Όταν ο Συνασπισμός πλειοδοτούσε σε εθνικισμό για το όνομα της Μακεδονίας

Σήμερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί -με το ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΠΑΣΟΚ- σα να μην τρέχει τίποτα. Το παν είναι να συνεχίζεται το δικομματικό παιχνίδι, με τους ίδιους όρους.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το Μακεδονικό, ακούσαμε πολλά για το τι έλεγε τότε η ΝΔ με επικεφαλής το Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά δεν ακούσαμε τι έλεγε τότε ο ΣΥΝ. Είναι χαρακτηριστικό πως τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, για το ίδιο ακριβώς θέμα και με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό -της εθνικής μειοδοσίας. Σήμερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί -με το ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΠΑΣΟΚ- σα να μην τρέχει τίποτα. Το παν είναι να συνεχίζεται το δικομματικό παιχνίδι, με τους ίδιους όρους.

Ναι αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΠΑΣΟΚ, ίσως πουν κάποιοι. Ναι αλλά ο Συνασπισμός τότε είχε πλειοδοτήσει στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ και όλου του αστικού πολιτικού κόσμου, είναι η απάντηση. Λαμπρή τιμητική εξαίρεση στην εθνικιστική υστερία που βροντοφώναζε “το όνομά μας είναι η ψυχή μας” ήταν οι κομμουνιστές, με το Λ. Κύρκο να λέει πως στα σκοπιανοφάγα συλλαλητήρια ήταν “όλοι εδώ, πλην Λακεδαιμονίων…”.

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά, πετυχαίνοντας το παραπάνω βίντεο, από μια εκπομπή του Κουίκ (που σήμερα είναι και αυτός με την κυβέρνηση) στον ΑΝΤ-1, το 1993, με το Μητσοτάκη να συζητάει με το κοινό και να αποστομώνει μια υποστηρίκτρια που στήριζε το Συνασπισμό, λέγοντας αυτό ακριβώς: πως και ο Συνασπισμός είχε συμφωνήσει στην “εθνική γραμμή” στο Πολιτικό Συμβούλιο των Αρχηγών και πως μόνο το ΚΚΕ είχε διαφωνήσει από τα κόμματα της Βουλής. Αξίζει να το δείτε.

Άραγε αν σήμερα ο Συνασπισμός άλλαξε γραμμή,  είναι γιατί στράφηκε στις… διεθνιστικές και λενινιστικές (εδώ γελάνε) ρίζες του, ή μήπως γιατί η συμφωνία που υπέγραψε εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ -των οποίων ο πρέσβης λειτουργεί άτυπα ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ερωτήματα, ερωτήματα….

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: