Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας: Σχετικά με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων την σχολική περίοδο 2022-23

Η ανεξαρτησία της ΠΕΑ λίγες μέρες μετά την συνεδρίαση έγραψε νέα λαμπρή σελίδα στα χρονικά του δήμου Ικαρίας… καταπατώντας την  απόφαση του Δ.Σ για  προκήρυξη συμβάσεων πλήρους απασχόλησης για όλο το αναγκαίο προσωπικό…

Τοποθέτηση – πρόταση  της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας σχετικά με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων την σχολική περίοδο 2022-23.
Το Δημοτικό  συμβούλιο τελικά με τις ψήφους των συμβούλων της ΛΑΣ  της ΑΣΠΙ της Ανεξάρτητης Πανικαριακής Κίνησης  και της Κοινωνίας των  Δημοτών έκανε δεκτή κατά  πλειοψηφία  την πρόταση της ΛΑΣ. Οι σύμβουλοι της ΠΕΑ συντάχθηκαν με την πρόταση της διοίκησης του Δήμου, συνεχίζοντας την αδιαμαρτύρητη εφαρμογή όλων των κυβερνητικών σχεδιασμών… η ανεξαρτησία της ΠΕΑ για μια ακόμα φορά ήταν αυτή που καθόρισε την στάση τους .

Η ανεξαρτησία της ΠΕΑ λίγες μέρες μετά την συνεδρίαση έγραψε νέα λαμπρή σελίδα στα χρονικά του δήμου Ικαρίας… καταπατώντας την  απόφαση του Δ.Σ για  προκήρυξη συμβάσεων πλήρους απασχόλησης για όλο το αναγκαίο προσωπικό, αφου  έδωσε στην δημοσιότητα προκήρυξη που ξεκινάει  διαδικασίες για πρόσληψη  εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης και 8 εργαζόμενων 3ωρης απασχόλησης.

Σχετικά με την  πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στην  καθαριότητα των σχολείων την σχολική περίοδο 2022-23

 Κύριε πρόεδρε – Κυρίες & Κύριοι σύμβουλοι 

  Όπως ενημερωθήκατε πρόσφατα η διοίκηση του δήμου εισηγήθηκε στην οικονομική επιτροπή την έγκριση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού στην  καθαριότητα των σχολείων την σχολική περίοδο 2022-23, και σύμφωνα με την 136/2022 απόφαση της Ο.Ε εγκρίθηκαν διαδικασίες για πρόσληψη 6 εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης και 8 εργαζόμενων 3ωρης απασχόλησης

 Λαμβάνοντας υπ οψιν ότι ένας μήνας έχει απομείνει για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς , για άλλη μια χρονιά μπαίνει επί τάπητος το θέμα του ασφαλούς  ανοίγματος των σχολείων.  

  Τα νέα στοιχεία που παρουσιάζει εβδομαδιαία ο ΕΟΔΥ δείχνουν ότι το πρόβλημα της διάδοσης του Κορονοϊού εξακολουθεί να υφίσταται και στο νησί μας, παράλληλα οι κάθε είδους «ειδικοί» προβλέπουν για το φθινόπωρο κορύφωση  με νέο  κύμα της πανδημίας και προειδοποιούν για αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων…

Με αυτά τα δεδομένα δεν χωράει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός.

 Κατά την γνώμη μας επιβάλλεται να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια των παιδιών με το άνοιγμα των σχολείων.

 Προστασία σημαίνει να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις όπου τουλάχιστον υπάρχει πρόβλημα.  Επιβάλλεται όμως σε κάθε περίπτωση να υπάρχει προσωπικό καθαριότητας  στα σχολεία από την έναρξη των μαθημάτων μέχρι λήξη, για να εφαρμόζονται σωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα

  Άρα εργαζόμενοι  με μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι για 3 και 4 ώρες την ημέρα, που προβλέπονται από την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε στους δήμους. Σύμφωνα με την οποία καλούνται οι δήμοι με τα ίδια κονδύλια με πέρυσι, τις ίδιες ανθρωποώρες εργασίας να προσλάβουν τα αναγκαίο προσωπικό. Ανοίγοντας τον δρόμο να κοπούν οι μισθοί των 700 ευρώ σε δύο εργαζόμενους. Με τις παραπάνω συμβάσεις τα σχολεία θα οδηγηθούν σε υποτυπώδη και ανεπαρκή καθαριότητα.  Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, η κυβέρνηση πετυχαίνει “Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”. Από τη μια μειώνει την ανεργία από την άλλη περνά αρμοδιότητες του κράτους στους δήμους, χωρίς την επαρκή χρηματοδότηση. 

  Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να παραμείνουν καθαρά σχολεία και προτείνει στους δήμους, αν θέλουν προσωπικό καθαριότητας με παραπάνω ώρες, η επιπλέον δαπάνη να καλύπτεται “από τους ίδιους πόρους” των δήμων. 

  Οι εργαζόμενες/οι στην καθαριότητα των σχολείων, επιτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την υγεία των παιδιών μας, το οποίο ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της πανδημίας καθίσταται κρίσιμο.

  Χρόνια εργάζονται καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα, αρχικά μέσω των Σχολικών Επιτροπών και είναι  απαίτησή του συνόλου της σχολικής κοινότητας η μονιμοποίηση στις θέσεις εργασίας τους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  Η μονιμοποίησή τους εμποδίζεται από τις πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, που κρατούν τις υπόψη εργαζόμενες σε θέσεις ομηρίας και με εξευτελιστικές αποδοχές.

  Πιστεύοντας ότι η απόφαση για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι απόφαση όλων των εκπρόσωπων των Ικαριωτων ζητήσαμε (Αρ. Πρωτ: 3773 /26-7-2022) να συζητηθεί το θέμα στην σημερινή συνεδρίαση έτσι ώστε να τοποθετηθούν για το θέμα όλες οι δημοτικές παρατάξεις .

 Κατόπιν αυτών καλούμε τα μέλη του Δημοτικού συμβούλιου, στο πνεύμα της σχετικής  με το θέμα ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου (8η συνεδρίαση του 2020 – 9/6/2020) για μονιμοποίηση των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολειών με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καθώς και της κατά πλειοψηφία απόφασης του δημοτικού συμβουλίου (15η συνεδρίαση 2020-6/11/2020) που δεν υλοποιήθηκε πότε από τη διοίκηση του δήμου , να αποφασίσει τα εξής  .

  • Να μετατραπούν όλες οι θέσεις προσωπικού καθαριότητας των σχολείων για την σχολική περίοδο 2022-23 σε πλήρους απασχόλησης (με συμβάσεις με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της πανδημίας.
  • Να καλύψει το πρόσθετο κόστος από τον Π/Υ του δήμου (η την έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού), και παράλληλα να διεκδικήσει να αποδοθεί  στον δήμο αυτό το ποσό.
  • Να ανακληθεί η 136/2022 απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ικαρίας, και να εκδοθεί προκήρυξη για 14 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για την καθαριότητα των σχολείων μας για το διδακτικό έτος 2022 – 2023. 
  • Τέλος καλούμε την διοίκηση του δήμου -πιστεύοντας ότι δεν βλέπει τα παιδιά μας και τις εργαζόμενες ως κόστος, όπως η κάθε Κυβέρνησηνα μην υλοποιήσει την σχετική εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ, αφήνοντας τα σχολεία μας με ελλιπή καθαριότητα.  

Για  την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Νικόλαος Λαρδάς

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: