Η ηρωική αντίσταση των κομμουνιστών στη νατοϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία (VIDEO) – 20 χρόνια μετά

Σκηνές από τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από το μπλοκάρισμα των τρένων, από τις κινητοποιήσεις στο Λιτόχωρο και στους Ευζώνους στα σύνορα, από το 8ο αντι-ιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ, το 1999, σε ένα σημαντικό οπτικό ντοκουμέντο.

Είκοσι χρόνια μετά τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας επιμελήθηκε και κυκλοφόρησε ένα βίντεο, που μπορεί χωρίς υπερβολή να χαρακτηριστεί σημαντικό ντοκουμέντο.

Ένα βίντεο που δείχνει την άλλη πλευρά, το λαϊκό παράγοντα, την απάντηση στους μακελάρηδες των Βαλκανίων, την οργανωμένη μαζική αντίδραση των κομμουνιστών. Στιγμές από τις πορείες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από το μπλοκάρισμα των τρένων και των δολοφόνων, τη μαζική συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους, την Ελληνική Αστυνομία να προστατεύει ξένα στρατεύματα που διέρχονταν από ελληνικό έδαφος. Στιγμές από τις δυναμικές πορείες και το αντι-ιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ στο Λιτόχωρο και στα σύνορα, στο σταθμό των Ευζώνων.

Το λαϊκό κίνημα ανασυντασσόταν κι έβγαινε ξανά δυναμικά στο προσκήνιο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ματοκύλισμα των Βαλκανίων. Είκοσι χρόνια μετά, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να δικαιωθεί και οι ηρωικές αυτές στιγμές είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, δείχνοντας το δρόμο για το σήμερα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: