Ο Μπουρνούς, το ΚΚΕ και η θεωρία των δύο άκρων αλά ουγγαρέζα

“Στήριξη” ΚΚΕ στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Όρμπαν “ανακάλυψε” ο προϊστάμενος στρατηγικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού, με αφορμή μια δήλωση του προέδρου του Κόμματος Εργατών Ουγγαρίας.

Ξεθώριασε η ιστορία με τους Rotting Christ και κοντεύαμε να πάθουμε στερητικό τόσα 24ωρα χωρίς μια επίθεση του Σύριζα στο ΚΚΕ. Αυτή τη φορά βέβαια η Κουμουνδούρου επέλεξε να επιστρατεύσει δεύτερα βιολιά για τη βρωμική δουλειά, πάντως απευθείας μέσα από τον κυβερνητικό μηχανισμό, δείχνοντας τη σημασία που αποδίδει σε αυτό τον πόλεμο λάσπης, που προφανώς κάθε άλλο παρά θα κοπάσει ενόψει προεκλογικής περιόδου.

Ο λόγος για τον προϊστάμενο Στρατηγικής Επικοινωνίας του πρωθυπουργού – θαμπωθήκαμε – Γιάννη Μπουρνούς, που με βαρυσήμαντη ανάρτησή του στο facebook μοστράρει μια δήλωση του προέδρου του Κόμματος Εργατών Ουγγαρίας, με την οποία τάσσεται στο πλευρό του Βίκτορ Όρμπαν για το μεταναστευτικό. Το αήττητο συμπέρασμα του στελέχους του Σύριζα είναι το εξής:   Το ΚΚΕ στηρίζει το Κόμμα Εργατών, το Κόμμα Εργατών στηρίζει τις πολιτικές Όρμπαν, άρα το ΚΚΕ βρίσκεται σε γραμμή Όρμπαν για το μεταναστευτικό. Ακόμα καλύτερα βέβαια το λέει με τα δικά του λόγια:  «Το ΚΚΕ στηρίζει αυτό το κόμμα, που υποστηρίζει και υπερθεματίζει σε ξενοφοβία τον ακροδεξιό Ορμπαν. Ας μην απορούμε λοιπόν για τη στάση του στην προσφυγική – μεταναστευτική κρίση στα νησιά μας. Ούτε για τη συμμετοχή του στα συλλαλητήρια που είχαν ως κεντρικά αιτήματα την “αποπροσφυγοποίηση” και την “άμεση εκκένωση”».

Από πού βγάζει το συμπέρασμα περί “στήριξης” του ΚΚΕ στις συγκεκριμένς απόψεις του ουγγρικού κόμματος; Από την κοιλιά του, είναι η προφανής απάντηση, αφού  οι θέσεις του κόμματος για το μεταναστευτικό είναι ξεκάθαρες, όπως και οι δράσεις του υπέρ των προσφύγων και κατά των φασιστικών επιθέσεων που εντείνονται το τελευταίο διάστημα, πατώντας και στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την ανοχή – το λιγότερο – που δείχνουν τοπικές και αστυνομικές αρχές στη δράση φασιστικών ομάδων. Αλήθεια, δεν ξέρει ο κύριος Μπουρνούς ότι δημοτικούς σύμβουλος του ΚΚΕ στα Βίλια προπηλακίστηκε επειδή εναντιώθηκε στο ρατσιστικό εσμό που επιτέθηκε στους πρόσφυγες του χωριού; Δε γνωρίζει για την κινητοποίηση του κόμματος στην Κόνιτσα κατά της βάρβαρης επίθεσης σε ανήλικα προσφυγόπουλα, με την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση αστυνομία να κάνει τα στραβά μάτια, χωρίς η κυβέρνηση να κάνει τίποτε σε αντίθετη κατεύθυνση. Όσο για τα συλλαλητήρια ενάντια στα hotspot,  αναφερόμενος προφανώς σε εκείνο της Σάμου, με χυδαίο και συκοφαντικό τρόπο ο Μπουρνούς αποδίδει στο ΚΚΕ συνθήματα περί “αποπρυσφογοποίησης”, τα οποίο προφανώς ούτε υιοθέτησε, ούτε ανέχτηκε στα συλλαλητήρια στα οποία συμμετείχε. Ίσα – ίσα, ήταν χάρη στην ενεργή παρουσία και τη σθεναρή θέση των κομμουνιστών, που σε αυτά τα συλλαλητήρια προτάθηκε ο απεγκλωβισμός των προσφύγων και αιτήματα για την ανθρώπινη αντιμετώπισή τους, μην αφήνοντας χώρο έκφρασης στα φασιστοειδή που καλλιεργούν με κάθε τρόπο κλίμα μίσους στη Σάμο και σε όλη την Ελλάδα.

Το ΚΚΕ βέβαια δεν έχει μία γραμμή για το μεταναστευτικό “μέσα” κι άλλη “έξω”, αλλά είναι πάντα ενιαία. Η κριτική του σε τέτοιες “απαράδεκτες απόψεις”, όπως χαρακτηρίζει αυτές του ουγγρικού κόμματος ο Ριζοσπάστης σε χθεσινό του σχόλιο, είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Η μόνη “στήριξη” του ΚΚΕ στο Κόμμα Εργατών Ουγγαρίας είναι εκείνη ενάντια στο καθεστώς διώξεων στη χώρα του, με ευρωενωσιακή σφραγίδα. Καμία ταύτιση λοιπόν, πολλώ δε μάλλον στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν υφίσταται. Το ΚΚΕ έχει σχέσεις με πλειάδα ΚΚ ανά την υφήλιο, που έχουν ενίοτε διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε αρκετά θέματα, μη διστάζοντας εξάλλου να εκφράσει ανοιχτά την κριτική όταν διαφωνεί. Σίγουρα δεν μπορεί να χρεωθεί στο ΚΚΕ η κακή κατάσταση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, που παράγει δυστυχώς ενίοτε και σαπρόφυτα σαν τις θέσεις του ουγγρικού κόμματος για τους μετανάστες. Είναι ένα κόμμα που πραγματικά πρωτοστατεί στην ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση του κινήματος, χωρίς να έχει κάποιο μαγικό ραβδί ή να μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του σε διεθνές επίπεδο, πρακτική που εξάλλου στο ιστορικό παρελθόν του κινήματος αποδείχτηκε προβληματική.

Αντί λοιπόν ν’ ασχολείται με το ΚΚΕ και τις διεθνείς του σχέσεις ο Μπουρνούς, ας ζητήσει καλύτερα συγγνώμη για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που στοιβάζονται χειρότερα από ζώα στα απάνθρωπα στρατόπεδα που διατηρεί η κυβέρνησής τους, όμηροι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που ο Σύριζα πέρα από διαχειριστικές γκρίνιες και πινγκ – πονγκ ευθυνών στηρίζει και εφαρμόζει στο ακέραιο. Επίσης, πάει πάρα πολύ να κατηγορούν το ΚΚΕ για έμμεση σύμπλευση με τον Όρμπαν οι καλύτεροι τοποτηρητές του διαβολικά καλού Τραμπ στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που δεν προλαβαίνουν να εισπράττουν συχαρίκια από εκπροσώπους του αμερικανικού και νατοϊκού ιμπεριαλισμού. Αιδώς Αργείοι…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: