Ο Δήμος Πατρέων τίμησε τους εκτελεσμένους αγωνιστές στα «Προσφυγικά» – Προχωρά στην ανέγερση μνημείου (φωτογραφίες)

Ακόμα και η καλύτερη ομιλία, για απόδοση τιμής δεν μπορεί να συγκριθεί με την πράξη θυσίας. Τιμάμε πολύ περισσότερο τους νεκρούς Αγωνιστές μας, όλους όσοι έπεσαν στην Πάλη κατά του φασισμού – ναζισμού, εφόσον κι εμείς συνεισφέρουμε όσο μπορούμε στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο, μια πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία.

Ο Δήμος Πατρέων και το Ανατολικό Διαμέρισμα διοργάνωσαν χθες, Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στον προαύλιο χώρο του Ανατολικού Διαμερίσματος εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στις 4 Δεκέμβρη του 1943, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στο κτήμα Μουρτζούχου, έκταση που σήμερα βρίσκεται το ΚΕΤΧ.  Πρόκειται για την εκτέλεση 84 ομήρων του μπλόκου των Προσφυγικών, από τους οποίους οι 63 ήσαν από τα Προσφυγικά.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Ο Δήμος Πατρέων τίμησε  τους εκτελεσμένους αγωνιστές στα «Προσφυγικά» - Προχωρά στην ανέγερση του μνημείου (φωτογραφίες)

Στις 11.30 το πρωί, έγινε κατάθεση στεφάνων και ακολούθησε ομιλία από τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά.

«Φίλοι και Φίλες

Βρισκόμαστε όλοι μαζί σήμερα σ’ αυτόν τον τόπο θυσίας για να τιμήσουμε τους εκτελεσμένους από τα Γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, πριν από 74 χρόνια στις 4 Δεκέμβρη του 1943.

Εδώ, στο κτήμα Μουρτζούχου οργάνωσαν οι φασίστες κατακτητές την εκτέλεση δολοφονώντας αγωνιστές του Λαού, αγωνιστές της ΕΑΜΙΚΗΣ Αντίστασης.

Στις 27 Οκτώβρη του 1943, οι Γερμανοί ναζί, περικύκλωσαν την συνοικία των προσφυγικών και με τις υποδείξεις των μισητών κουκουλοφόρων ντόπιων προδοτών Γερμανοτσολιάδων Ταγματασφαλιτών που πρέπει να έχουν αιώνια καταφρόνηση ,συνέλαβαν 200 αγωνιστές της αντίστασης.

Ο Δήμος Πατρέων τίμησε  τους εκτελεσμένους αγωνιστές στα «Προσφυγικά» - Προχωρά στην ανέγερση του μνημείου (φωτογραφίες)

Στις 4 Δεκέμβρη του 1943, 84 από τους συλληφθέντες, μεταξύ των οπoίων και 63 νέα παιδιά, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ, οδηγήθηκαν εδώ και εκτελέσθηκαν, πλήρωσαν με τη ζωή τους τον αγώνα  του λαού μας για την συντριβή του Ναζισμού της βάρβαρης αυτής εγκληματικής μορφής έκφρασης των συμφερόντων των Καπιταλιστών.

Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από την ιστορία του τόπου μας που επιβεβαιώνει ότι όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει την ζωή στα χέρια του, τότε μπορεί να κάνει τα αδύνατα  δυνατά ,να νικήσει αυτούς που αρχικά φαίνονται παντοδύναμοι.

Να σκεφτούμε τότε, τα μαύρα εκείνα χρόνια την δύναμη που διέθετε ο λαός που αρνήθηκε, με τίμημα την ζωή των παιδιών του, την λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, ότι είναι περιττή και αποτελεσματική η Αντίσταση.

Αγαπητοί φίλοι

Η πλουτοκρατία πάντοτε ήθελε και θέλει την «πατρίδα» σαν κρίσιμο εργαλείο εξασφάλισης της εξουσίας της, των κερδών της. Ποτέ της δεν δίστασε σε τίποτα, ακόμα και στο έγκλημα για προωθήσει τα συμφέροντα της.

Ο Δήμος Πατρέων τίμησε  τους εκτελεσμένους αγωνιστές στα «Προσφυγικά» - Προχωρά στην ανέγερση του μνημείου (φωτογραφίες)

Ιστορικά σε διεθνές επίπεδο κοινός παρανομαστής για τις αστικές τάξεις των Κρατών είναι η συμμαχία τους εναντίον της εργατικής τάξης, παρά τον λυσσώδη πολλές φορές ανταγωνισμό τους, κοινός σκοπός τους να    αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης τους.

Η Πατρίδα που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι είναι ελεύθερη ,είναι η δική τους μάνα, χωρίς ξένους και ντόπιους δυνάστες. Δεν είναι ίδια η «σημαία» όλων. Μακριά από εθνικές δήθεν ομοψυχίες, κάτω από την σημαία της αστικής τάξης κάθε χώρας

Πατριωτισμός είναι ο πολύμορφος αγώνας για να έχει ο λαός την δική του εξουσία, την οικονομία, τον Πολιτισμό στα χέρια του. Τότε θα αλλάξει η ζοφερή ζωή, θα ανέβει σε άλλα επίπεδα.

Και αυτό χωρίς θυσίες, χωρίς οργάνωση, μαζική Αντίσταση δεν μπορεί να γίνει.

Δεν πρέπει σήμερα κανένας να παραπλανιέται από τη φασιστική Χρυσή Αυγή.

Ο Δήμος Πατρέων τίμησε  τους εκτελεσμένους αγωνιστές στα «Προσφυγικά» - Προχωρά στην ανέγερση του μνημείου (φωτογραφίες)

Όποια μάσκα και αν φοράει δεν είναι «άλλο ένα αστικό κόμμα». Είναι εγκληματική οργάνωση που κάθε άλλο παρά αντισυστημική είναι. Είναι βρώμικο γέννημα του ίδιου του συστήματος.

Τροφοδοτείται, ενισχύεται από αυτό και επιδιώκει να έχει ρόλο στην αναμόρφωση του.

Ποιούς υμνούν οι Χρυσαυγίτες όταν φωνάζουν «τιμή στους χίτες και ταγματασφαλίτες»;

Υμνούν τους Πολιτικούς τους παππούδες τα τάγματα προδοτών που δημιούργησαν οι κατοχικές Κυβερνήσεις.

Μ’ αυτούς συμμάχησαν οι Άγγλοι και οι μεταδεκεμβριανές κυβερνήσεις. Δρούσαν σε ανοιχτή συνεργασία με τους Γερμανούς ενάντια στους Έλληνες Αγωνιστές.

Είναι αυτοί που κατέδωσαν και δολοφονήθηκαν χιλιάδες σαν τα παλικάρια της Αντίστασης που τιμάμε σήμερα.

Ορκιζόταν ότι θα υπακούουν απολύτως εις τας διαταγάς του ανώτατου αρχηγού του Γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ

Ο Δήμος Πατρέων τίμησε  τους εκτελεσμένους αγωνιστές στα «Προσφυγικά» - Προχωρά στην ανέγερση του μνημείου (φωτογραφίες)

Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής δεν σταματά μόνο σε λόγια και απειλές. Φτάνουν ως και στη στυγερή δολοφονία όπως του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.

Προχωρούν σε δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των κομμουνιστών συνδικαλιστών σε βάρος Αιγύπτιων  ψαράδων στο Κερατσίνι  και σε δεκάδες άλλες δολοφονικές επιθέσεις στους δρόμους

Αυτών την δράση αρνείται να διευκολύνει η Δημοτική Αρχή.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Ο καλύτερος τρόπος απόδοσης τιμής στους ηρωικούς μας νεκρούς είναι η συγκρότηση λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια  στην Ε.Ε.

Είναι ο αγώνας ενάντια στη μήτρα ου γεννά τα ναζιστικά –φασιστικά μορφώματα δηλαδή την Καπιταλιστική εκμετάλλευση

Την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με την σύμφωνη γνώμη και στήριξη των υπολοίπων κομμάτων του Ευρωμονόδρομου φορτώνουν νέα βάρη της νέας Αξιολόγησης, που προπάντων αφαιρεί εργασιακά δικαιώματα τα οποία   έχουν κατακτηθεί με θυσίες ,χρειάζεται δράση πιο αποφασιστική. Να κτίσουμε την λαϊκή ενότητα ,την πλατιά συμμαχία που θα φέρει ριζικές αλλαγές

Ο Δήμος Πατρέων τίμησε  τους εκτελεσμένους αγωνιστές στα «Προσφυγικά» - Προχωρά στην ανέγερση του μνημείου (φωτογραφίες)

Τώρα, που στην περιοχή μας ηχούν τα τύμπανα  νέων Ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Είναι εξαιρετικά επείγον το δυνάμωμα της πάλης εναντίον του ΝΑΤΟ, όλων των Ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που στηρίζει και η Κυβέρνηση.

Να μην δώσουν το αίμα τους τα παιδιά μας για το ποιο μονοπώλιο, ποιος ενεργειακός κολοσσός, ποιάς χώρας θα ενισχυθεί περισσότερο

Είναι πολύ σημαντικό που βρισκόμαστε κάθε χρόνο εδώ τιμώντας τους νεκρούς, τους δικούς μας νεκρούς αγωνιστές, όλους τους αγωνιστές εκείνης της ηρωικής εποχής.

Είναι το αίμα τους που τρέφει και σήμερα τα όνειρα του λαούς μας είναι οι γερές ρίζες ενός δένδρου που καρπίζει τις πιο καλές παρακαταθήκες καλλιεργεί τα όνειρα κάθε αδικημένου.

Αγαπητοί συνδημότες

Ακόμα και η καλύτερη ομιλία, για απόδοση τιμής δεν μπορεί να συγκριθεί με την πράξη θυσίας. 

Τιμάμε πολύ περισσότερο τους νεκρούς Αγωνιστές μας, όλους όσοι έπεσαν στην Πάλη κατά του φασισμού – ναζισμού, εφόσον κι εμείς συνεισφέρουμε όσο μπορούμε στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο, μια πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία

Ο Δήμος προχωρά στην ανέγερση του μνημείου που οφείλει να κάνει. Κάνουμε τις πρώτες εργασίες. Θα τα ολοκληρώσουμε και θα είναι απλό και αντάξιο της θυσίας.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ»!

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: