Ο Άκης, το “παλιό καλό ΠΑΣΟΚ” και της φυλακής τα σίδερα…

Οι ωραίοι έχουν χρέη και πληρώνουν με φιλιά” έλεγε ένας παλιός στίχος. Αλλά ο Άκης το πήρε τοις μετρητοίς, πήρε και τα μετρητά από διάφορες υποθέσεις τον καιρό που “λεφτά υπήρχαν” και κατέληξε στη φυλακή, πληρώνοντας τις αμαρτίες μιας 40ετίας, σαν αποδιοπομπαίος τράγος ολόκληρου ΠΑΣΟΚ.

Οι ωραίοι έχουν χρέη και πληρώνουν με φιλιά” έλεγε ένας παλιός στίχος. Αλλά ο Άκης το πήρε τοις μετρητοίς, πήρε και τα μετρητά από διάφορες υποθέσεις τον καιρό που “λεφτά υπήρχαν” και κατέληξε στη φυλακή, πληρώνοντας τις αμαρτίες μιας 40ετίας, σαν αποδιοπομπαίος τράγος ολόκληρου ΠΑΣΟΚ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 31 Ιούλη του 1939, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, την περιφέρεια όπου εκλεγόταν επί πολλά χρόνια, παίζοντας μάλιστα μπάσκετ στον ΠΑΟΚ για κάποια φεγγάρια, προτού δημιουργηθεί καν η πρώτη εθνική κατηγορία, τη δεκαετία του 50′.

Πήγε για σπουδές στη Γερμανία, όπου τελείωσε Πολιτικός Μηχανικός, εργάστηκε και ήταν η βάση του για 16 χρόνια σχεδόν, καθώς του είχε αφαιρεθεί η ιθαγένεια από τη Χούντα. Εκεί γνώρισε και την πρώτη Γερμανίδα σύζυγό του, αλλά και τον Ανδρέα Παπανδρέου, στο πλαίσιο της αντιδικτατορικής δραστηριότητας που ανέπτυξε στο εξωτερικό (και μόνο εκεί) το ΠΑΚ. Τα επόμενα χρόνια, οι δύο άνδρες ανέπτυξαν στενή σχέση και συνεργασία, που κράτησε ως το θάνατο του Παπανδρέου.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα το 1975, κι ήταν σχεδόν από την αρχή στα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, βουλευτής για περίπου τρεις συνεχόμενες δεκαετίες και Υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις της “Αλλαγής” αλλά και στα επόμενα κυβερνητικά σχήματα του ΠΑΣΟΚ. Έγινε Γραμματέας του Κινήματος, Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έφτασε να λογίζεται ως το νούμερο 2 πίσω από τον Παπανδρέου, που τον αντικαθιστούσε στα διαστήματα της ασθένειάς του, όπως στις διερευνητικής εντολές μετά από τις πρώτες εκλογές του 89′ και σε Συνόδους Κορυφής το 95′.

Όταν ήρθε όμως η ώρα της διαδοχής, έχασε από τον Κ. Σημίτη, που ήταν ο σημαντικότερος δελφίνος κι εκπρόσωπος της “εσωκομματικής αντιπολίτευσης”. Το Γενάρη του 96′ αναδείχτηκε πρωθυπουργός από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο (κάπως σα να λέμε στην παράταση), μετά την ισοψηφία στον πρώτο. Ενώ στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το ερχόμενο καλοκαίρι, σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, λίγες μέρες μετά το θάνατο του Ανδρέα, ανέτρεψε τα προγνωστικά και έφτασε σε μια οριακή επικράτηση, στην οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο μια σύσκεψη στα Δολιανά και η παρασκηνιακή παρέμβαση του Κ. Λαλιώτη.

Η νίκη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε τα επόμενα χρόνια το αφήγημα για το “παλιό καλό ΠΑΣΟΚ” της 3ης Σεπτέμβρη και των Παπανδρεϊκών, με επικεφαλής τον Άκη, που αν και εφόσον επικρατούσε θα έβαζε τάχα φρένο στη μετάλλαξη και τον εκφυλισμό του Κινήματος. Όπως έδειξε όμως στη συνέχεια η πορεία του Τσοχατζόπουλου, το “παλιό καλό ΠΑΣΟΚ” ήταν φτιαγμένο από τα ίδια ακριβώς υλικά με το εκσυγχρονιστικό και ανήκε στο συλλογικό φαντασιακό ενός κόσμου που νοσταλγούσε μια ευνοϊκότερη φάση ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού και των συσχετισμών στην ελληνική κοινωνία.

Στις εκλογές του 07′ ο Τσοχατζόπουλος απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής κι έκτοτε η πτώση του άστρου του πήρε διαστάσεις κατρακύλας. Κατηγορήθηκε πως είχε ανάμειξη στο σκάνδαλο της Siemens, η οποία διατηρούσε μια ευρεία λίστα πελατών-πολιτικών που την εξυπηρετούσαν, καθώς και ότι δωροδοκήθηκε για την υπόθεση των διαβόητων υποβρυχίων που έγερναν. Δεν κατάφερε να δικαιολογήσει πειστικά την προέλευση των υπέρογκων καταθέσεών του και μετά από πολύωρη ανάκριση, κρίθηκε προφυλακιστέος, για να καταδικαστεί αργότερα.

Παράλληλα, ο υπερπολυτελής γάμος του με τη δεύτερη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, στο Παρίσι, προκάλεσε την κοινή γνώμη, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την αγορά ενός πολυτελούς μεγάρου κοντά στην Ακρόπολη, στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου, που ουσιαστικά αποτελούσε και διευκόλυνση σε μια παράκτια εταιρία, λίγες μέρες πριν την ψήφιση ενός νόμου που θα πολλαπλασίαζε τη φορολογία του ακίνητου.

Η Βίκυ Σταμάτη ακολούθησε το σύζυγό της στη φυλακή -όπου ήρθαν σε ρήξη, στη λογική “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”, ενώ κι η πρώτη σύζυγός του από τη Γερμανία ήρθε σε συναινετικό συμβιβασμό με το Ελληνικό Δημόσιο, που κράτησε τις καταθέσεις ενός προσωπικού της λογαριασμού.

Ο Άκης Τσοχαζόπουλος αποφυλακίστηκε μία φορά με περιοριστικούς όρους και άλλη μία τον περασμένο μήνα λόγω της κατάστασης της υγείας του. Τα 79α γενέθλιά του χτες τον βρήκαν εκτός φυλακής μεν, αλλά με τσαλακωμένο γόητρο και υστεροφημία, την οποία μάταια επιχειρεί να σώσει με αντιμνημονιακές κορόνες και κατηγορίες ενάντια στους εσωκομματικούς του αντιπάλους (ΓΑΠ και Σημίτη) που παρέδωσαν τη χώρα στους δανειστές…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: