Η “υγειονομική βόμβα” του προσφυγικού και ο βομβαρδισμός ρατσιστικής ανοησίας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ένα ακόμα λιθαράκι στην ξενοφοβία με υγιειονομικό πρόσημα έβαλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστά κέντρα – φυλακές στα νησιά,

Δεν είναι η πρώτη φορά που μετανάστες και πρόσφυγες στοχοποιούνται ως φορείς ασθενειών και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Πολύ πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, κάνει στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λόγο για “υγιεονομική βόμβα” αναφορικά με τους πρόσφυγες στα νησιά, το “μακρινό” 2012, ο τότε υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, είχε φέρει υγειονομική διάταξη για τους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, χρησιμοποιώντας ακριβώς τον ίδιο χαρακτηρισμό περί υγιειονομικής βόμβας. Η διάταξη αυτή μάλιστα εκδόθηκε συνεργασία με τον τότε υπουργό προστασίας του πολίτη, που δεν είναι βέβαια άλλος από το σημερινό κάτοχο του χαρτοφυλακίου και επί ΝΔ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Εδώ δεν είναι απλά η ιστορία που επαναλαμβάνεται ως κακέκτυπο και ως φάρσα, αλλά το πολύ πιο βαθύ πρόβλημα της “κανονικοποίησης” του ρατσισμού δια των πλέον επίσημων χειλέων, που χτίζεται μεθοδικά επί χρόνια, ειδικά την περίοδο της κρίσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μέσα σε αυτά τα χρόνια είχαμε επανειλημμένα κρούσματα συλλόγων γονέων που αρνούνταν να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία που δέχονταν προσφυγόπουλα, επειδή τάχα αυτά “έφεραν ασθένειες” και “δεν εμβολιάζονταν”. Ένα ακόμα λιθαράκι στην ξενοφοβία με υγιειονομικό πρόσημα έβαλε χθες λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκειμένου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστά κέντρα – φυλακές στα νησιά, σε ακύρωση ακόμα και των ίδιων των προεκλογικών υποσχέσεων του κόμματός του στους νησιώτες. Ισχυρίστηκε ότι “θέματα όπως ο κορονοϊός, μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μια κλειστή δομή, κι όχι μια άναρχη, ανοιχτή δομή”. Ακόμα κι αν παραβλέψει κανείς ότι ο ιός έχει ήδη έρθει στη χώρα μας από την πιο αναμενόμενη πηγή, δηλαδή από επίσκεψη στη βόρεια Ιταλία, όλοι οι ισχυρισμοί του δεν αντέχουν ούτε σε στοιχειώδη λογική κριτική.

Προσπαθεί στα σοβαρά να πείσει τους πολίτες ότι σε τυχόν κρούσμα του κορονοϊού μεταξύ των προσφύγων, μια κλειστή δομή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την εξάπλωσή του. Αυτό τη στιγμή που πληθαίνουν τα περιστατικά ξενοδοχείων και κρουαζιερόπλοιων που μπαίνουν σε καραντίνα λόγω του ότι προφανώς σε τέτοιους χώρους ο ιός διαδίδεται ευκολότερα. Ακόμα κι αν αποκλείσουν πλήρως μια τέτοια δομή, όπως ίσως ονειρεύονται, υπάρχει προσωπικό που έρχεται σε επαφή με πρόσφυγες και μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια από ή και προς αυτούς και στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί τίποτε δεν εγγυάται ότι η μετάδοση δεν μπορεί να γίνει αρχικά κι από ντόπιους, παρά μόνο τα ξενοφοβικά αφηγήματα της κυβέρνησης. Την ώρα που τα νοσοκομεία και γενικά οι υγειονομικές δομές είναι ήδη στα όρια τους, εξυπηρετώντας πληθυσμό πολύ πάνω από τον προβλεπόμενο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαγγέλλει “πρωτοβάθμιες δομές υγείας” γύρω από τις δομές για την “αποσυμφόρηση” των υπόλοιπων στα νησιά. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, πως, ακόμα κι αν υλοποιούνταν μια τέτοια εξαγγελία, σίγουρα αυτές οι δομές δε θα είχαν σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα να διαχειριστούν μια κρίση σαν αυτή του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση λοιπόν προφανώς δεν έχει καμία στενοχώρια για τον κορονοϊό και την ανακοπή της μετάδοσής του, όπως φαίνεται εξάλλου από την εξαγγελία σχεδίων επί χάρτου, που περιέχουν μόνο αοριστολογίες ως προς την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στα νοσοκομεία, όταν ήδη οι υπάρχουσες ανάγκες δεν καλύπτουν. Ενώ από τη μια μέσω του υπουργού ανάπτυξης διαβεβαιώνει την κινεζική κυβέρνηση για τη φιλική αντιμετώπιση των Κινέζων στη χώρα μας εν μέσω διεθνούς κύματος σινοφοβίας, επιχειρεί προκαταβολικά να παρουσιάσει τους πρόσφυγες αποδιοπομπαίους τράγους σε περίπτωση εκδήλωσης κρουσμάτων στις τάξεις τους. Βλέπετε, δεν είναι επενδυτές για να τους φερθούμε ανθρώπινα, κι ας σε βάρος τους  πλουτίζουνχρόνια τώρα μερίδα ντόπιων, αλλά και ελληνικές και ξένες ΜΚΟ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: