Η «Σούδα του Βορρά» – Ο ρόλος-κλειδί του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στον πόλεμο της Ουκρανίας και στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ απέναντι στη Ρωσία

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η αρρωστημένη προπαγάνδα τους συναντά ήδη μεγάλες δυσκολίες στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι έχει επιστρατευθεί κάθε καρυδιάς καρύδι για να διαφημιστούν τα «καλά» της εμπλοκής στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό: Από τον πρέσβη των ΗΠΑ, Πάιατ, μέχρι τους εκπροσώπους της Τ.Δ. που έχουν το θράσος να μιλάνε για «οικονομικά οφέλη» από τις «επενδύσεις» στο λιμάνι και στη γύρω περιοχή…

Ο ρόλος – κλειδί που παίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στον πόλεμο της Ουκρανίας και στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, είναι η άλλη όψη των κινδύνων που μεγαλώνουν για τον λαό, από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πολεμικό σχεδιασμό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η χώρα και ειδικά οι κάτοικοι της Θράκης κάθονται πάνω σε μια «ωρολογιακή βόμβα», εξαιτίας της μετατροπής της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ.

Η «Σούδα του Βορρά», όπως επίσημα την αποκαλούν πλέον οι Αμερικανοί, είναι η «αιχμή του δόρατος» στη μεταφορά πολεμικού υλικού προς τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Ειδικά μετά τον επανασχεδιασμό της ΝΑΤΟικής στρατηγικής και τη συγκρότηση τεσσάρων ακόμα «μονάδων μάχης» (battlegroups), ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ σημειώνουν με κάθε αφορμή τον αναντικατάστατο ρόλο του λιμανιού στη μετακίνηση δυνάμεων προς την Πολωνία και τη Ρουμανία, τώρα που τα Στενά του Βοσπόρου είναι κλειστά, για να εμποδίζονται η είσοδος και η έξοδος ρωσικών πολεμικών πλοίων από και προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ «πάει πακέτο» με την αναβάθμισή της σε πύλη εισόδου του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη. Οι υποδομές που κατασκευάζονται, και κυρίως ο πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης, είναι στρατηγικής σημασίας για να «περπατήσει» το σχέδιο μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Η γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης ανεβαίνει στο χρηματιστήριο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, κι αυτό γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «πλεονέκτημα» για τον λαό της περιοχής, επειδή θα βγει τάχα ωφελημένος από τη μετατροπή της πόλης σε κόμβο Ενέργειας και από τη διέλευση χιλιάδων ΝΑΤΟικών στρατιωτικών.

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και η αρρωστημένη προπαγάνδα τους συναντά ήδη μεγάλες δυσκολίες στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι έχει επιστρατευθεί κάθε καρυδιάς καρύδι για να διαφημιστούν τα «καλά» της εμπλοκής στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό: Από τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, μέχρι τους εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, που έχουν το θράσος να μιλάνε για «οικονομικά οφέλη» από τις «επενδύσεις» στο λιμάνι και στη γύρω περιοχή, όταν στη γειτονιά μας έχει ανάψει για τα καλά η φωτιά του πολέμου.

Ο λαός μετατρέπεται σε στόχο, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών που οξύνονται ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία, κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί…

Το μαρτυρούν οι προειδοποιήσεις της ρωσικής κυβέρνησης ότι στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης, κάθε ΝΑΤΟική εγκατάσταση είναι πιθανό να πληγεί. Πόσο μάλλον αυτές που διαδραματίζουν κρισιμότερους ρόλους.

Το μαρτυρούν πληροφορίες και δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, που παρακολουθούν τη διάταξη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατ. Μεσόγειο και την Αδριατική και σημειώνουν ότι «κύριο μέλημά τους είναι η Ελλάδα».

Όπως έγραφε, για παράδειγμα, η ιταλική «Ρεπούμπλικα», οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις από τα συριακά λιμάνια εφορμούν πλέον μέχρι και το Ιόνιο Πέλαγος, με αποστολή «να συνεισφέρουν στην παγκόσμια στρατηγική της Ρωσίας, διατηρώντας σε διαρκή πίεση τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις».

Θυμίζουμε επίσης ότι ακόμα δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση η είδηση ότι ρωσικά αεροσκάφη, στο πλαίσιο άσκησης μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, έπληξαν εικονικά ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Όπως γράφτηκε, «οι επιλεγμένοι στόχοι αφορούν τη στέρηση δυνατότητας των ΗΠΑ να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία και να διατηρούν ναυτική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Είναι όλα αυτά που κάνουν το καμπανάκι του κινδύνου να χτυπάει σαν τρελό και να προειδοποιεί για το βάραθρο που χάσκει κάτω από τα πόδια του λαού, όσο μεγαλώνει η εμπλοκή της χώρας μας στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και στον πόλεμο.

Είναι όλα αυτά που βγάζουν «στον αφρό» τις ευθύνες της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του αμερικανοΝΑΤΟικού τόξου, επειδή διαπραγματεύθηκαν, υπέγραψαν, ψήφισαν και υλοποιούν τις συμφωνίες με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε πολεμικό ορμητήριο, δίπλα σ’ αυτά της Σούδας, της Λάρισας, του Βόλου κ.ά.

Είναι όλα αυτά που επιβάλλουν να δυναμώσει τώρα η πάλη του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην ελληνική εμπλοκή, με προμετωπίδα το αίτημα να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις και να αποσυρθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Στο χέρι του λαού, στην Αλεξανδρούπολη και παντού, είναι να δώσει ένα γερό μάθημα στους ΝΑΤΟικούς, στην κυβέρνηση, στα άλλα αστικά κόμματα, ότι διαλέγει τη σωστή πλευρά, της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών και όχι αυτή που μετατρέπει τη χώρα σε θύτη και τον ίδιο σε θύμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 12 Απρίλη 2022

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: