Ο Άκης δεν υπάρχει πια… – Το “παλιό ΠΑΣΟΚ” θρηνεί τον υπαρχηγό του

Ο μύθος του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ ξέφτισε και η παρακμή του αποτυπώνεται πλήρως στην πορεία του Τσοχατζόπουλου και την πολιτική του απαξίωση.

Το “παλιό καλό ΠΑΣΟΚ” είχε πεθάνει προ πολλού, ακόμα και ως αφήγημα. Σήμερα έχασε και τον υπαρχηγό του, τον “ωραίο Μπρούμελ”, το πρωτοπαλίκαρο του Ανδρέα, που έζησε στο έπακρο τα προνόμια και τις υπερβολές της εποχής ΠΑΣΟΚ, για να πληρώσει το τίμημα αναδρομικά και να δει το όνομά του να κηλιδώνεται σε μια σειρά σκανδάλων.

Γεννήθηκε την τελευταία μέρα του Ιουλίου του ’39. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη κι έπαιξε μπάσκετ στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Σπούδασε μηχανικός στη Γερμανία και απασχολήθηκε στην κατασκευή δημοσίων έργων στο εξωτερικό, όπου γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου και εντάχθηκε στο ΠΑΚ. Η χούντα του αφαίρεσε την ιθαγένεια και του απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα. Ήταν από τα ιδρυτικά και ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο εκλέχτηκε πολλές φορές βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης ως τη δεκαετία του 2000.

Ήταν υπουργός για πολλά χρόνια την περίοδο της κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής πρωθυπουργός, στο διάστημα της ασθενείας του Α. Παπανδρέου. Μετά την παραίτηση του τελευταίου, διεκδίκησε το αξίωμα του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (στη Βουλή και το συνέδριο του Κόμματος αντίστοιχα), αλλά ηττήθηκε και τις δύο φορές από τον Κώστα Σημίτη και το μπλοκ δυνάμεων που τον στήριζαν.

Κατά τη μυθολογία κάποιων παλιών οαπδψν του χώρου, αυτό σηματοδότησε το τέλος του “παλιού, Παπανδρεϊκού, καλού ΠΑΣΟΚ”, από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ που “αλλοίωσε” τη φυσιογνωμία του. Ωστόσο, ο Τσοχατζόπουλος ήταν ηγετικό στέλεχος των κυβερνήσεων του Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής (που ήταν απλώς φυσική μετεξέλιξη ενός αμιγώς σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος). Μάλιστα το όνομά του ενεπλάκη σε μια σειρά μεγάλων σκανδάλων (από τη μειωμένη αντικειμενική αξία του σπιτιού του στη Δ. Αρεοπαγίτου, ως την ιστορία με τα υποβρύχια που έγερναν και τη Siemens).

Ο Τσοχατζόπουλος απαξιώθηκε ταχύτατα ως πολιτικό κεφάλαιο, διαγράφτηκε το 2011 από το ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείφτηκε από τους φίλους και συνεργάτες του, καθώς ακόμα και από τη δεύτερη σύζυγό του, που αποσυνδέθηκε και διαχώρισε την τύχη της, για να γλιτώσει από το διαφαινόμενο ναυάγιο του πρώην συζύγου της (ιστορική είχε μείνει και η πολυτελέστατη τελετή του γάμου τους).

Οι περιπέτειες του Τσοχατζόπουλου κλόνισαν το ηθικό και την υγεία του. Το ουσιαστικό του τέλος είχε έρθει νωρίτερα από το βιολογικό, και κατά μία παράξενη ειρωνεία της τύχης, ακολούθησε την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας σοσιαλδημοκρατίας…

Οι φήμες ότι θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη, γιατί έτσι έζησε, ελέγχονται ως αναληθείς.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: