«Ωραίο παρεάκι» η ναζιστική ΧΑ – Ρέστα προκλητικότητας και φαιδρότητας από Παππά και Μπούκουρα στις απολογίες τους

Προκλητικοί και θρασύδειλοι και οι δύο: Ο μεν Παππάς, με την τέταρτη βερσιόν, για τις δήθεν διαγραφές που έχει καταθέσει ο Παναγιώταρος και έχουν αρνηθεί ο Μίχος και ο Πατέλης, ο δε Μπούκουρας για τα γλέντια του στη Χρυσή Αυγή και τη δεύτερη εφηβεία του…

Με τις απολογίες των ηγετικών στελεχών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή συνεχίστηκε την Τρίτη η δίκη.

Προκλητικοί και θρασύδειλοι και οι δύο έδωσαν τα ρέστα τους… Ο μεν Παππάς, με την τέταρτη βερσιόν, για τις δήθεν διαγραφές που έχει καταθέσει ο Παναγιώταρος και έχουν αρνηθεί ο Μίχος και ο Πατέλης, ο δε Μπούκουρας για τα γλέντια του στη Χρυσή Αυγή και τη δεύτερη εφηβεία του…

Ο ναζιστής Χρ. Παππάς είναι ιδρυτικό στέλεχος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, κουμπάρος του αρχηγού Μιχαλολιάκου και στενός συνεργάτης του. Ο Παππάς ήταν από το 2012 ο υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του Μιχαλολιάκου στη Βουλή. Ακολούθησε τον αρχηγό και στη Νεολαία της ΕΠΕΝ, όταν αυτός διορίστηκε από τον Γ. Παπαδόπουλο πρώτος αρχηγός της. Σήμερα εξακολουθεί να είναι στη Χρυσή Αυγή, είναι μέλος του ανώτατου οργάνου (Πολιτικού Συμβουλίου) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής όπως παραδέχθηκε. Αν και ανέφερε στο δικαστήριο ότι είναι στη Χρυσή Αυγή από τα εφηβικά του χρόνια («Πρωτογνώρισα τη Χρυσή Αυγή το 1983, όταν ήταν μια μικρή ομάδα νεαρών, με πολιτικές ιστορικές και ιδεολογικές αναζητήσεις») και ότι δραστηριοποιήθηκε και επαγγελματικά πλησίον της ΧΑ, φρόντισε να επισημάνει ότι από το καλοκαίρι του 1997 πήγε στα Ιωάννινα, όπου δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και επανήλθε στη Χρυσή Αυγή την άνοιξη του 2012.

Τα έγγραφά του, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο βρίθουν από…Χίτλερ, εκπαιδεύει ανήλικα παιδιά στο «Χάιλ Χίτλερ», υπάρχει εθνικοσοσιαλιστική αλληλογραφία εκ μέρους της Χρυσής Αυγής όπου ο ίδιος εκτός της αλληλογραφίας επισκέπτεται τον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου, στρατηγό των Waffen-SS, Ντεγκρέλ, ο όρκος του εθνικοσοσιαλιστή, φωτογραφικά ντοκουμέντα με τον αρχηγό μπροστά στη σβάστικα, με ναζιστικό φέσι της 13ης Ορεινής Μεραρχίας των SS («Handschar») ή με χιτλερικό πηλήκιο κ.ά .

Στο σπίτι του Παππά, βρέθηκε το έγγραφο με τίτλο «Εσωτερικός Κώδικας – Κύκλος της Χρυσής Αυγής» που έχει την ίδια σφραγίδα με το Καταστατικό για την «αρχή του αρχηγού» που προσκόμισε ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς. Το οργανόγραμμα του εν λόγω εγγράφου είναι πανομοιότυπο με τη δομή του πρωτότυπου Καταστατικού. Στο σπίτι του βρέθηκε ο όρκος. Έγγραφο με ημερομηνία 5.11.1991 που έχει τη σφραγίδα της Κεντρικής Διοίκησης της Χρυσής Αυγής, υπογράφεται «Διά το Πολιτικό Συμβούλιο» από τον ίδιο. Είναι επίσης αυτός που στέλνει εγκυκλίους με τις εντολές του αρχηγού στις τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής.

Σε σχετική εγκύκλιο του 2013 με την υποσημείωση «με εντολή Γενικού Γραμματέα» και υπογραφή του απευθύνεται στα μέλη και στελέχη της οργάνωσης, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τα όργανα του κινήματος σαν ένας πολιτικός απελευθερωτικός στρατός του Εθνικισμού και να εφαρμόσουμε πιστά την πάγια αρχή του στρατιωτικού δόγματος που λέγεται απαρέγκλιτη πίστη και υπακοή στην ιεραρχία». Η εν λόγω εγκύκλιος τελειώνει με το «Ζήτω η νίκη! Ζήτω ο Αρχηγός!». Kαταγράφεται σε βίντεο κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του 2013 να λέει δίνοντας οδηγίες στα μέλη: «Πειθαρχία λοιπόν και ισχύει για όλους. Από τα ανώτερα στελέχη και έως και τον τελευταίο και τον πιο πρόσφατο φίλο μας» και ότι «στη Χρυσή Αυγή υπάρχει ιεραρχία». Ο εν λόγω πλέκει το εγκώμιο του τάγματος εφόδου της ΤΟ Νίκαιας, λέγοντας «οι λαϊκοί μαχητές της Χρυσής Αυγής, τα παιδιά με τα παντελόνια παραλλαγής πόλης και τις μπλούζες τις μαύρες “Χρυσή Αυγή”, όπου τους ζητήθηκε να δώσουν μάχιμο “παρών”, είτε στις εκλογές είτε σε δύσκολες καταστάσεις, Πάτρα, Κόρινθο, Αγρίνιο, ήταν οι πρώτοι στη μάχη». Σε πρόσφατη φωτογραφία το 2009 εικονίζεται στον τάφο του Μουσολίνι.

Στην απολογία του παρέμεινε μεν στην γραμμή Παναγιώταρου περί διαγραφών για την δολοφονία Φύσσα, αλλά υποβαθμίζοντάς την. Ο Παππάς κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει αν διαγράφτηκαν οι υπεύθυνοι της Νίκαιας (Πατέλης, Καζαντζόγλου, κ.ά.), αλλά γνωρίζει ότι αποφασίστηκε το κλείσιμο των γραφείων της Νίκαιας. Σε ερώτηση της αναπληρώτριας Προέδρου κ. Βάρκα αν μετά το κλείσιμο των γραφείων τα άτομα της Νίκαιας μπορούσαν να πάνε σε άλλα γραφεία, πιθανολόγησε πως όχι. Στη διαδικασία των εγγράφων έχει ακουστεί ότι τα άτομα της Νίκαιας πήγαιναν στον Πειραιά σε συνεννόηση με τα κεντρικά της ΧΑ όπως επισημάνθηκε και από το δικαστήριο. Ο Παππάς δήλωσε άγνοια….Υπενθυμίζεται ότι ο πυρηνάρχης Νίκαιας Πατέλης έχει πει στο δικαστήριο ότι δεν διαγράφηκε από τη Χρυσή Αυγή και δεν εκδιώχτηκε από τα γραφεία της, τα οποία είχε τη δυνατότητα να επισκέπτεται μέχρι και πρόσφατα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του περιφερειάρχη Λαγού με τον Πατέλη (2013) ο Λαγός όπως είπε και στο δικαστήριο του λέει «Γιώργο μένεις».

Για το καταστατικό με την αρχή του αρχηγού, και αυτός είπε ότι είναι ψεύτικο, προσπαθώντας να χρεώσει τα επίσημα έγγραφα που βρέθηκαν σπίτι του «σε άλλους τρελούς και παλαβούς-που του στέλνουν κείμενα», ενώ αυτά αντιστοιχούν σε ναζιστικό περιεχόμενο με χαρακτηριστικές σφραγίδες που παραπέμπουν ευθέως στο καταστατικό που αρνούνται. Για την παραπάνω σχετική εγκύκλιο του 2013 ανέφερε ότι θα μπορούσε να είναι γράμμα του Παύλου Μελά που απευθύνεται σε έναν εύελπι. Όπως του επισημάνθηκε από το δικαστήριο, αυτός δεν απευθύνονταν σε ευέλπιδες. Επιπροσθέτως να σημειωθεί ότι αρνείται και τη στρατιωτική δομή της Χρυσής Αυγής. Και για άλλες «δραστηριότητές» του επίσης, που περιγράφονται παραπάνω, ο ναζιστής Χρ. Παππάς ήταν προκλητικός και θρασύδειλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του δικαστηρίου.

«Ήταν Τριώδιο και κάναμε πλάκα», είπε για τη δική του φωτογραφία «προσωπικό δεδομένο», όπως τη χαρακτήρισε, στην οποία εμφανίζεται με τον ανήλικο γιο του να του μαθαίνει να χαιρετά ναζιστικά. Για τη μεταλλική σιδερογροθιά που βρέθηκε στο σπίτι του στα Γιάννενα είπε ότι την αγόρασε από πανηγύρι «υπάρχουν πάγκοι και στην Ομόνοια» είπε… Για τα περί «πρώτοι στη μάχη» για το τάγμα εφόδου της Νίκαιας είπε ότι μιλάμε για εγκαίνια… Στα χρόνια της νιότης του παρέπεμψε για τις πάμπολλες φωτογραφίες του που χαιρετάει ναζιστικά και ποζάρει μπροστά από εικόνες του Χίτλερ, για το χειρόγραφο με τον όρκο του εθνικοσοσιαλιστή, που σήμερα λέει δεν τον εκφράζει. Αρνήθηκε τον τίτλο του υπαρχηγού λέγοντας ότι είναι κατασκεύασμα των ΜΜΕ ενώ για το ρόλο του ως καθοδηγητή έκανε λόγο για «λεκτικές υπερβολές» σε κείμενά του.

Η κορυφαία όμως απάντησή του σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου ήταν τα όσα είπε για τη φωτογραφία του το 2009 στον τάφο του Μουσολίνι που χαιρετά ναζιστικά. Προσπαθώντας να τα μαζέψει αυτογελοιοποιήθηκε.

Χρ. Παππάς: Είναι τουριστική διέλευση και δεν πήγα μόνο από ‘κεί, πέρασα όλη την Ιταλία, από Φλωρεντία, κάτω, πέρασα όλο τον βορρά.

Όσο για το ναζιστικό χαιρετισμό είπε «μετά τον θάνατο του Ι. Μεταξά το 1941 οι στρατιώτες Έλληνες και πολίτες χαιρετούσαν με αυτόν τον χαιρετισμό(!)».

Ισχυρίστηκε και αυτός ότι δεν ήξερε για έκνομες ενέργειες της Χρυσής Αυγής πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εκτός από τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, για την οποία όμως είπε ότι «ακούστηκε ότι δέχτηκαν επίθεση μέλη της Χρυσής Αυγής, δεν γνωρίζω ακριβώς, ήμουν συγκεντρωμένος στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα». Δεν απάντησε σε ερώτηση συνηγόρου για το αν οι εγκληματικές ενέργειες προκλήθηκαν βάσει της ναζιστικής ιδεολογίας…

Το …«κόμμα των βαρελοφρόνων»

Νωρίτερα, απολογήθηκε ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Κόρινθο Στάθης Μπούκουρας. Αν και υποστηρίζει ότι δεν εντάχθηκε ποτέ ως μέλος στη Χρυσή Αυγή και η επαφή του ξεκινάει από το 2012, σε σχετικές συνεντεύξεις του έχει περιγράψει ότι παρακολουθούσε την οργάνωση από το 2003 και εντάχτηκε το 2009. Ο εν λόγω συμμετείχε στη «μάχη του Αγ. Παντελεήμονα» υπάρχουν π.χ. σχετικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη μέρα του προγκρόμ το 2011, μετά την δολοφονία Καντάρη. Ανέλαβε τον πυρήνα Κορίνθου κατ’ εντολή Μιχαλολιάκου.

Και ο Μπούκουρας εικονίζεται σε σχετικά ντοκουμέντα με τάγματα εφόδου στην Κόρινθο, σε βίντεο τους δίνει παραγγέλματα, εμφανίζεται επικεφαλής του τάγματος της Νίκαιας έξω από το στρατόπεδο της Κορίνθου όταν μεταφέρθηκαν εκεί μετανάστες, παρουσία και του Πατέλη. Ο Μπούκουρας επιδοκιμάζει σε ομιλία του την ΤΟ Νίκαιας για την «πάρα μα πάρα πολύ καλή δουλειά» και λέει καθαρά «πολύ εύκολα βγάζουμε τα κοστούμια για να φορέσουμε αυτά που πρέπει να φορέσουμε, να πάρουμε στα χέρια μας αυτά που πρέπει να πάρουμε και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε», ενώ θυμίζει «τη μεγάλη μάχη στην Κόρινθο έξω από το στρατόπεδο» (επίθεση σε βάρος μεταναστών σε κέντρο κράτησης). Στην ΤΟ Σαλαμίνας το 2013 δηλώνει «Εμείς δεν έχουμε Πρόεδρο, έχουμε Αρχηγό και τον ακολουθούμε πιστά σε ό,τι και να μας πει.. σαν γνήσιοι στρατιώτες… ό,τι μας διατάσσει και εκτελούμε». Ο ίδιος παρά τα όσα διατείνεται χαιρετάει ναζιστικά π.χ. στα διόδια τον αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης.

Ο Μπούκουρας γνώριζε τα ενδότερα της οργάνωσης όπου αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις («πολύ μικρός αριθμός μελών», διαδικασία ένταξης νέων, «στρατός η Χρυσή Αυγή κι εμείς στρατιώτες της φυλής»), οργάνωσε κατασκηνώσεις με στρατιωτική εκπαίδευση που συμμετείχε και η ΤΟ Κορίνθου, πήγαινε σε τοπικές ανά την Ελλάδα, εξέφραζε το μίσος προς τους αλλοδαπούς. Η υποκρισία και του εν λόγω αναδείχθηκε και απ’ όσα είπε για το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής ο μάρτυρας Ηλ. Σταύρου «Είχα δει τον Μπούκουρα στη Βουλή να κλαίει και να λέει ότι παίρνει ψυχοφάρμακα και ότι δεν ήξερε τον Χίτλερ. Με τον Μπούκουρα το Πάσχα του 2013 στα Εξαμίλια (…) χαιρετούσαμε ναζιστικά, υπήρχαν αγκυλωτοί σταυροί, πόστερ με τον Χίτλερ, σημαία των SS»

Στην απολογία του ανέφερε ότι γνώρισε το 2010 τον Παναγιώταρο. Δήλωσε ότι προέρχεται από το πατριωτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και ότι στη Χρυσή Αυγή βρήκε πλήρη εφαρμογή το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Αν και χαρακτήρισε κολλητό του τον χρυσαυγίτη Ηλ. Παναγιώταρο δεν δίστασε να τον… αδειάσει όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο αν προσπάθησε να μάθει για τη δολοφονία Φύσσα και σε ποιους απευθύνθηκε. Όπως είπε, ο Παναγιώταρος επικαλέστηκε προβοκάτσια, επεισόδια μεταξύ οπαδών κ.λπ.

Πρόεδρος: «Ο Παναγιώταρος είπε ότι τα πάντα επαύθησαν. Άλλα σας είπε δηλαδή και άλλα είπε χθες σ’ εμάς;»

Μπούκουρας: «Δεν ξέρω τι είπε χθες, κα πρόεδρε, εγώ ξέρω τι είπε σε μένα».

Προσπάθησε να πείσει, βάζοντας στο κάδρο την «ανεξαρτητοποίησή» του 4 μήνες πριν την δολοφονία Φύσσα, ενώ διαφοροποιήθηκε, όπως του επισημάνθηκε και από το δικαστήριο, όταν ήρθε το χαρτί για τη δίωξή του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι περίμενε να υπάρξει «το ρεαλιστικό στοιχείο για να φύγει»

Υποστήριξε ότι εκτός από τους Παναγιώταρο, Μπαρμπαρούση και Αλεξόπουλο, η σχέση του με τα υπόλοιπα στελέχη ήταν επιδερμική, ενώ και αυτός επανέλαβε πως δεν ήταν μέλος του κόμματος παρά μόνο υποστηρικτής. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι δεν τον απασχολούσε τότε το εν λόγω θέμα.

Και αυτός δεν γνώριζε καμία επίθεση της Χρυσής Αυγής πριν την δολοφονία Φύσσα. Μάλιστα όταν του επισημάνθηκαν σχετικές, όπως π.χ. η δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είπε ότι «δεν τον ενδιέφερε τι γινόταν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας». Και ο Μπούκουρας δεν είχε δει βουλευτές να χαιρετάνε ναζιστικά «ξεχνώντας» τους δικούς του… Μάλιστα ακολουθώντας την γραμμή Μπαρμπαρούση ανέφερε «γιατί να χαρίζουμε τα ελληνικά σύμβολα στον Χίτλερ; Αφού ήταν πρώτα αρχαιοελληνικός και μετέπειτα ναζιστικός»(!) Όσο για τα τάγματα εφόδου και την ομοιόμορφη ενδυμασία «το μαύρο ήταν ένα κοινό χρώμα. Σε τελετές μνήμης θα ήταν άκομψο κάτι άλλο» κ.λπ.

Για την παρουσία της Χρυσής Αυγής και του ίδιου στην κηδεία του χουντικού εγκληματία Ντερτιλή και τους πυροβολισμούς, ο Μπούκουρας ανέφερε «πήγα να τιμήσω τον ήρωα της Ελλάδος που πολέμησε στην Κορέα». Δήλωσε ότι ήταν παρών στους πυροβολισμούς, πυροβόλησε και εκείνος, με την έδρα να σχολιάζει «παρόλο που προέρχεστε από το ΠΑΣΟΚ…». Σημειώνεται ότι για τους πυροβολισμούς έχουν καταδικαστεί ο Παναγιώταρος και ο Μπαρμπαρούσης.

Κατά τ’ άλλα, για τον εν λόγω, η ναζιστική εγκληματική οργάνωση όπως είπε ήταν ένα «ωραίο παρεάκι», «έζησε τη δεύτερη εφηβεία του στη Χρυσή Αυγή», λέγοντας χαρακτηριστικά «το γλέντησα στη Χρυσή Αυγή, τα ταξίδια, οι ομιλίες, το κρασάκι, το παρεάκι. Την ιστορία τη γράφουν οι παρέες». Μάλιστα, όπως είπε, συμμετείχε σε εκδηλώσεις μόνο όταν συνόδευε τον Παναγιώταρο και «με κέρναγε κρασάκι».

Σήμερα έχει κάνει «μια πατριωτική κίνηση και ασχολούμαστε με φιλανθρωπικό έργο όπως έκανε πάντα η Χρυσή Αυγή με διανομές τροφίμων, κρεμάμε σημαίες για το μακεδονικό…», ανέφερε. Μάλιστα έχει κάνει και εγγραφή μελών…

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: