Μ. Χρυσομάλλης: Ο Χατζηδάκης εφαρμόζει όσα έλεγε ο Μπακούνιν! Αποδίδει δίκαια στην εργασία αυτό που της οφείλεται…

Εντάξει, έχει πει μερικές πατάτες ο Μπακούνιν, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με τα μαργαριτάρια των βουλευτών της ΝΔ

Έχουμε συνηθίσει πολλές φορές στην Ελληνική Βουλή να ακούμε ομιλίες που επικαλούνται τους κλασικούς του μαρξισμού και θα έκαναν τα κόκαλά τους να χορεύουν μες στον τάφο -ή έστω μες στο μαυσωλείο, για την περίπτωση του Λένιν. Αλλά ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Μ. Χρυσομάλλης, πάει για το χρυσό βραβείο, βάζοντας στη συζήτηση και τον Μπακούνιν και να συγκρίνει το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη με όσα έλεγε ο θεωρητικός της αναρχίας…

Σε μια ομιλία-παραλήρημα, ο Χρυσομάλλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ουτοπικό σοσιαλιστή Ρ. Όουεν και το όραμά του για το οκτάωρο, για να μας βεβαιώσει πως αυτό το έκανε πρώτος πράξη ο Φορντ στις επιχειρήσεις του, το 1914: Οι “κακοί εργοδότες” εφάρμοσαν το οκτάωρο, προς όφελος του εργαζόμενου και της επιχείρησης. Αυτό είναι το σωστό μίγμα. Ένα “επιχείρημα” που θυμίζει πολύ την κλασική ανοησία των ακροδεξιών για τον Μεταξά, που… εφάρμοσε πρώτος το οκτάωρο στη χώρα μας.

Ο Χρυσομάλλης απόρησε με ποια διάταξη διαφωνεί η αντιπολίτευση, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η δική του κυβέρνηση είναι με τους εργαζόμενους και την κοινωνία, ενώ η αντιπολίτευση στηρίζει τους εργατοπατέρες, που θίγονται τα συμφέροντά τους, γιατί θέλουν “σωματεία-σφραγίδες” χωρίς μητρώα και “καταχρηστικές απεργίες”. Και όλα αυτά, λίγες μόλις μέρες μετά τα κατορθώματα της ΔΑΚΕ στο ΕΚ Κοζάνης, τα οποία με θράσος χρησιμοποίησε και ο Χατζηδάκης ως επιχείρημα υπέρ του νομοσχεδίου…

Το καλύτερο όμως μας το φύλασσε προς το τέλος, εξηγώντας τον στόχο της κυβέρνησης.

Εμείς έχουμε έναν και μόνο στόχο. Να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην εργασία, να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην απεργία, να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα για ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών.

Και ακολουθεί η κορύφωση, καθώς απευθύνεται και πάλι στην αντιπολίτευση…

Αν θέλατε να τρολάρετε και να ασκήσετε μια κριτική στον υπουργό, θα μπορούσατε απλά να του πείτε -που είναι και αλήθεια- ότι στην ουσία εφαρμόζει, αυτά που είχε πει και ο Μιχαήλ Μπακούνιν. Δηλαδή: βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας, αποδίδει στην εργασία αυτό που της οφείλεται δίκαια και αποδίδει με τον τρόπο αυτό ασφάλεια, άνεση και αναψυχή. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια, για αυτό το νομοσχέδιο.

Προς επίρρωση των παραπάνω και το επίμαχο σημείο στο βίντεο που ακολουθεί…

Προφανώς το αναρχικό ρεύμα έχει μια σειρά συζητήσιμες θέσεις, ήδη από την εποχή του Μαρξ, που αποτυπώνονται στην αντιπαράθεση και τη σκληρή πολεμική που έκανε εναντίον του Προυντόν και του Μπακούνιν. Το μόνο βέβαιο, όμως, είναι πως αν ο Μαρξ μπορούσε ν’ ακούσει τον θρασύτατο Χρυσομάλλη, θα του έδινε πιθανότατα τον χαρακτηρισμό του γάιδαρου, με τον οποίο είχε στολίσει κάποτε τον Μπακούνιν. Κι ίσως του έδινε να ξεσκονίσει το “Μισθός, Τιμή και Κέρδος”, πριν αρχίσει να τραγουδά.

Ήταν ένας βουλευτής με μεγάλα αυτιά…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: