“Λέμε ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο” – Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενάντια στο ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής που στηρίζει την εμπλοκή της Ελλάδας και εκφράζεται υπέρ «της ελληνικής δραστηριοποίησης για τη δυναμική αντίδραση της ΕΕ για τον τερματισμό της τραγικής αυτής κρίσης».

Την αντίθεση τους εξέφρασαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης  Αθήνας απέναντι στο ψήφισμα που κατατέθηκε από τη δημοτική Αρχή για την  καταδίκη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας στη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μαρτίου  2022. Με το εν λόγω ψήφισμα ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει την  εμπλοκή της Ελλάδας και εκφράζεται υπέρ «της ελληνικής δραστηριοποίησης για τη  δυναμική αντίδραση της ΕΕ για τον τερματισμό της τραγικής αυτής κρίσης».  

Στην τοποθέτηση του ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής  Συσπείρωσης Αθήνας, δήλωσε τα εξής: 

«Ως Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο της Αθήνας έχουμε πάρει από την αρχή καθαρή  θέση. Καταδικάσαμε την απαράδεκτη ρωσική εισβολή. Λέμε ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό  πόλεμο, και τον λέμε ιμπεριαλιστικό γιατί είναι ένας άδικος πόλεμος, φυσικά όχι για  τα συμφέροντα των λαών, αλλά για τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων  (Ρωσικών, Αμερικανικών, Ευρωπαϊκών κλπ) στον ανταγωνισμό που κάνουν μεταξύ  τους χρόνια τώρα για σφαίρες επιρροής, δρόμους αγωγών ενέργειας, πρώτες ύλες  κλπ. Γι’ αυτό το λόγο σκοτώνονται σήμερα άμαχοι, ξεριζώνονται κόσμος, οικογένειες,  παιδιά.. Αυτός ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος (που είχε τυπική έναρξη με την  απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας) έχει ξεκινήσει, εδώ και χρόνια, με άλλα μέσα  πολιτικά και οικονομικά.  

Η Κυβέρνηση και η δημοτική Αρχή κάνουν ότι μπορούν, χρησιμοποιούν όλη την  προπαγάνδα της μιας πλευράς για να βάλουν τον λαό στο δίλημμα να διαλέξει  μεταξύ των δύο ληστών. Με αυτή την έννοια, λέμε ότι είναι κάλπικο το ΟΧΙ που λέει  στον πόλεμο. Έχει διαλέξει τον έναν από τους δύο ληστές και όχι τη «σωστή πλευρά  της ιστορίας» που λέει ο πρωθυπουργός αυτές τις μέρες. Έχει διαλέξει δηλαδή τους  ΕυρωΝΑΤΟϊκούς και θέλει αυτός ο ληστής να νικήσει τον πόλεμο, παρότι ξέρουμε  πολύ καλά ότι σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο κερδισμένος δεν είναι ο λαός του  νικητή, αλλά η «ολιγαρχία του πλούτου». Όπως έλεγε άλλωστε ο Μπρέχτ «στους  νικημένους ο φτωχός λαός πέθαινε από την πείνα… στους νικητές ο φτωχός λαός  πέθαινε το ίδιο…»  

Αυτές τις μέρες ξανακούμε ένα γνωστό παραμύθι, ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή της  χώρας μας σε αυτά τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια μας θωρακίζει απέναντι στην  επιθετικότητα της Τουρκίας. Έτσι μάλιστα δικαιολογεί η Κυβέρνηση γιατί έχει γίνει  ΝΑΤΟϊκότερη των ΝΑΤΟϊκών. Τα τελευταία χρόνια, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη  συνέχεια αυτή της ΝΔ, αναβάθμισε την εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια του  ΝΑΤΟ. Βοήθησε αυτό στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας  μας; Από εκεί που η Τουρκία αμφισβητούσε την κυριαρχία βραχονησίδων, τώρα  αμφισβητεί ακόμα και κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, εκεί όπου το ΝΑΤΟ όπως  είναι γνωστό δεν αναγνωρίζει σύνορα αφού τα θεωρεί κοινό ΝΑΤΟϊκό έδαφος.  

Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι η πλευρά που όταν τίθεται το πραγματικό  δίλημμα που υπάρχει: «με τους ιμπεριαλιστές ή με τους λαούς;», απαντάει  ξεκάθαρα «με τους λαούς!»  

Με αυτή την έννοια, η αληθινή αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό είναι ο αγώνας  ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της κάθε  χώρας σε αυτόν, η καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας αλλά  ταυτόχρονα και η καταδίκη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που πυροδοτούν τον πόλεμο και  σπρώχνουν την Ουκρανία στον όλεθρο. Η αληθινή αλληλεγγύη είναι ο αγώνας  ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, είναι η γνήσια ανθρώπινη λαϊκή αλληλεγγύη  που μπορεί να εκφράζεται με κάθε τρόπο, είναι η εναντίωση στη δράση και  φασιστικών ομάδων. 

Σε αυτό το καθήκον που είναι πατριωτικό και ταυτόχρονα διεθνιστικό  πρωτοστατούμε ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στη χώρα μας. Σε αυτό το  καθήκον καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να ακολουθήσουν.» 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: