MAT, καπηλεία συμβόλων και αστυνομική ανοχή σε τραμπουκισμούς χρυσαυγιτών κατά την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο

Επίσκεψη του Τσίπρα σε μια σιδερόφρακτη Μυτιλήνη, εν μέσω κούφιων αναπτυξιακών εξαγγελιών, νέα οικειοποίηση εαμικών παραδόσεω και αστυνομικού αυταρχισμού που πήγαινε όμως περίπατο σε ό,τι αφορά τα έκτροπα φασιστικών ομάδων.

Συνήθεια που έγινε λατρεία είναι οι “αναπτυξιακές” φιέστες που διοργανώνει κάθε τόσο η κυβέρνηση σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας. Σειρά έλαβε χθες η πολύπαθη Λέσβος, την οποία επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εν μέσω πρωτοφανούς για τα μέτρα του νησιού αστυνομοκρατίας. Φαίνεται πως το ιδιαίτερο βάρος των ιστορικών αγώνων του νησιού, μετά το διαβόητο “Go back κυρία Μέρκελ” που είχε εκστομίσει σε προηγούμενη του επίσκεψη το 2014, αποτελεί διαρκή πηγή έμπνευσης για νέες απόπειρες σκύλευσης του παρελθόντος από την αυτοαπακολούμενη αριστερή κυβέρνηση.

Αυτή τη φορά, η καπηλεία ξεκινούσε ήδη από τον τίτλο του περιφερειακού συνεδρίου “Στο πλευρό των νησιών-Στο ύψος των ανθρώπων”, που εμμέσως πλην σαφώς παραπέμπει στη γνωστή ρήση του Ν. Μπελογιάννη για “έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων”. Για όσους όμως δεν πιάνουν τα λεπτά ιστορικά υπονοούμενα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να το κάνει και πιο λιανά , εμφανιζόμενος ως θεματοφύλακας των εαμικών αντιφασιστικών παραδόσεων της Λέσβου έναντι της ακροδεξιάς.

Την ίδια ώρα βέβαια, χρυσαυγίτες και διάφορα άλλα εθνικιστικά στοιχεία έκαναν πάρτι με αφορμή την επίσκεψη, με κάποιους εξ αυτών να επιτίθενται σε δημοσιογράφους, άλλους να προσπαθούν να εισβάλουν στα γραφεία του Σύριζα, και την αστυνομία να παρακολουθεί όπως καταγγέλλεται απαθής την πόλη να έχει παραδοθεί σε αγέλες φασιστών, που πλησίασαν και στην τοπική κατάληψη του Μπίνειου χωρίς τελικά να προκαλέσουν κι εκεί επεισόδια.

Πέρα από τους “αγανακτισμένους” πολίτες, που επιχειρήθηκε να υπερπροβληθούν για να υπογραμμιστεί το “δημοκρατικό” πρόσωπο της κυβέρνησης, δυναμική ήταν η παρουσία όσων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, παρά τις συστηματικές προσπάθειες της αστυνομίας να αποκλείσει στους εργαζόμενους την πρόσβαση στο σημείο της συγκέντρωσης. Στο επίκεντρο των συνθημάτων και των ομιλίων βρέθηκε η απαίτηση για διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, η αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, η καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και η αλληλεγγύη στους εγκλωβισμένους σε απάνθρωπες συνθήκες πρόσφυγες, που πρόσφατα πάλι βρέθηκαν στο στόχαστρο τοπικών φασιστικών ομάδων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός το μόνο που είχε να “προσφέρει” στους νησιώτες ήταν αόριστες υποσχέσεις για πακτωλούς χρηματοδοτήσεων, αποζημιώσεις στις περιοχές πέριξ των στρατοπέδων συγκέντρωσης και έργα υποδομής. Για το προσφυγικό δεσμεύτηκε υποκριτικά για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη συνέχιση της ίδιας αντιμεταναστευτικής πολιτικής που εγκλωβίζει, βάσει και των επιταγών της ΕΕ, χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά σε τραγικές συνθήκες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: