Με το ίδιο μακό – Ο Ευκλείδης, η Σκάρλετ και τα πρωτογενή πλεονάσματα…

Things happen: Τα πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέβει πάνω από το 2% και το ραντεβού με τη Σκάρλετ περιμένει.

Το αστείο με τη Σκάρλετ Γιοχάνσεν -όπως την προφέρει ο Ευκλείδης και ίσως ξέρει κάτι παραπάνω- είχε ξεκινήσει πέρυσι το Μάρτη, σε μια συζήτηση στη Βουλή για τα πλεονάσματα, που έχουν πάντα αντιλαϊκό πρόσημο, κόβοντας πάντα πρώτα από τις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες.

Ο Μητσοτάκης θέλει τα πλεονάσματα να είναι στο 2%, κι εγώ θα ήθελα να βγω για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιοχάνσεν αλλά δε λέει κάτι, πολλά πράγματα θέλω.

Για να ακολουθήσει το σχόλιο του Αμυρά “χώρισε η Σκάρλετ κ. Υπουργέ”, ίσως στην πιο σημαντική παρέμβαση της κοινοβουλευτικής του θητείας.

Κάποιος δημοσιογράφος μετέφερε μάλιστα το σχόλιο στη Σκάρλετ και μας μετέδωσε τη (μη) αντίδρασή της.

Χτες κυκλοφόρησαν από τοπικό site της Πρέβεζας κάποιες φωτογραφίες με τον Τσακαλώτο να κάνει διακοπές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, φορώντας ένα μπλουζάκι με τον ίδιο και τη Σκάρλετ αγκαζέ -δε διακρίνονται όμως τα κοκτέιλ. Το φανελάκι έχει το μήνυμα “Things happen” (σε ελεύθερη μετάφραση “όλα μπορούν να συμβούν”) κι έτσι ο καθένας έχει δικαίωμα στο όνειρο. Θα μπορούσε να βγάλει και ένα μπλουζάκι με τον πρωθυπουργό να σκίζει τα μνημόνια, αλλά τον πρόλαβε το πρωτοσέλιδο της Αυγής και του έκλεψε την ιδέα.

Οι μισοί γελάνε, οι άλλοι μισοί τρολάρουν, πόσοι θυμούνται όμως την αρχική αφορμή από την οποία ξεκίνησαν όλα αυτά; Ήταν τα πρωτογενή πλεονάσματα και το 2% που ήθελε ο Μητσοτάκης, αλλά ο Ευκλείδης θεωρούσε πως είναι ανέφικτο -σα ραντεβού με τη Σκάρλετ.

Ας δούμε όμως τι λέει η πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα, καταγράφεται ότι το ελληνικό κράτος «θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει ότι οι ετήσιοι προϋπολογισμοί θα επιτύχουν μεσοπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ». Σε αυτήν την κατεύθυνση, ετοιμάζεται νέα διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία, σε «πλήρη ευθυγράμμιση με τις τιμές αγοράς έως τα μέσα του 2020».

Ναι αλλά σε βάθος χρόνου;

Θυμίζουμε ότι η προγραμματισμένη αποπληρωμή των δανείων προς την Ευρωζώνη φτάνει μέχρι και το 2060, ενώ το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο 2023 – 2060 προδικάζεται κατά μέσο όρο στο 2,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Βέβαια, το κριτήριο για το ύψος των πλεονασμάτων στις επόμενες δεκαετίες συνδέεται με τη «βιώσιμη» διαχείριση του κρατικού χρέους, δηλαδή την αποπληρωμή των δανειστών του ελληνικού κράτους από τα χαράτσια και τις περικοπές που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, μέσω των «πλεονασμάτων».

Μέσος όρος πάνω από το 2% πρωτογενές πλεόνασμα, ως το 2060. Σα να λέμε, μνημόνιο διαρκείας.

Μήπως ο Τσακαλώτος να έφτιαχνε κι ένα ακόμα μπλουζάκι για τα πρωτογενή πλεονάσματα με άλλο σύνθημα “Shit happens”; Ή μήπως να έβλεπε τι ελπίδες έχει για εκείνο το ποτό με τη Σκάρλετ που τον περιμένει;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: