανωτέρου του κυρίου Σαχινίδη.

Αναπλ.Εισαγγελέας : Ποιου μέλους του τοπικού συμβουλίου, του γενικού γραμματέα;

Σταύρου: Δεν ξέρω με ποιον μίλησε. Η μόνη ενέργεια που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι αυτή. Εκτίμηση με βάση τη δομή που γνωρίζω.

Σύνεδρος εκ δεξιών: Δώσατε συνέντευξη για τη συκοφαντική δυσφήμιση;

Σταύρου: Στο Μέγκα ναι.

Σύνεδρος: Στην ερώτηση αν η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση τι είχατε απαντήσει;

Σταύρου: Είχα πει συμμορία δολοφόνων ως προς το πρόσωπό μου.

Σύνεδρος: Για ποιο λόγο φύγατε τελικά ;

Σταύρου: Ο δεσμός μου με το κόμμα άρχισε να σπάει όταν ήμουν στην Αθήνα, η στάση κεντρικών στελεχών για εγκληματικές ενέργειες. Ότι πλέον δεν έχω να κάνω με ανθρώπους περιθωριακούς, αλλά με άτομα που παίρνουν εντολές.

Σύνεδρος: Γιατί είναι δύσκολο να φύγεις από το κόμμα;

Σταύρου: Για τις απειλές, ο Ματθαιόπουλος σας είπα τι μου είπε.

Σύνεδρος: Αφού και άλλοι έχουν φύγει, ο κ. Μπούκουρας, ο κ Κουκούτσης;

Σταύρου: Αν πάθαινε κάτι ο κύριος Μπούκουρας θα στρέφονταν οι υποψίες.

Σύνεδρος: Τώρα έχετε τις ίδιες ιδέες;

Σταύρου: Όχι τώρα έχουν περάσει τρία χρόνια, τώρα είμαι ακροδεξιός.

Αίτημα της υπεράσπισης από Μιχαλόλια Τάκη: Να κληθεί ο Τολιόπουλος να καταθέσει κατ’ αντιπαράσταση με τον μάρτυρα Σταύρου, γιατί έχει πει ασύστολα ψεύδη.

Εισαγγελέας: Ο Τολιόπουλος είναι μάρτυρας υπεράσπισης δεν μπορούμε να καταστρατηγήσουμε τη δικονομία. Είναι τα αναγνωστέα και μετά η υπεράσπιση.

Μιχαλόλιας: Να το ζητήσετε εσείς

Εισαγγελέας: Να τον καλέσω ως πολιτική αγωγή;

Καμπαγιάννης: Συντασσόμαστε.

Εισαγγελέας: θα το δούμε

Συνέχεια της διαδικασίας με ερωτήσεις από την πολιτική αγωγή.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Σας ρώτησε και ο κ. Αν.Εισαγγελέας. για την επόμενη μέρα της δολοφονίας του Φύσσα, πήγατε εσείς στη Βουλή;

Σταύρου: Ναι.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: θυμάστε αν μίλησε ο κ. Αρβανίτης για το θέμα αυτό;

Σταύρου: Δε μπορώ να απαντήσω, εγώ ήμουν στο 125 γραφείο όχι στο 124 που ήταν ο κ. Αρβανίτης.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Οι δηλώσεις των βουλευτών εκφράζουν το κόμμα ή προσωπική άποψη;

Σταύρου: Ασφαλώς εκφράζουν το κόμμα, αλλιώς θα διαγραφόταν. Άλλωστε είχε ανέβει στην ιστοσελίδα ότι οφειλόταν σε οπαδικούς λόγους.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Για τον Ρουπακιά, τον γνωρίσατε στον Πειραιά;

Σταύρου: Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2012.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Ήταν ένα περαστικό άτομο;

Σταύρου: Όχι δε θα ήταν περαστικό άτομο εκεί.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Είπατε ότι ορκιστήκατε στις 21/12/2011 τι ώρα;

Σταύρου: Το πρωί την ώρα που έβγαινε έξω ο ήλιος , μπροστά στον κύριο Τσακίρη.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Ένας που ορκίζεται μπροστά στο άλλον είναι ανώτερος ή κατώτερος;

Σταύρου: Μπροστά σε ανώτερο προφανώς, ο κύριος Τσακίρης είναι μέλος του πολιτικού συμβουλίου.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Επειδή στη Νέδα έχουν πει ότι δεν ήταν ανώτεροι.

Πρόεδρος : Όταν ορκιστήκατε ήταν άλλοι παρόντες εκτός από υποψηφίους [μέλη];

Σταύρου: Όχι, εμείς οι έξι και ο Τσακίρης.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Θα μπορούσε να είναι κάποιος περαστικός στην ορκωμοσία;

Σταύρου: Όχι βέβαια.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Τον όρκο τον θυμάστε;

Πρόεδρος: Ρωτήθηκε και προηγουμένως, δε θυμάται.

Σταύρου: Έμοιαζε με τον όρκο του Αθηναίου οπλίτη.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Την επόμενη μέρα από την επίθεση με το ΠΑΜΕ τι περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπήρχε;

Σταύρου: Δεν υπήρχε κάποια διαφορά. Έγινε η επίθεση στο Πέραμα, χτυπήσαμε κόσμο. Τι το περίεργο. Δε με ενδιέφερε.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Υπήρξε κατάθεση εδώ ότι υπήρχε ανακοίνωση από τη ΧΑ που διέψευδε την επίθεση και έλεγε και ότι είστε συκοφάντες.

Σταύρου: Δεν μπορώ να απαντήσω αν δεν ακούω την ερώτηση και ακούω παρεμβολές από την άλλη πλευρά [ενν. συνηγόρους υπεράσπισης].

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Το ερώτημα που σας κάνω, βγήκαν την επόμενη μέρα και είπαν ότι «δεν ήμασταν εμείς». Πώς λειτουργούσε αυτή η διάψευση;

Σταύρου: Σε επίπεδο ψηφοφόρων, θα δημιουργούσε μια άσχημη εικόνα. Είχα ακούσει απ’τον κ.Αρβανίτη ότι [ο Ρουπακιάς] ήταν μέλος του ΚΚΕ και πίσω ήταν οι Σιωνιστές και οι Εβραίοι. Να περπατάει μες στη Βουλή και λέει κάτι παρανοϊκά πράγματα.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Ως προς την εντολή [για τέτοιες ενέργειες];

Σταύρου: «Όσο είστε μέλος, μην αγχώνεστε».

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Το συμβούλιο της τοπικής οργάνωσης πρέπει να ακολουθεί τις εντολές της κεντρικής ηγεσίας;

Σταύρου: Ναι στα γραφεία της ΧΑ, εγκύκλιο σχετική.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Το μέλος μια Τ.Ο. της Χ.Α., ποιος αποφασίζει να γίνει μέλος σε μία τοπική οργάνωση;

Σταύρου: Πρέπει να σε προτείνει κάποιος που είναι ήδη μέλος.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Ποιος αποφασίζει, εγκρίνει την πρόταση;

Σταύρου: Δεν μπορώ να απαντήσω έτσι που με ρωτάτε. Μόνο για μένα μπορώ να απαντήσω. Εμένα μου προτάθηκε από τον Καρανικόπουλο για λογαριασμό του Ματθαιόπουλου.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Η τοπική οργάνωση από ποιους διοικείται;

Σταύρου: Από το 5μελές.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Από ποιον αποφασίζεται ποιος θα γίνει μέλος;

Σταύρου: Δεν το γνωρίζω.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Υπάρχουν σε έγγραφα, σε εγκυκλίους του κόμματος αναφορές για αρχή του ενός;

Σταύρου: Ναι, ειδικά παλιότερα, που δεν είχε το άγχος της κοινοβουλευτικής εκπροσωπήσης, διατυπώνονται οι απόψεις για Φύρερ, που σιγά σιγά απαλύνονται.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Για τη μεταφυσική έννοια του Αρχηγού, υπάρχει αυτή η έκφραση σε εγκυκλίους που απευθύνονται σε μέλη;

Σταύρου: Σε ένα έγγραφο στο γραφείο του Τσακίρη. Μόνο αυτό.

Παπαδέλλης: Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι να το έχουμε;

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: 44032. Έγγραφα όπου αναφέρεται ως «πολιτικός απελευθερωτικός στρατός»;

Σταύρου: Μόνο προφορικά από τον Παππά, όχι γραπτό.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Έγγραφο που να έχει τίτλο «Κύκλος της ΧΑ, εσωτερικός κώδικας»;

Σταύρου: Όχι.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Έγγραφο: «Εσωτερική πράξη Πρωτεσίλαος»;

Σταύρου: Όχι.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Είπατε για το μιγά;

Σταύρου: Είναι βιολογικό εξάμβλωμα.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Έγγραφο για αυτό;

Σταύρου: Δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Για την αναφορά σε «λαϊκό εθνικισμό»;

Σταύρου: Στους πυρήνες όταν αναφερόμαστε να χρησιμοποιούμε αυτή τη φράση [θυμάμαι] ναι, στην εφημερίδα δεν το έχω δει.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Αν το 2011 έχει γραφτεί άρθρο;

Σταύρου: Από τον Κασιδιάρη για τον Χίτλερ.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Πότε θυμάστε; 20 Απριλίου;

Σταύρου: Τα γενέθλια του Χίτλερ. Κόβαμε τούρτα.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Το ψευδώνυμο Μάστορας;

Σταύρου: Ναι είναι ο κύριος Μισιάκας θεωρείται ο πνευματικός της ΧΑ ας πούμε, γράφει στη ΧΑ, εκφράζει απόψεις της ηγεσίας.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Ο όρος «Νέο Κράτος» πότε χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά;

Σταύρου: Δε θυμάμαι.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Είπατε ότι υπήρχε στην εφημερίδα της ΧΑ για το 2007 εξώφυλλο;

Σταύρου: Ο Χίτλερ με τον υπασπιστή του, Λίνκε.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Είναι αυτό; [Το επιδεικινύει]

Σταύρου: Ναι, το έχω προσκομίσει.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Για τον Περίανδρο, θυμάστε για τι καταδικάστηκε;

Σταύρου: Για την επίθεση σε ένα φοιτητή, τον Κουσουρή, στα δικαστήρια.

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Ξέρετε αν είπε αν τον έχουν βάλει άλλοι;

Σταύρου: Ναι, είπε ότι «στην υπόθεση αυτή έπρεπε να είναι μαζί μου και άλλοι».

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος: Υπάρχει ιδεολογική διακήρυξη της ΧΑ;

Σταύρου: Ναι, νομίζω ότι μου την είχαν δώσει όταν ήμουν στους πυρήνες.

Αντανασιώτης: Είπατε για τα γεγονότα της Πάρου, που πρωταγωνίστησαν ΧΑυγίτες, ότι βγήκαν από τις γραμμές των ΜΑΤ;

Σταύρου: Ναι, αυτό διάβασα. Και είπε μετά ο Μίχος «τους γαμήσαμε».

Αντανασιώτης: Πως το ερμηνεύετε;

Σταύρου: Αν είναι αληθές, ότι υποκρύπτει μια συνεργασία ΜΑΤ με ΧΑυγίτες.

Αντανασιώτης: Λέτε στις ανακρίτριες για διείσδυση στην αστυνομία. Έχει επιτευχθεί αυτή η διείσδυση;

Σταύρου: Αισθανόμασταν άνετα και μια οικειότητα. Με την έννοια ότι δεν πρόκειται να μας κάνουν τίποτα οι μπάτσοι. Ένα σημαντικό κομμάτι εμφορούνταν από τις απόψεις της ΧΑ. Και κάποιοι δεν έμεναν μόνο σε αυτό. Π.χ. ο κύριος Ράδης, μας φιλοξενούσε εμένα κ τον Τολιόπουλο και κάναμε συζητήσεις για τη Βουλή που δε τις κάνεις μπροστά σε κάποιον που δεν εμπιστεύεσαι.

Σαπουντζάκης: Είπατε ότι ο όρκος, με τη σημαία πίσω του Γ’ Ράιχ, συνάδει με τον εθνικισμό;

Σταύρου: Πάνω απ’ όλα για τη ΧΑ είναι η ιδέα του εθνικοσοσιαλισμού. Η ΧΑ θεωρεί ότι δε φέρει ευθύνη ο εθνικοσοσιαλισμός για τα εγκλήματα που έκανε, αλλά στρατηγοί συγκεκριμένοι. Δεν ονομάζεται εθνικισμός αυτό.

Σαπουντζάκης Αυτή η δήλωση του Μιχαλολιάκου, ότι παίρνει την πολιτική ευθύνη, αυτό σημαίνει επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία;

Σταύρου: Όπως εγώ το εισέπραξα, είναι ότι κατανοούμε ότι φέρουμε ευθύνη ότι κάποιος δικός μας άνθρωπος διέπραξε αυτή την πράξη.

Σαπουντζάκης: Ο Κουκούτσης σάς απείλησε και είπε «δεν θα είναι πιο σοφή επιλογή», ο Ματθαιόπουλος «να προσέχεις…», τις εκλάβατε ως απειλές;

Σταύρου: Ασφαλώς.

Σαπουντζάκης: Θα μπορούσατε να χάσετε και τη ζωή σας;

Σταύρου: Ασφαλώς, δεν έχει δολοφονηθεί κάποιο μέλος της ΧΑ. Ότι μπορεί να χτυπηθώ σοβαρά.

Σαπουντζάκης: Βρίσκετε πρακτικά κάποια διαφορά μεταξύ του τάγματος εφόδου και της ομάδας ασφαλείας;

Σταύρου: Πρακτικά όχι.

Σαπουντζάκης: Υπάρχει καμία σκωπτική αναφορά στον χριστιανισμό;

Σταύρου: «Ιουδαιοχριστιανισμός». Ότι έχει μια προέλευση εβραϊκή και για αυτό είναι εχθρικός προς τη ΧΑ.

Πρόερδος: Ποιος και πού χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο;

Σταύρου: Το 2009 στα γραφεία, μετά το πέρας του μαθήματος. Ο Θανάσης ο Μικός [με επιφύλαξη το όνομα] και άλλοι. Και το «απολλώνιο φώς» είναι πάλι αναφορά.

Σε αυτό το σημείο, η έδρα διακόπτει για την Δευτέρα 18/9.

 

Επιμέλεια Popova

Αντί σχολίων δύο φωτομοντάζ ίσως του μεγαλύτερου γερμανού αντιφασίστα καλλιτέχνη Τζων Χέρτφιλντ (John Heartfield) που τα έργα του κοσμούσαν εκτός από περιοδικά και τους δρόμους του Βερολίνου κατά την διάρκεια της δημοκρατίας της Βαιμάρης.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: