Κι όμως “λεφτόδεντρα” υπάρχουν…

…αρκεί να ξέρεις που να κοιτάξεις, ή μάλλον ποιος να κοιτάξεις. 

Ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει “αλληλέγγυα συνευθύνη” για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, κάτι που ισοδυναμεί με το “μαζί τα φάγαμε¨την εποχή της πανδημίας, κάνει επίσης λόγο για “λεφτόδεντρα που δεν υπάρχουν”. Μια φράση την οποία είχαμε συνηθίσει από τους ταλιμπάν του μνημονίου την προηγούμενη δεκαετία και τώρα κάνει δυναμική επιστροφή.

Μια δεύτερη ματιά ωστόσο δείχνει ότι λεφτόδεντρα υπάρχουν, αρκεί να ξέρεις που να κοιτάξεις, ή μάλλον ποιος να κοιτάξεις.

– Λεφτόδεντρα υπάρχουν στο χρηματιστήριο, που το 2019 κατέγραψε κέρδη 49,47% , κερδίζοντας παγκόσμια πρωτιά στις αποδόσεις, και καταγράφοντας “πανελλήνιο ρεκόρ” μετά το αλήστου μνήμης ράλι του 1999 που είχε τα γνωστά τραγικά για μικροεπενδυτές αποτελέσματα. Μεγάλος κερδισμένος αυτών των επιδόσεων ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο δείκτης του οποίου εκτοξεύτηκε στο 101,4%, με τις τραπεζικές μετοχές να διπλασιάζουν την αξία τους.

Οι ίδιες τράπεζες, την ίδια περίοδος κατέγραψαν “κέρδη μαμούθ”, από τα οποία τα 1,5 δις προέρχονταν μόνο από τις προμήθειες που με το έτσι θέλω καλούνται να πληρώσουν σχεδόν σε κάθε συναλλαγή οι πολίτες.

Λεφτόδεντρα υπάρχουν και για τους εθελοντικά φορολογούμενους Έλληνες εφοπλιστές, καθώς από την άνοιξη του 2019 ως το Σεπτέμβρη τα ναύλα δεκαπλασιάστηκαν, αγγίζοντας ακόμα και τα 300.000 την ημέρα στις αρχές Οκτώβρη.

Παρόμοια ευχάριστα ήταν και τα μαντάτα για τις 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες σημείωσαν προ φόρου κέρδη ενισχυμένα κατά 48%.

Ενδεικτικά μόνο τα ΕΛΠΕ σημείωσαν καθαρά κέρδη 185 εκ. ευρώ, ο ΟΤΕ 410 εκ. και η Αττική Οδός 69.9 εκ.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και το απόθεμα 35 δις, το οποίο προέρχεται από τις αιματηρίες θυσίες του ελληνικού λαού, δε χρησιμοποιείται προς όφελός του, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο, αλλά για την καταβολή δόσεων στους δανειστές στην περίπτωση που πέσουν έξω οι στόχοι των υπερπλεονασμάτων που επίσης τροφοδοτούνται από το αίμα του ελληνικού λαού.

Ενώ λοιπόν τα “λεφτόδεντρα” μόνο αποκύημα της φαντασίας δεν είναι, εκείνο που μένει για τον ελληνικό λαό είναι 800 ευρώ για 45 μέρες ή 600 ευρώ για 30 μέρες, πολλές φορές και τίποτε απολύτως, αν πρόκειται για μακροχρόνια άνεργους, ανασφάλιστους εργαζόμενους, αλλά και συμβασιούχους που είδαν να χάνουν τη δουλειά τους ακόμα και μέσω sms σε κάποιες περιπτώσεις. Α ναι, και μπόλικες κυβερνητικές συστάσεις “υπομονής” και “εθνικής ομοψυχίας”.

Με πληροφορίες από imerodromos.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: