Οι πολωνικές αρχές αφαίρεσαν και κατέστρεψαν το μνημείο του Μπελογιάννη στο Βρότσλαβ – Καταγγελία του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την αφαίρεση και καταστροφή, από τις πολωνικές αρχές, του μνημείου του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας. Πρόκειται για προσβολή στους αγώνες του λαού μας, ασέβεια στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ, στις οικογένειές τους, στους χιλιάδες απογόνους τους που ζουν στην Ελλάδα ή παραμένουν στην Πολωνία.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στον αντικομμουνιστικό παροξυσμό που καλλιεργείται από τα πάνω στην Πολωνία και στρέφεται ενάντια σε κάθε αγωνιστικό σύμβολο, κομμουνιστικό ή κι ευρύτερα αντιφασιστικό. Δεν είναι τυχαίο πως είναι η μοναδική χώρα όπου οι αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τα μνημεία για τους πεσόντες του Κόκκινου Στρατού που τσάκισαν τους ναζί, απελευθερώνοντας τους Πολωνούς, τα οποία γίνονται σεβαστά ακόμα και σήμερα που δεν υπάρχει Σοβιετική Ένωση, με διακρατικές συμφωνίες με τη Ρωσία.

Αν όμως πιστεύει κανείς πως αυτό είναι μια στενά εθνική τάση, που στρέφεται ενάντια στους Ρώσους-Σοβιετικούς και όχι πολιτική στάση, έρχεται η ίδια η πραγματικότητα να τους διαψεύσει οικτρά. Το πιο πρόσφατο κρούσμα ήταν η αφαίρεση και καταστροφή του μνημείου του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη στην πόλη Βρότσλαβ, που έρχεται μόλις λίγο καιρό μετά την προκλητική τους κίνηση να κατεβάσουν την επιγραφή του μνημείου για τους μαχητές και τις μαχήυτριες του ΔΣΕ.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη βεβήλωση του μνημείοου, που είναι ασέβεια στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ και των απογόνων τους που ζουν στην Ελλάδα ή την Πολωνία. Ακολουθεί το κείμενο της καταγγελίας.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την αφαίρεση και καταστροφή, από τις πολωνικές αρχές, του μνημείου του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας. Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά την επίσης προκλητική κίνηση να κατέβει η επιγραφή του Μνημείου για τους τραυματίες μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας, με τις πλάτες της ΕΕ, κλιμακώνει την αντικομμουνιστική της επίθεση.

Πρόκειται για προσβολή στους αγώνες του λαού μας, ασέβεια στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ, στις οικογένειές τους, στους χιλιάδες απογόνους τους που ζουν στην Ελλάδα ή παραμένουν στην Πολωνία.

Το ΚΚΕ με τον ευρωβουλευτή του Κώστα Παπαδάκη πραγματοποίησε τηλεφωνική διαμαρτυρία τόσο στην ελληνική Πρεσβεία στην Βαρσοβία, όσο και στην πολωνική Πρεσβεία στην Αθήνα. Επίσης, για το ζήτημα αυτό ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπ. Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει σχετικό διάβημα.

Προκύπτουν μεγάλα ερωτηματικά, αφού και για τις δύο αντικομμουνιστικές βεβηλώσεις των μνημείων, το ΚΚΕ ήταν αυτό που ενημέρωσε την ελληνική Πρεσβεία στην Πολωνία, η οποία και δήλωσε άγνοια. Ο αντικομμουνισμός, η προσβολή στους αγώνες και τη θυσία του λαού μας δεν θα περάσουν.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: